Vařené kaštany jsou nejjednodušší formou přípravy jedlých kaštanů. Jsou skvělé nejen na mlsání, ale i jako základ pro další recepty s kaštany.

Oblíbené jedlé kaštany, plody kaštanovníku setého nebo taky kaštanovníku jedlého (lat. Castanea sativa Mill.,) se dají připravovat vařením i pečením. Přestože vaření je méně známy způsob přípravy, pro mnoho účelů nám poslouží mnohem lépe, než pečení. Vařené kaštany mají příjemnou chuť i pro prosté zdravé mlsání, jsou ale zejména skvělým základem pro další recepty s kaštany. Varem zpracované kaštany jsou totiž ideální na přípravu různých jídel z kaštanů. Známá je například krémová kaštanová polévka, různé dezerty z kaštanů nebo slané kaštanové nádivky. Vařené kaštany jsou rovněž základ pro kaštanové pyré.

NÁROČNOST RECEPTU

1 – nejsnadnější, 5 – nejnáročnější

B

Jak se vaří kaštany? Podívejte se postup!

  1. Jedlé kaštany prohlédněte, jestli na sobě nemají znaky plísně.
  2. Probrané kaštany umyjte ve studené vodě.
  3. Každý plod nařízněte ostrým nožem na jeho špičce. Vždy dvěma řezy do kříže.
  4. K nařezání můžete použít i speciální kleště na kaštany. 
  5. Kaštany zalijte vodou tak, aby byly kompletně ponořeny ve vodě.
  6. Jedlé katany vaříme pokličkou. Po dosažení bodu varu snížíme teplotu a vaříme 20 až 30 minut podle velikosti kaštanů.
  7. Jakmile kaštany odstavíme, začneme je ještě za horka loupat.
  8. Nikdy nevyndávám všechny kaštany z horké vody najednou. Vybíráme si vždy jen pár, které obratem čistíme. Zchladlé kaštany se totiž nedají čistit.
  9. Z vařených kaštanů odstraňujeme obě vrstvy slupky. Vrchní tvrdou slupku, i vnitřní přilnavou slupku. Ta se odstraňuje hůř a z vychladlých kaštanů téměř nejde sundat.
  10. Pokud k tomu dojde, vodu s kaštany opět ohřejeme.
Vařené kaštany zůstávají krásně krémové, bez zahnědlých stop, které jsou typické pro pečení. Hodí se zejména jako polotovar pro přípravu kaštanového pyré nebo další jídla s kaštany.

Vařené kaštany zůstávají krásně krémové, bez zahnědlých stop, které jsou typické pro pečení. Hodí se zejména jako polotovar pro přípravu kaštanového pyré nebo další jídla s kaštany.

Jak skladovat vařené kaštany?

Pokud vařené kaštany nespotřebujeme hned jako pochutinu nebo do dalšího vaření, můžeme je dva dny sladovat v lednici. Při delším skladování by však mohlo dojít k tvorbě plísně. Proto je lepší uvařené kaštany skladovat v mrazničce.

Jak mrazit vařené jedlé kaštany?

  • Jedlé kaštany uvaříme a oloupeme dle návodu.
  • Kaštany ještě za horka oloupeme z obou vrstev slupky.
  • Uvařené a oloupané kaštany rozložíme na plech nebo na tácek a takto zmrazíme.
  • Až následně jednotlivě zmrazené vařené kaštany sesypeme do krabičky nebo mikrotenového sáčku.
  • Mrazit lze i pomleté nebo rozmačkané vařené jedlé kaštany v podobě neochuceného kaštanového pyré. Vyrobte si vlastní mražené kaštanové pyré!
Plody kaštanovníku jedlého jsou zdravou pochutinou i ingrediencí pro přípravu dalších jídel.

Plody kaštanovníku jedlého jsou zdravou pochutinou i ingrediencí pro přípravu dalších jídel.

Bude se hodit!

Kleště na jedlé kaštany Tescoma – Presto

TIP: Víte, že kaštany se v dobré kvalitě dají koupit již jako vařené? Prodávají se vákuově balené a lze je koupit i v BIO kvalitě.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu. 
Ceny u doporučených produktů jsou aktuální ke dni publikování článku.

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail