Pouze „skutečné potraviny“ jsou zdravé! Kuchyňský robot vám s jejich zpracováním pomůže

Celá řada vědeckých studií dnes varuje před zpracovanými potravinami, které běžné známe jako polotovary. Vědci je nepokládají za skutečné potraviny a viní je z nárůstů předčasných úmrtí, kardiovaskulárních onemocnění, ale stále častěji i z rakoviny. Spotřebitele navádějí k návratu k primárnímu stravován. Jenomže ti zlenivěli a jen stěží jsou ochotni vzdát se pohodlí při snadné přípravě polotovarů i životnosti ultrazpracovaných potravinářských produktů (UZPP). K návratu k zdravějšímu stravování nám může pomoci dobře vybavená kuchyně. Skutečné potraviny lze snadno připravit díky modernímu kuchyňskému robotu či foodprocesoru.

Životní styl je dnes extrémně rychlý. Ne vždy máme čas řešit to, co jíme. Někdy nad jídlem i přemýšlíme, ale volba je vzhledem k nedostatku času na přípravu jídla omezená. Často též nerozumíme složení potravin. Odborníci na výživu dnes zpracované potraviny nepovažují za skutečné. Přes jejich vysokou energetickou hodnotou jsou výživově nedostačující a chybí jim rovněž vláknina.

Dalším velkým problémem zpracovaných potravin jsou přídatné látky. Může jít o dochucovadla, která v nás zbytečně podněcují chuť k větší konzumaci potravin. Problémem jsou barviva i konzervanty. Přestože obvykle v potravinách nenarážíme na látky zakázané, či v nadměrné koncentraci, pokud konzumuje primárně zpracované potraviny, musíme brát v potaz, že tyto látky konzumujeme v téměř každé potravině. Pak už množství jejich příjmu rozhodně není zanedbatelné. I jen obyčejná sůl, která se v potravinách nachází v nadměrném množství, je pro naše zdraví zásadním problémem.

Lákají vás skutečné potraviny? Kde však vzít čas na jejich přípravu?

Začít se stravovat skutečnými a průmyslově nezpracovanými potravinami rozhodně nemusí znamenat, že vás příprava jídla bude stát několikanásobek dosavadního času. Dokonce to ani neznamená, že se stanete vitariánem a jediná jídla budou RAW, a to ještě bez pracného zpracování. Stačí se vrátit k základním principům zdravé přípravy jídla a vyhýbat se polotovarům, či minimálně ultrazpracovaným produktům. Když už sáhnete po polotovaru, hlídejte si, aby seznam přídatných látek nepřekračoval číslo pět. Změny vás čekají rovněž v kuchyňském vybavení.

Ke zdravému stravování potřebujete pomocníky. Skutečné potraviny vám snadno pomůže zpracovat kuchyňský robot. Rozhodně se oplatí sáhnout po kvalitním, se silným motorem a dostupnou výbavou pro zpracování těsta, zeleniny, ovoce i masa. Roboty Kenwood zcela zásadně převyšují běžně dostupné levné roboty. U těch brzy narazíte na nedostatečnou kapacitu přípravných nádob, slabý motor, poruchovost i menší kvalitu či nedostupnost vybavení.

Nechcete velké zařízení, ale máte vysoké nároky?

Výbornou volbou je některá z variant přístroje MultiPro. Jde o kompaktní a cenově dostupný food processor, který je skladný a má integrované zajímavé funkce. Zbavit se budete moci třeba i kuchyňské váhy, protože i ta je implementována přímo v tomto kuchyňském pomocníkovi.

Food processory extrémně zrychlují přípravu jídel. Hodí se na rychlé sekání ovoce a zeleniny, připravíte v nich vynikající krémové mixované polévky, nakrájíte hranolky z brambor, ale i z další zeleniny, rovněž snadno připravíte omáčky a dipy. Ve vybavení food processoru jsou kvalitní čepele nožů, krájecí i strouhací disky, šlehač, nechybí hnětací hák či cukrářská metla, dokonce ani citrusovač. Podívejte se, jak používat food processor v kuchyni a nadchněte se pro skutečné potraviny, které si s minimem časové náročnosti připravíte doma.

Zdravé stravování prodlužuje roky, které prožijeme bez zdravotních potíží

Dnešní věk dožití stále roste. To však ještě neznamená, že se zvyšuje naše kvalita života. Důležité je udělat vše proto, abychom i třetí etapu života prožili ve zdraví – bez chronických a civilizačních onemocnění, bez bolestí a bez ztráty hybnosti. Kromě pohybu, který bychom neměli zanedbávat, je stejně důležité to, co během života jíme.

Od útlého věku až do toho pozdního bychom přes bohatou nabídku zpracovaných potravin na pultech obchodů měli dávat přednost skutečným potravinám. Neznamená to jíst pouze syrovou zeleninu a ovoce. Jde především o to, abychom se vyhýbali ultrazpracovaným potravinářským produktům, ideálně polotovarům obecně. Vyhneme se obezitě, různým nemocím, zlepšíme svoji imunitu a v neposlední řadě i ušetříme.