Přemýšlíte, jak požít avokádo v kuchyni? Klasika je guacamole. Podívejte se na recept. Ale vyzkoušet lze i zelenou omáčku z avokáda.
Přemýšlíte, jak požít avokádo v kuchyni? Klasika je guacamole. Podívejte se na recept. Ale vyzkoušet lze i zelenou omáčku z avokáda.

Jak použít avokádo v kuchyni?

Možná ho znáte od vidění, možná s ním pracujete v jiných podobách. Avokádo je ovoce hruškovitého tvaru, barvou tmavě zelené až černé. Jeho dřeň je mazlavá, chutí a vůní až máslovitá. Jaké využití má avokádo v kuchyni a proč se používá?

Avokádo je bohaté na vitamíny i minerály. Je zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu a vitamínů C, E, H, K a B. Proto byste jej i vy měli čas od času zařadit do jídelníčku. Poradíme vám jak.

Víte, jak použít avokádo v kuchyni? Oplatí se osvojit si pár klasických receptů.
Víte, jak použít avokádo v kuchyni? Oplatí se osvojit si pár klasických receptů.

Základní recept na guacamole

Guacamole je oblíbené jídlo z avokáda, které si můžete připravit na posezení s přáteli nebo jako doplněk k nachos při sledování filmu. Jak na něj?

Ingredience

  • 4 zralá avokáda
  • 2 rajčata
  • cibuli
  • česnek
  • koriandr
  • chilli

Postup, jak na guacamole

  • Oloupejte avokáda a rozmačkejte v misce (pecku vyjměte, je jedovatá!).
  • Přidejte nadrobno nakrájená rajčata a cibuli, nalisujte několik stroužků česneku.
  • Dále nasekejte čerstvý koriandr a chilli papričky. Osolte a zakápněte trochou citronu nebo limetky. Guacamole je na světě.

Poznámka: Odlehčená verze tohoto receptu (bez cibule a chilli) se dá použít jako lehká pomazánka, například na kousky bagety nebo kanapky.

Guacamole aneb avokádová pomazánka je skutečný pojem mezi recepty z avokáda.
Guacamole aneb avokádová pomazánka je skutečný pojem mezi recepty z avokáda.

Náhrada za jiné přísady

Avokádo svou vůní i krémovitou konzistencí tak trochu připomíná máslo. Namísto másla se dá také využít při pečení. Vzhledem k tomu, že se avokádo oproti máslu v teple nerozpouští, je lepší k němu přidat o něco víc tekutých složek, aby bylo těsto vláčné. Taková suplementace má ale spoustu výživových kvalit. Namísto nasycených mastných kyselin tak dostanete do koláče nebo dortu ty nenasycené, což bude mít pozitivní vliv na vaši hladinu cholesterolu v krvi.

Mnozí gurmáni nahrazují avokádem i jiné suroviny, například sýr a majonézu v toustech, ale také mléko v dalších sladkých dobrotách, například v mléčném koktejlu.

Avokádový pudink

Napadlo vás přidat avokádo na palačinky nebo zmrzlinový pohár? Avokádovou pěnu vyrobíte z jednoho vydlabaného avokáda, které rozmixujete spolu s velkým banánem, trochou mléka, medu a holandského kakaa. Získáte pudinkovitou hmotu, která se dá jíst nejen samostatně jako sladký dezert, ale i jako poleva na palačinky. Zdravá svačinka, která potrápí vaše chuťové buňky.

Skvělá zelená omáčka na těstoviny

Tentokrát zase něco slaného: dejte si avokádo na špagety s čerstvými rajčaty. Potřebujete samozřejmě balení špaget (nebo jiných těstovin).  A k tomu pár dalších surovin.

Ingredience

  • 3 tmavá zralá avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • balení cherry rajčátek
  • čerstvou bazalku
  • sůl a pepř

Recept

  • Do mixéru vložte kousky oloupaného avokáda bez pecky, česnek, bazalku a šťávu z citronu, sůl, pepř a 1 dl olivového oleje.
  • Vzniklou směs smíchejte s vařenými špagetami, krájenými rajčátky a několika lístky čerstvé bazalky, pokud jste si ji nechali stranou. Dobrou chuť!
Jednoduchým tipem, jak použít avokádo v kuchyni, jsou špagety se zelenou avokádovou omáčkou.
Jednoduchým tipem, jak použít avokádo v kuchyni, jsou špagety se zelenou avokádovou omáčkou.

Článek vypracoval Gastrofresh.cz – dodavatel čerstvého ovoce a zeleniny.