Vyrobte si nejlepší podbělový sirup. Pomůže na kašel, průdušky, astma i rýmu. A nejen na ně.
Vyrobte si nejlepší podbělový sirup. Pomůže na kašel, průdušky, astma i rýmu. A nejen na ně.

Nejlepší recept na podbělový sirup – na kašel, průdušky, astma i na rýmu

Máme pro vás nejlepší recept na podbělový sirup. Podběl lékařský (lat. Tussilago farfara) je známý jako silný partner proti nemocím horních dýchacích cest. Právě pro tyto účely se nejen inhaluje, ale především užívá v podobě sirupu.

Trápí vás kašel, suchý kašel, nachlazení, rýma, chřipka, astma, bronchiální astma, záducha, zánět průdušek nebo jiné plicní problémy? Zkuste je léčit bylinkou, která se na ně doslova specializuje. Využijte léčivé účinky podbělu. Uvařte si domácí podbělový sirup. Máme pro vás recept na nejlepší sirup z podbělu.

Podbělový sirup je ideální pomocník proti suchému kašli.
Podbělový sirup je ideální pomocník proti suchému kašli.

Recept na podbělový sirup

Ingredience:

  • 500 ks rozkvétajících se květů podbělu
  • 100 ks mladých listů podbělu
  • 2 kg cukru (krupice)
  • šťáva ze 2 bio citronů
Uvařte si podbělový čaj a oslaďte si jej podbělovým sirupem.
Uvařte si podbělový čaj a oslaďte si jej podbělovým sirupem.

Postup přípravy:

  1. Květy podbělu lékařského na 20 minut namočíme do studené vody, aby se z nich vyplavili broučci. Ty pak sebereme z hladiny a květy necháme okapat.
  2. Listy podbělu otrháme i se stopkou a omyjeme ve studené vodě. Okapeme a pak na jemno posekáme tak, aby nám z listů nevytekla šťáva.
  3. Květy a listy podbělu smícháme dohromady ve velké míse nebo v lavoru.
  4. Připravíme si 3 až pětilitrovou sklenici na okurky, nejlépe se šroubovacím víkem.
  5. Do sklenice plníme ve vrstvách směs podbělu (květy + listy) a cukr krupici. Cukr vždy pokapeme šťávou z vymačkaných citronů.
  6. Jakmile sklenici zaplníme až povrch, uzavřeme jí. Víko ještě několikrát obalíme fólií a celou sklenici pak zabalíme do bublinkové fólie. Sklenice musí být vodotěsně uzavřená.
  7. Vezmeme sklenici a zakopeme ji do země na zahradě.
  8. V zemi sklenici necháme osm týdnů.
  9. Za tuto dobu se cukr rozpustí, promíchá se s podbělem a dojde ke kvasnému procesu.
  10. Po 8 týdnech sklenici ze země vybereme.
  11. Podběl scedíme. Nejdříve nahrubo, pak přes husté sítko nebo plátno. Musí být čirý.
  12. Následně máme tři možnosti.
    • Sirup scedit do lahví a vysterilizovat.
    • Nebo sirup přivést k varu, povařit 1 minutu a nalít do lahví nebo sklenic, které obratem uzavřeme.
    • Třetí, nejšetrnější metoda, je sirup dále tepelně neupravovat a skladovat jej v lednici nebo v mrazničce. V ledničce je jeho životnost sice nejkratší, ale na oplátku je sirup nejúčinnější.
Podbělový sirup se vyrábí z listů podběle nebo se směsi podbělových květů a listů.
Podbělový sirup se vyrábí z listů podběle nebo se směsi podbělových květů a listů.

Důležité upozornění: Podbělový sirup není vhodný pro těhotné, kojící ženy a děti

Přestože vypadá rostlinka a kvítek podbělu tak nevinně, jde o silnou bylinu. Do podbělového čaje by se měla používat vždy jen sušená droga a podběl jako takový není vhodný pro těhotné ženy, kojící ženy ani pro děti.

Je podběl jedovatý? Ne, není. Podběl se ale nedoporučuje vzhledem k obsahu pyrolizidinových alkaloidů k dlouhodobému užívání, ačkoliv je jejich obsah velmi malý a rapidně se snižuje sušením.

Jaký sirup na kašel tedy dávat dětem? Vhodný je jitrocelový sirup proti kašli.

Napište nám, jak se vám podbělový sirup povedl. A jestli si myslíte, že máte lepší recept, napište nám jej do komentářů k článku.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu