Existuje několik typů nízko sacharidové diety. Jedním z nich je nízko sacharidová dieta podle Kwasniewski. Seznamte se s pravidly této známé diety.
Optimální strava pomáhá nemocným i zdravým. Nemocné léčí, zdravým dodává více energie, vitality i odolnosti. Jedním z obílených typů je právě nízko sacharidová dieta. Nízko sacharidová dieta podle Kwasniewski vidí příčinu nemocí a obezity v konzumaci sacharidů (čili carbohydrátů, nebo také karbohydrátů), proto jich má být ve stravě co nejméně.

Hlavní zásada nízko sacharidové diety podle Kwasniewski
Hlavní zásadou této nízko sacharidové diety je stanovení ideálního poměru mezi bílkovinami, tuky a sacharidy, který by měl být 1:2,5 až 3,5:0,5. Množství bílkovin určeno ideální tělesnou hmotností jedince, která je výška (v centimetrech) méně 100 (± 10%). Denní potřeba našeho těla je 1 g bílkovin na 1 kg optimální hmotnosti. Vyšší spotřebu bílkovin mají děti, těhotné a kojící ženy, aktivní sportovci, nemocní, např. po úrazech, kdy je zvýšená potřeba bílkovin na regeneraci poškozených tkání. Tuků má být 2,5 až 3,5 krát více než bílkovin. Množství sacharidů se má pohybovat v rozmezí polovičního množství bílkovin až jedné pětiny dolní hranice množství tuků. Například denní potřeba člověka měřícího 160 cm je 60 až 66 g bílkovin, 150 až 210 g tuků a 30 až 50 g sacharidů.
V jídelníčku nízko sacharidové diety převažuje maso, sádlo, máslo, slanina, vejce a tučné mléčné výrobky. Povoleno je menší množství ořechů, avokáda a semínek a malé množství zeleniny a sladké tučného mléka (mléko obsahuje sacharid laktózu, proto by se to sním nemělo přehánět). Množství brambor, obilovin a ovoce je zanedbatelné, vždyť tělo jedince vysokého 160 cm může přijmout za den max. 50 g sacharidů. Zastánci této diety tvrdí, že tento způsob stravování je zdravý a že se po něm hubne.

Co říká dieta podle Kwasniewski o bílkovinách
Kvalita bílkovin je určována koncentrací aminokyselin obsažených v potravinách vzhledem k jejich koncentraci v molekulách syntetizované bílkoviny. Bílkoviny masa, mléka, mléčných výrobků a vajec jsou velmi kvalitní, obsahují všechny potřebné aminokyseliny. Bílkoviny rostlinného původu sice také obsahují esenciální aminokyseliny, ale ne všechny. Bílkoviny přijaté v potravě se v těle štěpí na aminokyseliny. Aminokyseliny jsou stavebními kameny a základní jednotkou bílkovin. Nadbytečné aminokyseliny nejsou uloženy do zásoby, ale vstupují do katabolických procesů za vzniku energie a jsou vyloučeny z těla ven.

Co říká dieta podle Kwasniewski o tucích
Tuky jsou látky nerozpustné ve vodě. Většina tuků obsažených v potravinách jsou ve formě triglyceridů, tj. tři mastné kyseliny, tvořené řetězci atomů uhlíku s atomy vodíku jsou chemicky navázané na molekulu glycerolu. Zvýšená hladině triglyceridů v krvi způsobuje onemocnění srdce. Příčinou zvýšené hladiny triglyceridů v krvi není nadbytečná konzumace tuků, ale nadbytek sacharidů, které nebyly spáleny ve formě energie. Jedná se o jakékoli sacharidy, zejména o bílý řepný cukr a bílou pšeničnou mouku. Podle Kwasniewskiho nízko sacharidové stravy je kvalita tuků určována délkou uhlíkatého řetězce mastných kyselin a jejich nasyceností. Čím je řetězec delší, tím je tuk kvalitnější a naopak.
Nasycené mastné kyseliny jsou podle Kwasniewskiho diety kvalitnější než nenasycené mastné kyseliny, tj. kyseliny, které mají jednu nebo více volných dvojných vazeb. Nenasycené mastné kyseliny jsou prý méně kvalitní, jsou pro naše tělo méně vhodná paliva, čím má mastná kyselina více nenasycených, tj. neobsazených dvojných vazeb, tím je horší palivo pro naše tělo.
Nejhorší tuku jsou margaríny. Jsou vyrobeny z nenasycených mastných kyselin pomocí hydrogenace, tj. přidáním vodíku. Polovina atomů vodíku se naváže ve formaci cis, která je v přírodních tucích, ale druhá polovina se naváže ve formaci trans, která je nepřirozená a zdraví škodlivá. Kromě toho margarín obsahuje zbytek kovových iontů, které byly použity jako katalyzátor. Podle zásad Kwasniewskiho diety jsou pevné živočišné tuky kvalitnější než tekuté tuky, tj. vepřové sádlo je kvalitnější než rybí tuk. Nejkvalitnější tuk je obsažen ve vaječných žloutcích.

Cholesterol patří mezi tuky – je obsažen pouze v tucích živočišného původu. Je potřebný pro správnou funkci mozku, nervového systému a dalších životně nezbytných procesů. Buněčné membrány jsou tvořeny cholesterolem. Cholesterol se používá také k výrobě žlučové kyseliny, která umožňuje našemu tělu vstřebat vitamíny rozpustné v tucích ze zažívacího traktu do krve. Je také nutný pro výrobu steroidních hormonů a pro syntézu vitamínu D. Cholesterol není viníkem aterosklerózy.
Co říká dieta podle Kwasniewski o sacharidech
Sacharidy jsou obsaženy v tělech rostlin i živočichů. Pozor, sacharidy nejsou jen cukry! Nejdůležitější sacharid je glukóza, která je pomocí fotosyntézy syntetizována z oxidu uhličitého a vody a je uložena jako škrob nebo celulóza. Živočichové mohou syntetizovat některé sacharidy z tuků a bílkovin, většinu sacharidů však přijmou potravou rostlinného původu. Sacharidy se v těle štěpí na glukózu a zároveň z glukózy mohou být vytvořeny všechny druhy sacharidů. Glukóza je hlavní zdroj energie pro savce, s výjimkou přežvýkavců.
Většina sacharidů přijatých potravou je transportována ve formě glukózy, galaktózy a fruktózy do jater. Glukóza je také vytvořena z glycerolu a z části aminokyselin. Naše tělo potřebuje jen malé množství sacharidů, větší množství je pro něho nadbytečné a je přeměněno na tuk. Výsledkem je obezita, nemoci srdce a cév, diabetes a další nemoci.
Nadbytek sacharidů v potravě znamená nadbytek glukózy a také nadbytek inzulínu. Pokud se zvýší hladina glukózy v krvi, slinivka břišní vyloučí inzulín, hladina glukózy klesne a tělo vyžaduje přísun sacharidů. Čím více inzulínu vyloučí slinivka břišní, tím naše tělo vyžaduje větší přísun sacharidů, více než skutečně potřebuje.

Nadbytek sacharidů se přemění na tuk a uloží do tukových zásob a to je příčinou obezity, diabetu mellitu, nemocí srdce a cév a dalších nemocí. Nízko sacharidová dieta podle Kwasniewski vidí řešení v drastickém snížení sacharidů. Podle zásad této diety potřeby organismu pokryje minimální množství sacharidů. Toto množství je příliš malé na vznik nadbytku sacharidů a prý příliš velké na vznik ketózy a ochablosti svalů.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu