Když na podzim hledáte pochutinu, která nutriční hodnotou a obsahem důležitých látek převyšuje ostatní, nenajdete nic lepšího než jedlé kaštany.

Příroda nám ke konci roku dává opravdu bohatý dar. Jedlé kaštany, plody kaštanovníku setého (lat. Castanea sativa Mill., též kaštanovník jedlý, angl. edible chestnuts) obsahují téměř vše, co si vůbec dokážeme představit a co naše tělo pro své fungování potřebuje. Kromě vitamínů B, C a E a minerálních látek jako fosfor, železo, vápník, hořčík a draslík, které tvoří důležitou složku v chemických procesech našeho těla a bez kterých hrozí například únava, řídnutí kostí, nespavost a deprese, jedlé kaštany také obsahují minimum tuku a až 40 % škrobu. Kaštany jsou také plné bílkovin a kvalitních sacharidů.

Jedlé kaštany jsou považovány spíše za pamlsek. Už méně se ví, že jde o pamlsek velice zdravý.

Jedlé kaštany jsou považovány spíše za pamlsek. Už méně se ví, že jde o pamlsek velice zdravý.

Jedlé kaštany jsou výborný doplněk stravy, u něhož se nemusíte bát, že šlápnete vedle

Se vším výše vyjmenovaným jedlé kaštany tvoří doslova bombu potřebných a nápomocných látek pro naše tělo. Mohou pomoci při zvýšením krevnímu tlaku a vysokém cholesterolu, oslabené slezině, hodí se pro pročištění tlustého střeva, pro zlepšení funkce ledvin, mozku a při tvorbě červených krvinek. Je toho opravdu spousta. Jiná podobná potravina se hledá ztěžka.

Jezte jedlé kaštany! Je to zdraví z přírody a ať už se potýkáme se zdravotními problémy nebo ne, kaštany nám minimálně pomohou podpořit imunitní systém, což je v sychravém podzimu obzvláště potřeba.

Nejznámější formou úpravy jedlých kaštanů je pečení.

Nejznámější formou úpravy jedlých kaštanů je pečení.

Co obsahují jedlé kaštany?

  • minerální látky: vápník, hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor
  • vitamíny: C (konkurenční množství jako v citronech), B, E, K, B7 (biotin)
    antioxidant tanin
  • beta karoten
  • kyselina pantotenová
  • bílkoviny (4 až 10 % obsahu)
  • škroby (až 60 % obsahu)
Jedlé kaštany se k nám obvykle dováží. Příznivé podmínky na jejich pěstování sice najdeme i na několika místech České republiky, přesto jde spíše o dovozový artikl.

Jedlé kaštany se k nám obvykle dováží. Příznivé podmínky na jejich pěstování sice najdeme i na několika místech České republiky, přesto jde spíše o dovozový artikl.

Karoten? Pro krásu se bude hodit a kaštanovník setý ho mají překvapivě až-až

Jedlé kaštany patří mezi zdravé potraviny. Obsahují látku beta-karoten, která přispívá ke kvalitě vlasů, nehtů a kůže. Je prokázáno, že příjímání karotenu z potravy napomáhá pevnosti nehtů, zdravé pokožce a pevným vlasům, naopak jeho nedostatek může způsobit lámání nehtů nebo vypadávání vlasů. Nejen tedy, že nám jedlé kaštany pomohou zlepšit váš zdravotní stav, ale také vás udělají krásnými, což je určitě příjemná zpráva. Kaštany se dají upravit na několik způsobů, což z nich ve spojitosti s jejich výživovými hodnotami dělá opravdu atraktivní surovinu, kterou byste měli vyzkoušet.

Jedlé kaštany jsou typickým podzimním zbožím. Jejich cena však bohužel rok od roku roste. Běžně se pohybuje mezi 100 a 200 Kč/kg.

Jedlé kaštany jsou typickým podzimním zbožím. Jejich cena však bohužel rok od roku roste. Běžně se pohybuje mezi 100 a 200 Kč/kg.

Zdraví a krása z jedlých kaštanů

  • ovlivňují kvalitu krevního oběhu
  • prospívají srdci
  • jsou vhodné při vysokém tlaku
  • pomáhají k navození normální výše cholesterolu
  • zlepšují kvalitu vlasů, kůže a nehtů
  • působí jako antioxidant
  • podporují imunitní systém
  • fungují detoxikačně
  • napomáhají při problémech s reumatismem
  • zlepšují trávení a pomáhají dobrému fungování žaludku
  • pročišťují tlusté střevo
  • zlepšují stav chudokrevnosti
  • napomáhají při chronickém kašli
  • podporují funkci mozku
  • eliminují vznik migrény
  • urychlují metabolismus
  • jsou vhodné pro celiaky a diabetiky
  • jsou vhodné pro těhotné ženy i kojící ženy

Kaštanová dieta? Ano, s jedlými kaštany lze i hubnout!

Přestože mají kaštany vyšší kalorickou hodnotu než brambory, pokud je obsahem kalorií srovnáme s jinými ořechy, jsou vlastně nízkokalorické. Rozhodně představují zdravější mlsání než chipsy a nízkokaloričtější než jiné druhy oříšku. Kaštanová dieta bude pro každého příjemná. Prostě stačí nahradit jiné pamlsky kaštany. S množstvím ale střídmě.

♥ Pozor: Víte, který kaštan je jedlý?

I když to překvapí, mnoho lidí jedle kaštany nezná a nikdy je nejedlo. Jako kaštan pak mají obecně zafixován u nás mnohem známější plod kaštanu koňského, neboli jírovce koňského. Správným názvem jírovec maďal (Aesculus Hippocastanum L.) je sice rovněž léčivý, ale jeho plody jsou nejedlé. Takže koňský kaštan, ze kterého si děti na podzim pomocí špejlí vyrábí různé panáčky a zvířátka, ponechte dále na výrobu různých mastí a tinktur na léčbu bolestí kloubů, kožních onemocnění nebol léčbu ran. Určitě je nekonzumujte!

Jak jíst jedlé kaštany?

Nejznámější formou úpravy jsou pečené kaštanyrecept na pečené kaštany. Mnohdy se ale pouze vaří a chuťově vařené kaštany často předčí kaštany pečené – recept na vařené kaštany. Častým způsobem zpracování pro kuchyni je pak kaštanové pyrérecept na kaštanové pyré. Z něj lze vyrobit sladké zákusky, pyré na způsob džemu vhodné třeba na palačinky, ale i slané nádivky nebo přílohy k masu.

Oblíbeným slaným jídlem z jedlých kaštanů je krémová kaštanová polévka.

Oblíbeným slaným jídlem z jedlých kaštanů je krémová kaštanová polévka.

Bude se hodit!

 Kleště na jedlé kaštany Tescoma – Presto

Zkuste hotové dobrůtky z jedlých kaštanů

 

 

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu.
Ceny u doporučených produktů jsou aktuální ke dni publikování článku.

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail