I kdy podbělový med není tak notoricky známý, jako pampeliškový med, je mnohem zdravější. Především, když jej uděláte jako nevařený a zachováte v něm vitamíny minerály a další důležité léčivé látky. Máme recept na vařený i nevařený med z podbělu. Pojďte mlsat pro zdraví!
Pojďme si hned na začátku vyložit karty na stůl, jak to vlastně s podbělovým med. Ono totiž med z podbělu není vlastně med. Nenasbíraly jej včely a jde vlastně jen o podbělový sirup z květů podbělu větší či menší hustoty – prostě jak se komu povede. Obecně lze do větší hustoty dostat spíše podbělový med vařený, ale to nám pak z něj zůstane jenom sice chutná, ale pro zdraví, léčení a prevenci nepoužitelná pochutina, ohrožující naši štíhlou linii i zuby. I tak se jej ale zastanu, protože jako všeho i zde platí: všeho s mírou. Takže proč si nedovolit touto pochoutkou občas zhřešit? Proto dříve než se podíváme na zdravější variantu, kterou je nevařený podbělový med, podívejme se na klasický vařený med z podbělu.
♥ TIP
Přečtěte si naše další články o podbělu
- Podběl lékařský není jen jarní vymítač kašle
- Léčivé účinky podbělu od A do Z
- Podbělový čaj – 4 recepty na kašel, astma a další neduhy
- Podbělový med – recept na vařený i nevařený med z podbělu
- Podběl pro vlasy: funguje na mastné vlasy i proti padání vlasů
- Nejlepší recept na podbělový sirup – na kašel, průdušky, astma i na rýmu
Podbělový med vařený – recept
Ingredience
- 500 ks rozkvétajících se květů podbělu
- 1 kg cukru (krystal nebo krupice)
- 1 až 2 citrony (chemicky neošetřených)
- 1 litr vody
Postup přípravy
- Květy podbělu na hodinu rozložíme na plachtu, pečící plechy nebo čistý balící papír, aby z nich vylezli broučky.
- Podběl vložíme do hrnce neb mísy a přelijeme vařící vodu.
- Přidáme citrony nakrájená na kolečka.
- Necháme odstát pod pokličkou 24 hodin.
- Poté směs scedíme nejdříve přes sítko a pak ještě přes hustější plátno.
- Nalijeme do hrnce, ve kterém budeme med vařit.
- Přidáme všechen cukr.
- Vaříme – čím déle, tím nám med více zhoustne. Může to být však i několik hodin.
- Nebo se smíříme s tím, že bude mít med hustotu sirupu.
- Odstavíme od varu a ihned plníme do sklenic nebo lahví, které okamžitě uzavřeme.
- Nesterilizujeme.
Trik pro vás
Co dělat, když podbělový med nezhoustl? Možností, jak dosáhnout skutečně hustou konzistenci je přidat do sirupu pektin: Gelfix (2:1 nebo 3:1), Labellu (2:1, nebo 2x 2:1), nebo přírodní pektin z jablek či citrusů. I když v návodech na obalech najde.
Podbělový med nevařený – recept
Recept na podbělový med bez vaření je vlastněně totožný s receptem na podbělový sirup. Pouze u něj se vždy doporučuje kombinovat květy podbělu a listy podbělu 1:1. U medu lze použít výhradně květy. Podívejte se, co vše si s ním lze léčit >>
Ingredience
- 500 ks rozkvétajících se květů podbělu (nebo květy a nejemno nasekané listy podbělu 1:1 – doporučujeme)
- 1 až 2 kg cukru (krupice)
- šťáva z 1 až 2 citronů
Postup přípravy
- Květy podbělu na hodinu rozložíme na plachtu, pečící plechy nebo čistý balící papír, aby z nich vylezli broučky.
- Listy nasekáme nebo nakrájíme na jemno.
- Květy a listy smícháme dohromady.
- Do cca 3 litrové sklenice skládáme: vrstva podbělu / vrstva cukru / vrstva podbělu / vrstva cukr. Cukr vždy pokapeme šťávou z citronu.
- Plnou sklenici bezpečně uzavřeme. Uzávěr musí být voděodolný.
- Celou sklenici zabalíme do bublinkové fólie, raději do více vrstev.
- Sklenici zakopeme do země na cca 8 týdnů. Za tu dobu dojde ve sklenici ke kvasnému procesu.
- Sklenici vykopeme a sirup zcedíme – nejdříve přes sítko, pak přes hustější plátno.
- Někdo sirup vaří, ale jelikož mi chceme získat nevařený med / sirup, již nevaříme.
- Krátkodobě uskladníme v lednici, dlouhodobě lze uskladnit v mrazničce.
Napište nám, jak se vám med povedl. A jestli si myslíte, že máte lepší recept, napište nám jej třeba dolu do komentářů k článku.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu