Ve veganské kuchyni najdeme hned několik takzvaných náhražek masa. Jednou z nich je Seitan – podívejte se, jak si jej připravit doma.

Laici se obvykle domnívají, že vegetariánům nebo veganům chybí maso, nebo spíše jeho chuť, z našeho klasického jídelníčku natolik, že jej potřebují nahrazovat různými náhražkami. Znalec ví, že jde především o řešení, jak do veganského nebo i vegetariánského jídelníčku dostat potravinu, která bude bohatým zdrojem bílkovin čili proteinů. A právě seitan, veganské maso, patří mezi nejlepší. Máme pro vás recept na seitan. Jak si tedy seitan připravit doma?

Seitan patří mezi důležité zdroje proteinů ve veganské i vegetariánské stravě.

Seitan patří mezi důležité zdroje proteinů ve veganské i vegetariánské stravě.

Recept na seitan – veganské „maso-nemaso“

Existují různé alternativy masaseitan je jedna z nich. Jeho výhodou je nejen nízká cena, ale i to, že ingredience na jeho přípravu máte obvykle doma. Maso Seitan obsahuje vysoký podíl bílkovin, což jeho předurčuje být důležitou součástí veganského jídelníčku.

Náhražka masa, seitan, může vypadat velice lákavě.

Náhražka masa, seitan, může vypadat velice lákavě.

V obchodech sice lze zakoupit i seitan polotovar, což je vlastně pšeničná bílkovina, kterou stačí smíchat s vodou, ale s trochou šikovnosti si zvládnete seitan připravit doma zcela samy bez nutnosti kupovat polotovar.

Doma připravená náhražka masa bohatá na proteiny – seitan. Výroba je snadná.

Doma připravená náhražka masa bohatá na proteiny – seitan. Výroba je snadná.

NÁROČNOST RECEPTU

1 – nejsnadnější, 5 – nejnáročnější

B

Seitan – ingredience

  • 500 g hladké mouky pšeničné (je škoda používat tmavou či celozrnnou – všechny minerály a vitamíny by se vymyli)
  • 250 ml voda + na voda vymývání

Seitan – postup přípravy

  1. V míse smícháme mouku s vodou. Vzniklé těsto by se nemělo lepit, pokud ano přidejte ještě trochu mouky. Směs necháme chvíli odpočinout.
  2. Do mísy ve dřezu napustíme vodu, někteří doporučují horkou, jiní zase studenou. Efekt je stejný, jediný rozdíl je v pocitu rukou. Těsto vložíme do vody a v ní prohnětáváme, přičemž se voda barví do bíla. Je to způsobené vymýváním škrobu, což je žádoucí. Po chvíli vodu vyměníme, těsto opět propracováváme a snažíme se spojovat. Když se voda zabarví, vyměníme ji. Toto opakujeme kolem 10-15 minut, dokud se všechen škrob neodplaví a voda v míse zůstane čistá.
  3. Z těsta nám sice zbude jen zlomek, ale stále postačí přibližně na pět plátků „masa“. Přimícháme ještě sůl a pepř, případně dochutíme dalším kořením nebo bylinkami. Třeba česnekem. Vaříme ve vroucí vodě, kolem deseti minut, dokud plátky nevyplavou. Do vody předtím přidáme i sójovou omáčku, či jiné dochucovadlo. Seitan má sám o sobě neutrální chuť.
  4. Jakmile plátky vyplavou, vodu scedíme a servírujeme jako maso klasické.
Dejte si na zub – maso pro vegany a vegetariány lze následně upravit na noho způsobů.

Dejte si na zub – maso pro vegany a vegetariány lze následně upravit na noho způsobů.

Seitan – nutriční hodnoty

Zajímají vás nutriční hodnoty seitanu? Kalorické tabulky uvádí:

  • Energie 670 kJ na 100 g
  • 18 g bílkoviny
  • 7 g sacharidy (z toho 0,9 g cukry)
  • 7 g tuky (z toho 0,5 g nasycené mastné)
Vzhledem ke svým nutričním hodnotám se seitan používá jako náhražka masa, ale i mléka.

Vzhledem ke svým nutričním hodnotám se seitan používá jako náhražka masa, ale i mléka.

Zdroj obrázků: koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail