Nebudeme teď diskutovat nad tím, zdali je vydatná snídaně základem kvalitního stravování, nebo naopak přežitým mýtem. Každý máme jiné potřeby, které se nám dokonce mohou měnit v průběhu života. Mnohdy máme potřebu a možnost nasnídat se jinak během pracovního týdne a jinak během víkendu. Abychom však snídani vůbec stihli, a ještě mohli dbát o to, aby byla zdravá, hodí se nám pomocníci. Naprostým základem kuchyňského vybavení jsou topinkovače a rychlovarné konvice. S nimi se zdravá snídaně připravuje snadno a hlavně rychle.
Tip číslo 1: Pečivo jako základ vydatného jídla je vyvráceným mýtem. Topinkovač vás naučí jíst jinak.
Pečivo není zrovna nezbytostí zdravého stravování. To však rozhodně neznamená, že ho máme z jídelníčku vyloučit. Důležité je změnit poměr pečivo vs. další ingredience. Na pečivu je dobré ubrat a v dalších ingrediencích přidat. Pro tento typ stravování jsou ideálním pomocníkem topinkovače. Topinka je přesně ten typ pokrmu, který nám nabídne méně pečiva, ale naopak nás láká k bohaté obloze. Pro zdravou snídani jsou ideální libové šunky s vysokým podílem masa, vajíčka i sýry. To vše je dobré doplnit zeleninou. Ta má tvořit vždy polovinu celkové porce a měla by být pestrá. Nejlepším řešením je zeleninový salát, který lze připravit i večer, protože ráno nám na jeho přípravu obvykle příliš času nezbývá.
Zdravá snídaně musí být vždy pestrá. Pro pestrost jsou vynikajícím pomocníkem domácí pomazánky. Sýrová, rybí, vajíčková, drožďová… To je jen klasika. Rozhodně lze zkoušet i jiné. Jsou skvělé právě na topinky, které uděláte v topinkovači během minuty. Tělu dodají potřebné proteiny a dovedou si je namazat bez vaší pomoci i všichni členové rodiny. Stačí je vždy dopředu připravit. V lednici vydrží i pár dnů.
Nezáleží na tom, jestli si topinku uděláme jenom jako přílohu, nebo si ji obložíme. Pokud však chceme ubrat na kaloriích a snížit porce jídla, je obložená topinka dobrým měřítkem, jak si na množství jídla ubírat. Kvalitní topinkovač je základ toho, aby byla naše zdravá snídaně připravená rychle a zdravě. Topinky musí být schopen připravit bez ohořelých částí.
Vsaďte na zdravější toustové chleby. Dnes už nemusíte kupovat pouze ty z bílé mouky či máslové. Zdravější jsou celozrnné, grahamové a koupíte již i kváskové, třeba opět se semínky. Toustový chléb lze skladovat v mrazničce a zdravá snídaně je tak díky topinkovači vždy po ruce.
Tip č. 2: Když pečivo, tak zdravější – mějte jej vždy čerstvé díky ohřátí na topinkovači
Moderní luxusní topinkovač nabízí i další funkci. Díky instalovanému ohřívači na vrchní straně toasteru ohřejete i další pečivo. Klasické rohlíky, housky a jiné. Ráno je tak máte příjemně teplé. Případně si lze zdravé pečivo, celozrnné, se semínky, kváskové a další, držet v mrazničce. Než se ráno převlečete, je vaše pečivo připraveno a chutná jako čerstvě vytažené z pece u pekaře. Díky této možnosti nejste závislí na tom, jaké pečivo jste zrovna den před tím nakoupili. Je to navíc šetrný způsob, protože žádné pečivo nemusíte vyhazovat. Stačí jej zmrazit a pak na ohřívači opět ohřát.
Tip č. 3: Zdravá snídaně z rychlovarné konvice
Dalším pomocníkem, bez kterého se zdravá snídaně neobejde, jsou rychlovarné konvice. A to nejen proto, že ranní nápoje máme raději teplé a k přípravě ranní kávy či čaje je rychlovarná konvice dnes už nezbytností.
Proč si dát ráno raději čaj než džus? Džusy jsou příliš bohaté na rychlé cukry. Ty nás sice rychle nastartují, ale o energii můžeme přijít dříve, než dorazíme do práce či do školy. Pak je před námi ospalé a unavené dopoledne a taktéž vlčí hlad. Příliš cukru ke snídani vede k rychlejšímu pocitu hladu a k potřebě jej uhasit.
Za zdravé snídaně jsou považovány i obilné kaše. Můžete si je namíchat svépomocí, ale koupíte je i hotové. Jediné, co pak k jejich přípravě potřebujete, je ohřátá voda. V rychlovarné konvici si ji ohřejete velice rychle a od snídaně vás tak neodradí délka její přípravy.