Cukry a sacharidy nejsou totéž. Každý cukr je sice sacharid, ale ne každý sacharid je cukr. Naučte se tyto pojmy od sebe rozlišovat.
Cukry a sacharidy nejsou totéž. Každý cukr je sice sacharid, ale ne každý sacharid je cukr. Naučte se tyto pojmy od sebe rozlišovat.

Cukry a sacharidy – nepleťte si tyto pojmy!

Cukry a sacharidy nejsou totéž. Každý cukr je sice sacharid, ale ne každý sacharid je cukr. Naučte se tyto pojmy od sebe rozlišovat.

Laická veřejnost často ztotožňuje pojem cukry a sacharidy. To je však chyba. Mezi sacharidy patří kromě cukrů také látky, které si s pojmem cukry nikdo nepředstavuje. Jedná se např. o škrob, vlákninu. Pojďme se tedy jak cukrům tak sacharidů podívat na zoubek.

Cukry a sacharidy nejsou totéž. Naučte se tyto pojmy rozlišovat.
Cukry a sacharidy nejsou totéž. Naučte se tyto pojmy rozlišovat.

Co jsou sacharidy?

Sacharidy, nebo taky karbohydráty, jsou hlavním zdrojem energie. Některé druhy sacharidů tvoří dokonce stavební materiál organismů. Jsou nutné pro regeneraci organismu i pro nárůst svalové hmoty. Pro nárůst svalové hmoty je kromě stavebních látek potřeba také energie. Naše tělo potřebuje ke svému fungování sacharidy. Jejich nedostatek způsobuje psychické i další zdravotní problémy. Mezi první příznaky nedostatku sacharidů patří únava, neschopnost přemýšlet a soustředit se. Škodlivý je však i nadbytek sacharidů. Nadbytek sacharidů naše tělo přemění na tuk a uloží ho do tukových zásob.

Sacharidy, čili karbohydráty, naše tělo potřebuje.
Sacharidy, čili karbohydráty, naše tělo potřebuje.

Není sacharid jako sacharid

Mezi sacharidy patří různé látky: cukry, škrob a dokonce i vláknina. Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy.

Monosacharidy jsou tvořeny jednou cukernou jednotkou, mezi ně patří např. glukóza (hroznový cukr), galaktóza (mléčný cukr) či fruktóza (ovocný cukr).

Další skupinou sacharidů jsou oligosacharidy, které obsahují dvě až deset cukerných jednotek. Oligosacharidy se dělí podle počtu cukerných jednotek na disacharidy, které jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami, trisacharidy, tetrasacharidy, atd. Mezi disacharidy patří např. sacharóza (řepný cukr), laktóza nebo maltóza (sladový cukr). Mezi oligosacharidy patří také stachyóza, rafinóza, verbaskóza, aj., tj. sacharidy s více než třemi cukernými jednotkami. Tyto oligosacharidy jsou obsaženy v luštěninách.

Více než 80 % sacharidů z celkového příjmu energie nadměrně zatěžuje tělo a vede k obezitě.
Více než 80 % sacharidů z celkového příjmu energie nadměrně zatěžuje tělo a vede k obezitě.

Poslední skupinou sacharidů jsou polysacharidy, které jsou tvořeny více než deseti cukernými jednotkami. Mezi polysacharidy patří nejen amylóza, škrob, glykogen, chitin, ale i obtížně stravitelné nebo zcela nestravitelné sacharidy, které tvoří vlákninu. Jedná se např. o celulózu, inulin nebo pektin. Vláknina je důležitá pro správnou funkci střev a je potravou pro prospěšné bakterie, které sídlí v tlustém střevě. Kromě toho vláknina zvyšuje objem stolice a je prevencí proti zácpě. Vláknina pročišťuje náš trávicí trakt tím, že na sebe váže toxické odpadní látky.  Doporučené denní množství vlákniny je 25 až 30 gramů. Vláknina váže vodu, proto by se ale měla dostatečně zapíjet.

Jelikož jsou sacharidy na rozdíl od tuků okamžitým zdrojem energie, měl by být jejich podíl na celkovém příjmu energie vyšší než podíl tuků. Ve stravě by měly převažovat složitější sacharidy nad cukry. Strava by však neměla být tvořena téměř výhradně ze sacharidů. Více než 80 % sacharidů z celkového příjmu energie nadměrně zatěžuje tělo a vede k obezitě.

Co jsou cukry?

Cukry jsou monosacharidy a disacharidy. Jsou tvořeny jednou nebo dvěma cukernými jednotkami a jsou velmi dobře rozpustné ve vodě. Jsou okamžitým zdrojem energie. Potraviny s vyšším obsahem cukrů potřebujeme např. po náročném fyzickém výkonu, kdy naše tělo potřebuje rychle doplnit energii.  Monosacharidům a disacharidům se také říká rychlé cukry nebo rychlé sacharidy, protože po jejich konzumaci rychle stoupne hladina glukózy v krvi. Mezi jednoduché cukry patří například glukóza, fruktóza nebo sacharóza. Všechny cukry patří mezi sacharidy.

Cukry jsou okamžitým zdrojem energie.
Cukry jsou okamžitým zdrojem energie.

Co nám říkají etikety o obsahu sacharidů a cukrů

Je-li na obalu potravin napsáno obsah sacharidů, znamená to souhrnný obsah všech sacharidů, tj. jednoduchých sacharidů (cukrů) i složitých sacharidů (např. trisacharidů, tetrasacharidů, polysacharidů).

Polysacharidy jsou pro naše tělo také zdrojem energie, obsahují však delší a složitější řetězce molekul než jednoduché sacharidy. Proto je naše tělo musí před jejich využitím rozštěpit. K uvolnění energie z polysacharidů dochází obecně pomaleji. V některých příkladech dokonce není náš trávicí systém schopen tyto opravdu složité molekuly zpracovat, např. vlákninu.

Pokud je např. na obalu potraviny uvedeno: 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidů, z toho 20 g cukru. Znamená to, že 60 g sacharidů obsahuje všechny sacharidy, které jsou v dané potravině. Nejen cukry, ale také složité sacharidy, např. škrob, celulózu, aj. Zatímco 20 g cukru znamená, že v potravině je obsaženo 20 g jednoduchých sacharidů, tj. sacharidů vhodných pro rychlé doplnění energie, např. glukózu, fruktózu, sacharózu.

Je chybou se vyhýbat některým druhům sacharidů, naše tělo potřebuje všechny druhy sacharidů. Cukry jako okamžitý zdroj energie, škrob jako zdroj postupně uvolňované energie a vlákninu pro čištění těla a správnou funkci střev.

Zdroj obrázků: Shutterstock