Zelené potraviny jsou velmi oblíbené u příznivců zdravého životního stylu. Patří k nim chlorella, spirulina, mladá pšenice a zelený ječmen.
Zelené potraviny jsou velmi oblíbené u příznivců zdravého životního stylu. Patří k nim chlorella, spirulina, mladá pšenice a zelený ječmen.

Zelený ječmen je cenný pro zdraví a krásu

Zelené potraviny jsou velmi oblíbené u příznivců zdravého životního stylu. Patří k nim chlorella, spirulina, mladá pšenice a zelený ječmen.

Ječmen setý, nazývaný zelený ječmen, latinsky také Hordeum bulhare, je jednou z nejrozšířenějších pěstovaných obilovin, a to i pro konzumaci v podobě zelené potraviny. Ječmen setý, je jako jediný z 25 druhů rodu Hordeum, patřící do čeledi lipnicovitých, pěstovaný jako kulturní rostlina. Všechny ostatní druhy rostou planě. V raném stádiu, kdy rostlinka ještě vypadá jako stébla mladé zelené trávy, se sklízí a zpracovává právě na zelený ječmen, jenž je považován za jednu ze superpotravin dnešní doby.

Zelený ječmen se v mladém stádiu suší a zpracovává do podoby prášku i tablet.
Zelený ječmen se v mladém stádiu suší a zpracovává do podoby prášku i tablet.

Zelený ječmen je plný cenných látek s doslova blahodárnými účinky pro náš organismus

V mladém stádiu, kdy je zelený ječmen nejúčinnější, se ještě jako zelený také sklízí ve výšce 15-25 cm. Dále se zpracovává formou lisování za studena při teplotě 31°C a následného sušení. Právě v tomto období jsou v něm zachovány všechny důležité látky, prospěšné pro náš organismus a dodávající nám skvělou výživu. Někdy jej můžete zaznamenat také pod označením mladý ječmen. Nejkvalitnější zelený ječmen (angl. barley grass nebo také green barley) pochází z USA z Utahu.

Zelený ječmen je považován za jednu ze superpotravin moderní kuchyně.
Zelený ječmen je považován za jednu ze superpotravin moderní kuchyně.

Tato superpotravina (green foods) je hojně využívaná pro efektivní detoxikaci organismu. Zelený  ječmen je plný blahodárných enzymů a výrazně podporuje imunitu. Důležité jsou i vitaminy ze skupiny B, vitamin C v podobě kyseliny askorbové, vitamin E (tokoferol), vitamin H (biotin), vitamin K (fytochinon), cholin, vláknina, aminokyseliny nebo provitamin A (betakaroten), ze kterého v těle vzniká vitamin A.

Méně známý je obsažený cholin, který je někdy nepřesně označovaný jako vitamin B8, lidově zvaný také mozkový vitamin. Je totiž základním stavebním kamenem tzv. neuromediátoru acetylcholinu. Jedná se o látku zprostředkovávající nervosvalové přenosy signálu v našem mozku. Cholin je důležitý pro správné fungování našeho nervového systému. Pokud jej má naše tělo nedostatek, může to být jeden z faktorů ovlivňující vznik Alzheimerovy choroby.

Zelený ječmen obsahuje velké množství minerálů, jako draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník či železo. Dále obsahuje zelené rostlinné barvivo, které umožňuje fotosyntézu v podobě chlorofylu. Chlorofyl je pro naše tělo velmi prospěšný. Zlepšuje funkci metabolismu, urychluje hojení a má protizánětlivé a antiseptické účinky. Je výborným přenašečem kyslíku, příznivě ovlivňuje činnost srdce, cév a krvetvorby. Zelený ječmen se proto dá aplikovat i zevně jako obklad na pokožku pro svůj protizánětlivý a hojivý účinek. Vylepšuje stav pokožky a napomáhá léčbě akné, ekzémů a lupénky.

Kvalitní ječmen setý se jako superpotravina sklízí velice mladý.
Kvalitní ječmen setý se jako superpotravina sklízí velice mladý.

Zelený ječmen setý mimo jiné obsahuje látku 2’0 glykosilvitexan. Ta je více než 200x účinnějším antioxidantem než známý vitamin E. Společně s obsahem uceleného komplexu karotenů a karotenoidů dokáže zajistit stabilní fotoprotekci a oddaluje proces stárnutí, urychluje hojení ran a popáleniny.

Zelený ječmen neutralizuje překyselený organismus a usnadňuje hubnutí

Překyselenost organismu je jednou z největších bolestí dnešní doby. Je příčinou mnoha nemocí. Zelený ječmen pomáhá neutralizovat organismus. Acido-alkalická, tedy kyselo-zásaditá rovnováha, je velmi důležitým faktorem pro náš zdravotní stav. Potraviny jsou děleny na kyselinotvorné a zásadotvorné. Ječmen díky obsahu přírodních minerálních iontů zamezuje překyselení organismu.

Z dalších účinků na organismus můžeme zmínit prevenci proti rakovině, srdečně cévních chorobám a cukrovce. Zlepšuje stav paradentózy, dokáže eliminovat nepříjemné tělesné pachy, pomáhá při léčbě neplodnosti. Důležitou informací je i to, že neobsahuje lepek. Při kombinaci s chlorellou dochází k synergickému působení těchto složek a je vhodným doplňkem při hubnutí.

Zelený ječmen je doslova nabitý zdraví prospěšnými látkami. Mimo jiné má schopnost neutralizovat překyselený organismus. Právě překyselení se v dnešní pokládá za příčinu mnoha nemocí.
Zelený ječmen je doslova nabitý zdraví prospěšnými látkami. Mimo jiné má schopnost neutralizovat překyselený organismus. Právě překyselení se v dnešní pokládá za příčinu mnoha nemocí.

Ječmenvelmi nízký glykemický index, a to mnohem nižší, než ostatní obiloviny. Betaglukany, které jsou přítomné v ječmeni, navíc snižují glykemický index všech ostatních konzumovaných pokrmů. Zelený ječmen zvyšuje vstřebatelnost živin, pomáhá při trávení a obsahuje probiotika s pozitivním účinkem na střevní mikroflóru. Má výborný účinek na podporu tvorby serotoninu, snižuje únavu i stav deprese.

Zdroj obrázků: Shutterstock