Noky, nebo také gnocci, nemusí být pouze příloha. Gratinované pampeliškové noky jsou chutné a zdravé jídlo – třeba i pro vegetariány.
Mladé pampeliškové listy na jaře lákají milovníky alternativního vaření. Nemusíte mít zahrádku, abyste si tento kus přírody dokázali zadovážit do svého hrnce. Mladé listy pampelišky lékařské, neboli smetánky lékařské, ještě neobsahují velké množství hořčin. Proto jsou velice chutné za syrova a dají se použít i do řady vařených pokrmů. Třeba jako přísada do noků.
NÁROČNOST RECEPTU
1 – nejsnadnější, 5 – nejnáročnější
D
Gratinované pampeliškové noky – ingredience
Těsto pro noky
- 160 g polohrubá mouka
- 2 ks vejce
- mléko (dle potřeby)
- 50 g čerstvé mladé listy pampelišek
- 1 pol. lžíce (10 ml oleje
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
Ingredience pro gratinování pampeliškových noků
- 2 dcl mléko
- 50 g tvrdý sýr
- 2 g máslo (nebo dle potřeby na vymazání)
- špetka muškátového květu
Gratinované pampeliškové noky – postup
Noky
- Listy pampelišek omyjeme a najemno nasekáme.
- Přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto. Mělo by být polotuhé, aby se daly vykrajovat noky.
- Těsto necháme 30 minut odpočinout. Nejlépe v lednici nebo jinde v chladu.
- Do hrnce dáme vodu, přidáme sůl a přivedeme ji k varu.
- Lžící vykrajujeme noky. Jinou možnosti je udělat z těsta válečky a noky nakrájet. Dotvarovat je můžeme otlačením zubů vidličky.
- Noky zavaříme do osolené vroucí vody. Podle velikosti vaříme 4 až 6 minut
- Hotové noky vyjmeme děrovanou naběračkou.
Gratinování
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Nastrouháme sýr, smícháme ho s mlékem a přidáme muškátový květ.
- Pekáček nebo ohnivzdornou misku vymažeme máslem, vložíme noky, zalijeme směsí mléka a sýra a dáme na několik minut zapéci.
- Gratinované pampeliškové noky lze servírovat tak, jak je vytáhnete z trouby, nebo je ještě posypat dalšími ingrediencemi. Například mladými jarními lístky šalvěje, rukoly, medvědího česneku a samozřejmě nahrubo strouhaným parmazánem.
Zdroj obrázků: Shutterstock