Obilovina Quinoa si vás získá lahodnou chutí, strukturou a množstvím vitamínů! Staří Inkové ji jedli denně. My ji řadíme mezi superpotraviny.
Obilovina Quinoa si vás získá lahodnou chutí, strukturou a množstvím vitamínů! Staří Inkové ji jedli denně. My ji řadíme mezi superpotraviny.

Quinoa – superpotravina, kterou znali již Inkové

Obilovina Quinoa si vás získá lahodnou chutí, strukturou a množstvím vitamínů! Staří Inkové ji jedli denně. My ji řadíme mezi superpotraviny.

U nás ne příliš známá obilovina Quinoa byla už starými Inky považována za dar matky přírody. Údajně dodávala sílu válečníkům a malým dětem. Merlík čilský, jak se česky Quinoa nazývá, je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Vyznačuje se výbornou chutí, přitom málokdo ji u nás zná i dneska, kdy je naopak fandy do zdravé výživy považována za superpotravinu. Přestože je snadno dostupná, v Čechách není stále příliš rozšířená. Stálo by však za to tento fakt změnit.

Quinoa je prastará obilovina, která dobyla již kuchyni starých Inků. Nyní se jako takzvaná superpotravina pokouší dobýt jídelníček náš.
Quinoa je prastará obilovina, která dobyla již kuchyni starých Inků. Nyní se jako takzvaná superpotravina pokouší dobýt jídelníček náš.

Abychom vám více přiblížili tuto obilovinu, svým podílem lysinu (aminokyselina) se podobá sóji. Quinoa má lahodnou chuť, jemnou strukturu, je lehce stravitelná a nenadýmá. Je dostupná ve třech druzích, které se odlišují jak barvou, tak chutí. Bílá Quinoa má jemnou máslovou chuť, červená Quinoa vyniká oříškovým aroma a černá Quinoa je pak chuťově nejvýraznější a zároveň i nejkřupavější.

Quinoa se vyskytuje v bílé, červené a černé formě. Každá má vyniká malinko jinou chutí.
Quinoa se vyskytuje v bílé, červené a černé formě. Každá má vyniká malinko jinou chutí.

Vlastnosti, díky kterým si Quinoa zaslouží přívlastek superpotravina

  • je to vysoce výživná potravina,
  • má vysoký podíl hořčíku, vitamínu B2, železa, vlákniny, vápníku, draslíku, mědi, manganu, zinku a vitamínu E,
  • pomáhá při léčbě mnoha nemocí a pomůže i jejich předcházení,
  • neobsahuje lepek a je proto vhodná pro bezlepkovou výživ a dietu, 
  • Quinoa působí velmi příznivě na růst svalové hmoty,
  • dělá pleť zářivější,
  • její úprava je snadná a rychlá, použít ji můžeme na slano i na sladko.
Quinoa umí zpestřit náš jídelníček a hodí se do mnoha jídel, kde nahradí i klasické obiloviny s lepkem. Sama je bezlepková a vhodná proto i pro bezlepkovou výživu.
Quinoa umí zpestřit náš jídelníček a hodí se do mnoha jídel, kde nahradí i klasické obiloviny s lepkem. Sama je bezlepková a vhodná proto i pro bezlepkovou výživu.

Kdo si na Quinoi pochutná a pro koho je jako potravina ideální?

  • Quinoa je ideální pro vegany a vegetariány – obsahuje vysoké množství bílkovin,
  • pomáhá lidem trpícím migrénami,
  • je vhodná pro lidem s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem, diabetem, nemocnými ledvinami, napomáhá při rakovině tlustého střeva, regeneruje postižené tkáně, předchází srážení krve, posiluje činnost nervové soustavy,
  • je to ideální potravina pro všechny, kteří se snaží redukovat svoji váhu – zvyšuje pohyblivost střev, zrychluje spalování tuků, přitom zasytí,
  • pro všechny, kteří mají bezlepkovou dietu,
  • ženám pomáhá předcházet vzniku rakoviny prsou,
  • je perfektním doplňkem stravy pro staré lidi – díky vysokému obsahu vápníku posiluje kosti,
  • doporučit ji lze všem, kteří mají problémy se spánkem,
  • ale i párům, kteří se snaží o miminko – Quinoa totiž zvyšuje plodnost.
Quinoa jako sladká kaše ke snídani doplněna čerstvým ovocem.
Quinoa jako sladká kaše ke snídani doplněna čerstvým ovocem.

Naučte se, jak Quinou zařadit co nejlépe do svého jídelníčku

  • Quionoou můžeme zahušťovat polévky,
  • namíchat ji lze i s jiným druhem mouky,
  • přidat se dá třeba do bramboráčků,
  • Quinoa výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, nákypů a dezertů,
  • přidat ji můžeme do salátů,
  • je to ideální náhrada rýže,
  • zapéct Quinou můžeme i se zeleninou, masem nebo sýrem.

Zdroj obrázků: Shutterstock