Podbělový med – recept na vařený i nevařený med z podbělu
Podbělový med – recept na vařený i nevařený med z podbělu

Podbělový med – recept na vařený i nevařený med z podbělu

I kdy podbělový med není tak notoricky známý, jako pampeliškový med, je mnohem zdravější. Především, když jej uděláte jako nevařený a zachováte v něm vitamíny minerály a další důležité léčivé látky. Máme recept na vařený i nevařený med z podbělu. Pojďte mlsat pro zdraví!

Pojďme si hned na začátku vyložit karty na stůl, jak to vlastně s podbělovým med. Ono totiž med z podbělu není vlastně med. Nenasbíraly jej včely a jde vlastně jen o podbělový sirup z květů podbělu větší či menší hustoty – prostě jak se komu povede. Obecně lze do větší hustoty dostat spíše podbělový med vařený, ale to nám pak z něj zůstane jenom sice chutná, ale pro zdraví, léčení a prevenci nepoužitelná pochutina, ohrožující naši štíhlou linii i zuby. I tak se jej ale zastanu, protože jako  všeho i zde platí: všeho s mírou. Takže proč si nedovolit touto pochoutkou občas zhřešit? Proto dříve než se podíváme na zdravější variantu, kterou je nevařený podbělový med, podívejme se na klasický vařený med z podbělu.

Smlsněte si na podbělovém medu. Ten nevařený je dokonce hodně hodně zdravý!
Smlsněte si na podbělovém medu. Ten nevařený je dokonce hodně hodně zdravý!

Podbělový med vařený – recept

Ingredience

  • 500 ks rozkvétajících se květů podbělu
  • 1 kg cukru (krystal nebo krupice)
  • 1 až 2 citrony (chemicky neošetřených)
  • 1 litr vody

Postup přípravy

  1. Květy podbělu na hodinu rozložíme na plachtu, pečící plechy nebo čistý balící papír, aby z nich vylezli broučky.
  2. Podběl vložíme do hrnce neb mísy a přelijeme vařící vodu.
  3. Přidáme citrony nakrájená na kolečka.
  4. Necháme odstát pod pokličkou 24 hodin.
  5. Poté směs scedíme nejdříve přes sítko a pak ještě přes hustější plátno.
  6. Nalijeme do hrnce, ve kterém budeme med vařit.
  7. Přidáme všechen cukr.
  8. Vaříme – čím déle, tím nám med více zhoustne. Může to být však i několik hodin.
  9. Nebo se smíříme s tím, že bude mít med hustotu sirupu.
  10. Odstavíme od varu a ihned plníme do sklenic nebo lahví, které okamžitě uzavřeme.
  11. Nesterilizujeme.
Podběl lékařský (lat. Tussilago farfara), nazývaný i podběl obecný nebo podběl jarní, je skvělou léčivkou pro horní dýchací cesty. Léčí astma, kašel, zánět průdušek i další plicní problémy. Kromě toho je léčivkou proti zánětům obecně. Pomáhá proti otokům, bolesti uší, růži a dalším nemocím.
Podběl lékařský (lat. Tussilago farfara), nazývaný i podběl obecný nebo podběl jarní, je skvělou léčivkou pro horní dýchací cesty. Léčí astma, kašel, zánět průdušek i další plicní problémy. Kromě toho je léčivkou proti zánětům obecně. Pomáhá proti otokům, bolesti uší, růži a dalším nemocím.

Trik pro vás

Co dělat, když podbělový med nezhoustl? Možností, jak dosáhnout skutečně hustou konzistenci je přidat do sirupu pektin: Gelfix (2:1 nebo 3:1), Labellu (2:1, nebo 2x 2:1), nebo přírodní pektin z jablek či citrusů. I když v návodech na obalech najde.

Podbělový med nevařený – recept

Recept na podbělový med bez vaření je vlastněně totožný s receptem na podbělový sirup. Pouze u něj se vždy doporučuje kombinovat květy podbělu a listy podbělu 1:1. U medu lze použít výhradně květy. Podívejte se, co vše si s ním lze léčit >>

Ingredience

  • 500 ks rozkvétajících se květů podbělu (nebo květy a nejemno nasekané listy podbělu 1:1 – doporučujeme)
  • 1 až 2 kg cukru (krupice)
  • šťáva z 1 až 2 citronů

Postup přípravy

  1. Květy podbělu na hodinu rozložíme na plachtu, pečící plechy nebo čistý balící papír, aby z nich vylezli broučky.
  2. Listy nasekáme nebo nakrájíme na jemno.
  3. Květy a listy smícháme dohromady.
  4. Do cca 3 litrové sklenice skládáme: vrstva podbělu / vrstva cukru / vrstva podbělu / vrstva cukr. Cukr vždy pokapeme šťávou z citronu.
  5. Plnou sklenici bezpečně uzavřeme. Uzávěr musí být voděodolný.
  6. Celou sklenici zabalíme do bublinkové fólie, raději do více vrstev.
  7. Sklenici zakopeme do země na cca 8 týdnů. Za tu dobu dojde ve sklenici ke kvasnému procesu.
  8. Sklenici vykopeme a sirup zcedíme – nejdříve přes sítko, pak přes hustější plátno.
  9. Někdo sirup vaří, ale jelikož mi chceme získat nevařený med / sirup, již nevaříme.
  10. Krátkodobě uskladníme v lednici, dlouhodobě lze uskladnit v mrazničce.
Uvařte si podbělový čaj a oslaďte si jej podbělovým sirupem.
Uvařte si podbělový čaj a oslaďte si jej podbělovým sirupem.

Napište nám, jak se vám med povedl. A jestli si myslíte, že máte lepší recept, napište nám jej třeba dolu do komentářů k článku.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu