Spirulina se řadí mezi na proteiny nejbohatší potraviny. Charakterizuje jí více než 50% podíl bílkovin. Čímž hravě konkuruje masu.
Spirulina se řadí mezi na proteiny nejbohatší potraviny. Charakterizuje jí více než 50% podíl bílkovin. Čímž hravě konkuruje masu.

Spirulina: sinice, která je považována za superpotravinu

Spirulina se řadí mezi na proteiny nejbohatší potraviny. Charakterizuje jí více než 50% podíl bílkovin. Čímž hravě konkuruje masu.

Proč je spirulina (nebo také Arthrospira) označována jako superpotravina? Spirulina má obrovský potenciál. Ač se jedná o sladkovodní sinici, mluví o ní vědci jako o superpotravině budoucnosti. Už dnes díky svému vysokému obsahu bílkovin pomáhá například veganům vyrovnat jejich deficit bílkovin z bezmasé stravy. Používána je při léčbě podvýživy a svede toho mnohem více. Když k řadě příznivých účinků na lidský organismus přičteme i fakt, že lze tuto zdravou sinici docela jednoduše uměle vypěstovat, nemůžeme se divit, že s ní mají vědci i výživový odborníci obrovské plány.

Spirulina se zejména v tropických a subtropických jezerech, charakteristických vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Zatímco Arthrospira platensis se přirozen vyskytuje v Jižní Americe, v Africe a v Asii, Arthrospira maxima ve střední Ameriky. Spirulinu lze obvykle koupit v podobě sušeného prášku, nebo lisovanou do tablet. Charakterizuje ji tmavě zelená barva.
Spirulina se zejména v tropických a subtropických jezerech, charakteristických vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Zatímco Arthrospira platensis se přirozen vyskytuje v Jižní Americe, v Africe a v Asii, Arthrospira maxima ve střední Ameriky. Spirulinu lze obvykle koupit v podobě sušeného prášku, nebo lisovanou do tablet. Charakterizuje ji tmavě zelená barva.

Spirulina obsahuje nejen vitamíny a minerály, ale je bohatá na bílkoviny

Spirulina obsahuje řadu tělu prospěšných látek – vitamíny (skupiny B, vitamín H, E), minerály (draslík, železo, vápník, zinek, mangan, selen, fosfor), aminokyseliny (cystein, lysin, methionin, tyrosin a další), karotenoidy, enzymatické pigmenty a další živiny. Z nejvýznamnějšího zmiňme vysoký obsah kvalitních bílkovin, díky čemuž je spirulina vhodná pro vegany, vegetariány, sportovce a další lidi, kteří mají bílkovin nedostatek nebo bílkoviny potřebují pro svůj sportovní výkon.

Spirulina na výrobu tablet a práškové formy se pěstuje v japonských farmách ve velkých nádržích.
Spirulina na výrobu tablet a práškové formy se pěstuje v japonských farmách ve velkých nádržích.

Dále je u spiruliny znám vysoký podíl železa, který je vyšší než u ostatních potravin. Jde o dobře vstřebatelné železo v chelátové formě. Díky tomu je nasazována při léčbě anémie, čili chudokrevnosti. Důležité jsou i enzymatické pigmenty – chlorofyl a fykocyanin. Fykocyanin podporuje tvorbu červených a bílých krvinek, a proto je spirulina doporučována osobám po chemoterapii. Chlorofyl má zase regenerační účinek, urychluje hojící procesy, detoxikuje a dezinfikuje. Oba tyto enzymatické pigmenty mají vliv na posílení imunitního systému. Nezanedbatelný je i nízký glykemický index, díky čemuž je spirulina vhodná pro nemocné cukrovkou, pro konzumenty snažící se o úbytek váhy a jiné strávníky s omezením.

Spirulina se používá jako doplněk do řady jídel. Oblíbená je v různých ovocných a zeleninových smoothies, kterým dodává charakteristickou zelenomodrou barvu.
Spirulina se používá jako doplněk do řady jídel. Oblíbená je v různých ovocných a zeleninových smoothies, kterým dodává charakteristickou zelenomodrou barvu.

Co obsahuje spirulina

  • 50-60% podíl bílkovin
VitaminyMinerályAntioxidantyEsenciální mastné kyseliny
Vitamin AŽelezoBeta-karotenLysin
Beta-karotenSelenChlorofylValin
Vitamin B1 – thiaminManganSuperoxid dismutázaLeucin
Vitamin B2 – riboflavinFosforPhycayaninMethionin
Vitamin B3 – niacinHořčíkZeaxanthinMethionin
Vitamin B6SodíkIsoleucin
Vitamin B12 *ZinekPhenylalanin
BiotinVápníkThreonin
Vitamin E – tokoferolTryptofan
Inositol

* jen 20 % typu účinného pro člověka

Spirulina je potravinou třetího tisíciletí

Stejně jako například quinoa je i spirulina považována za třetího tisíciletí. Díky obrovskému množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, zejména díky vysokému obsahu bílkovin, který je dokonce vyšší než u masa nebo ryb, je spirulina potravinou, která nám může pomoct při hrozbě nedostatku potravin v budoucnosti. Má velmi dobrý nutriční profil, působí jako antioxidant, a proto bojuje s řadou civilizačních chorob. Posiluje imunitní systém, detoxikuje játra a ledviny, pomáhá při boji s nádorovým onemocněním, čistí trávící systém, podporuje metabolismus.

Spirulina patří do rodu sinic Oscillatoriales. Jde o vláknitou sinici s cylindrickými buňkami. Její vlákna jsou stočená do podoby levotočivé šroubovice.
Spirulina patří do rodu sinic Oscillatoriales. Jde o vláknitou sinici s cylindrickými buňkami. Její vlákna jsou stočená do podoby levotočivé šroubovice.

Díky všem zde zmíněným účinkům je právem považována za superpotravinu. Do svého jídelníčku by spirulinu měli zařadit nejen lidé trpící nějakým onemocněním, ale také ti, kteří se snaží pročistit své tělo a podpořit zdravý životní styl.

Co možná nevíte o spirulině

Víte, že:

  • 1 g spiruliny nahradí obsahem svých živin 1 kg zeleniny,
  • 10 g spiruliny obsahuje tolik železa, jako 450 g špenátu,
  • spirulina obsahuje nejvíce proteinů ze všech potravin na Zemi?

Zdroj obrázků: Shutterstock