Spirulina se řadí mezi na proteiny nejbohatší potraviny. Charakterizuje jí více než 50% podíl bílkovin. Čímž hravě konkuruje masu.
Proč je spirulina (nebo také Arthrospira) označována jako superpotravina? Spirulina má obrovský potenciál. Ač se jedná o sladkovodní sinici, mluví o ní vědci jako o superpotravině budoucnosti. Už dnes díky svému vysokému obsahu bílkovin pomáhá například veganům vyrovnat jejich deficit bílkovin z bezmasé stravy. Používána je při léčbě podvýživy a svede toho mnohem více. Když k řadě příznivých účinků na lidský organismus přičteme i fakt, že lze tuto zdravou sinici docela jednoduše uměle vypěstovat, nemůžeme se divit, že s ní mají vědci i výživový odborníci obrovské plány.
Spirulina obsahuje nejen vitamíny a minerály, ale je bohatá na bílkoviny
Spirulina obsahuje řadu tělu prospěšných látek – vitamíny (skupiny B, vitamín H, E), minerály (draslík, železo, vápník, zinek, mangan, selen, fosfor), aminokyseliny (cystein, lysin, methionin, tyrosin a další), karotenoidy, enzymatické pigmenty a další živiny. Z nejvýznamnějšího zmiňme vysoký obsah kvalitních bílkovin, díky čemuž je spirulina vhodná pro vegany, vegetariány, sportovce a další lidi, kteří mají bílkovin nedostatek nebo bílkoviny potřebují pro svůj sportovní výkon.
Dále je u spiruliny znám vysoký podíl železa, který je vyšší než u ostatních potravin. Jde o dobře vstřebatelné železo v chelátové formě. Díky tomu je nasazována při léčbě anémie, čili chudokrevnosti. Důležité jsou i enzymatické pigmenty – chlorofyl a fykocyanin. Fykocyanin podporuje tvorbu červených a bílých krvinek, a proto je spirulina doporučována osobám po chemoterapii. Chlorofyl má zase regenerační účinek, urychluje hojící procesy, detoxikuje a dezinfikuje. Oba tyto enzymatické pigmenty mají vliv na posílení imunitního systému. Nezanedbatelný je i nízký glykemický index, díky čemuž je spirulina vhodná pro nemocné cukrovkou, pro konzumenty snažící se o úbytek váhy a jiné strávníky s omezením.
Co obsahuje spirulina
- 50-60% podíl bílkovin
Vitaminy | Minerály | Antioxidanty | Esenciální mastné kyseliny |
---|---|---|---|
Vitamin A | Železo | Beta-karoten | Lysin |
Beta-karoten | Selen | Chlorofyl | Valin |
Vitamin B1 – thiamin | Mangan | Superoxid dismutáza | Leucin |
Vitamin B2 – riboflavin | Fosfor | Phycayanin | Methionin |
Vitamin B3 – niacin | Hořčík | Zeaxanthin | Methionin |
Vitamin B6 | Sodík | Isoleucin | |
Vitamin B12 * | Zinek | Phenylalanin | |
Biotin | Vápník | Threonin | |
Vitamin E – tokoferol | Tryptofan | ||
Inositol |
* jen 20 % typu účinného pro člověka
Spirulina je potravinou třetího tisíciletí
Stejně jako například quinoa je i spirulina považována za třetího tisíciletí. Díky obrovskému množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, zejména díky vysokému obsahu bílkovin, který je dokonce vyšší než u masa nebo ryb, je spirulina potravinou, která nám může pomoct při hrozbě nedostatku potravin v budoucnosti. Má velmi dobrý nutriční profil, působí jako antioxidant, a proto bojuje s řadou civilizačních chorob. Posiluje imunitní systém, detoxikuje játra a ledviny, pomáhá při boji s nádorovým onemocněním, čistí trávící systém, podporuje metabolismus.
Díky všem zde zmíněným účinkům je právem považována za superpotravinu. Do svého jídelníčku by spirulinu měli zařadit nejen lidé trpící nějakým onemocněním, ale také ti, kteří se snaží pročistit své tělo a podpořit zdravý životní styl.
Co možná nevíte o spirulině
Víte, že:
- 1 g spiruliny nahradí obsahem svých živin 1 kg zeleniny,
- 10 g spiruliny obsahuje tolik železa, jako 450 g špenátu,
- spirulina obsahuje nejvíce proteinů ze všech potravin na Zemi?
Zdroj obrázků: Shutterstock