Trápíte se permanentně tím, jaký krém vymyslet do dortu, jak variovat náplň do palačinek, nebo jakou vymyslet pochoutku pro děti, či když vás samotné „honí mlsná“? Naučíme vás skvělý zdravý základ pro různé pomazánky i náplně, sladké, ale i slané. A jako jahodový krém budete tento základ milovat úplně nejvíce.
Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Milují jej děti i dospělí. Díky lyofilizaci, tedy možnosti sušit ovoce, včetně jahod, mrazem (jahoda sušená mrazem), nemusíte držet zásoby mražených jahod. Dokonce je ani kupovat neustále čerstvé, třeba mimo sezónu, kdy nejsou zrovna levné. Lyofilizované jahody se dají navíc velice zajímavě používat. V první řadě si je kupte domů v různých podobách. Prodávají se jako celé sušené jahody, pak jako sušené plátky, kostičky a též lyofilizované jahody v prášku. Každá forma nabízí jiné možnosti a doslova dráždí naši fantazii, jak je využít. Náš recept vás naučí připravit si univerzální sladký jahodový krém. Je zdravý, famózně chutná, a navíc jeho univerzálnost nadchne každého, kdo jej vyzkouší. Jak na něj?
Základ pro jahodový krém
Základem je doma vyrobený krémový sýr – zcela přírodně a bez syřidla. Vezmete velký jogurt, 400 ml až 500 ml. Přimícháte 250 ml 33% smetany. (Existuje i varianta, kdy se používá pouze smetanový jogurt bez další smetany, nebo jogurt v kombinaci s 18% kysanou smetanou.) Jogurt a smetanu promícháme a necháme cca 12 až 24 hodin okapat přes pláténko (vynikajícím pomocníkem je souprava pro přípravu krémového sýru Tescoma Della Casa). Na pláténku zůstane kvalitní krémový sýr, který bude základem pro náš jahodový krém.
Tip: Tento základ není v prvopočátku nutné nijak ochucovat. Díky tomu se pak dá používat na slané i sladké pomazánky a krémy. Čím více smetanových složek přidáte, tím je krémovější.
Recept na univerzální jahodový krém s lyofilizovanými jahodami
Ingredience:
- mrazem sušená jahoda
- domácí krémový sýr z jogurtu a smetany
- moučkový cukr
Postup:
Mrazem sušená jahoda v prášku (lyofilizovaná jahoda) udělá ze sýrového základu delikatesu. Vezmete sýrový základ, který jste si vyrobili, přidáte sušené jahody v podobě prášku a dle chuti moučkový cukr. Vše stačí zamíchat ručně vařečkou.
Chuť jahodového krému je úžasná již v základu, ale dá se ještě vylepšovat: vanilkou, špetkou skořice, lístečky máty, nebo použitím tmavého třtinového cukru, ideálně typu Muscovado, který má bohatší chuť. Přidat lze i hoblinky čokolády. Ty však přimíchávejte jemně, ať se neztratí bělost krému. Nebo jej použijte jenom jako posyp na povrch jahodového krému.
TIP: Jahodový krém lze udělat i slaný. Pouze místo cukru ochuťte domácí přírodní sýr s jahodami solí, případně decentně pepřem. Jahoda sušená mrazem v prášku se přidá do krému stejně.
Kde použít jahodový krém?
Tento recept na jahodový krém je univerzálně použitelný. I proto je tak úžasný a oblíbený. Kam s ním? Hodí se do palačinek, na vdolky, jako krém do dortů s bílým i s kakaovým korpusem. Perfektně chutná coby náplň do makronek. Jenomže to není vše. Vynikající je i jako pomazánka, nebo jej sníte jen tak, místo různých tvarohových dezertů. Krásně se s ním rovněž potahují dorty a zdobí zdobičkou. Třeba muffiny. Lyofilizovaná jahoda dodává krému nádhernou barvu. Což na dezertech oceníte rovněž.