Obilovina Quinoa si vás získá lahodnou chutí, strukturou a množstvím vitamínů! Staří Inkové ji jedli denně. My ji řadíme mezi superpotraviny.
U nás ne příliš známá obilovina Quinoa byla už starými Inky považována za dar matky přírody. Údajně dodávala sílu válečníkům a malým dětem. Merlík čilský, jak se česky Quinoa nazývá, je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Vyznačuje se výbornou chutí, přitom málokdo ji u nás zná i dneska, kdy je naopak fandy do zdravé výživy považována za superpotravinu. Přestože je snadno dostupná, v Čechách není stále příliš rozšířená. Stálo by však za to tento fakt změnit.
![Quinoa je prastará obilovina, která dobyla již kuchyni starých Inků. Nyní se jako takzvaná superpotravina pokouší dobýt jídelníček náš.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2016/09/29/01-obilovina-quinoa.jpg)
Abychom vám více přiblížili tuto obilovinu, svým podílem lysinu (aminokyselina) se podobá sóji. Quinoa má lahodnou chuť, jemnou strukturu, je lehce stravitelná a nenadýmá. Je dostupná ve třech druzích, které se odlišují jak barvou, tak chutí. Bílá Quinoa má jemnou máslovou chuť, červená Quinoa vyniká oříškovým aroma a černá Quinoa je pak chuťově nejvýraznější a zároveň i nejkřupavější.
![Quinoa se vyskytuje v bílé, červené a černé formě. Každá má vyniká malinko jinou chutí.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2016/09/29/02-obilovina-quinoa.jpg)
Vlastnosti, díky kterým si Quinoa zaslouží přívlastek superpotravina
- je to vysoce výživná potravina,
- má vysoký podíl hořčíku, vitamínu B2, železa, vlákniny, vápníku, draslíku, mědi, manganu, zinku a vitamínu E,
- pomáhá při léčbě mnoha nemocí a pomůže i jejich předcházení,
- neobsahuje lepek a je proto vhodná pro bezlepkovou výživ a dietu,
- Quinoa působí velmi příznivě na růst svalové hmoty,
- dělá pleť zářivější,
- její úprava je snadná a rychlá, použít ji můžeme na slano i na sladko.
![Quinoa umí zpestřit náš jídelníček a hodí se do mnoha jídel, kde nahradí i klasické obiloviny s lepkem. Sama je bezlepková a vhodná proto i pro bezlepkovou výživu.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2016/09/29/03-obilovina-quinoa.jpg)
Kdo si na Quinoi pochutná a pro koho je jako potravina ideální?
- Quinoa je ideální pro vegany a vegetariány – obsahuje vysoké množství bílkovin,
- pomáhá lidem trpícím migrénami,
- je vhodná pro lidem s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem, diabetem, nemocnými ledvinami, napomáhá při rakovině tlustého střeva, regeneruje postižené tkáně, předchází srážení krve, posiluje činnost nervové soustavy,
- je to ideální potravina pro všechny, kteří se snaží redukovat svoji váhu – zvyšuje pohyblivost střev, zrychluje spalování tuků, přitom zasytí,
- pro všechny, kteří mají bezlepkovou dietu,
- ženám pomáhá předcházet vzniku rakoviny prsou,
- je perfektním doplňkem stravy pro staré lidi – díky vysokému obsahu vápníku posiluje kosti,
- doporučit ji lze všem, kteří mají problémy se spánkem,
- ale i párům, kteří se snaží o miminko – Quinoa totiž zvyšuje plodnost.
![Quinoa jako sladká kaše ke snídani doplněna čerstvým ovocem.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2016/09/29/04-obilovina-quinoa.jpg)
Naučte se, jak Quinou zařadit co nejlépe do svého jídelníčku
- Quionoou můžeme zahušťovat polévky,
- namíchat ji lze i s jiným druhem mouky,
- přidat se dá třeba do bramboráčků,
- Quinoa výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, nákypů a dezertů,
- přidat ji můžeme do salátů,
- je to ideální náhrada rýže,
- zapéct Quinou můžeme i se zeleninou, masem nebo sýrem.
Zdroj obrázků: Shutterstock