Zapomeňte na to, že jsou tuky našimi nepřáteli. Jediné co se potřebujete naučit, je rozeznat od sebe špatné tuky a dobré tuky.
Zapomeňte na to, že jsou tuky našimi nepřáteli. Jediné co se potřebujete naučit, je rozeznat od sebe špatné tuky a dobré tuky.

Špatné tuky vs. dobré tuky – naučte se je od sebe rozeznat!

Zapomeňte na to, že jsou tuky našimi nepřáteli. Jediné co se potřebujete naučit, je rozeznat od sebe špatné tuky a dobré tuky.

Tuky nejsou našimi nepřáteli a naše tělo je potřebuje pro správnou funkci. Tuky nelze ze stravy vyřadit. Avšak není tuk jako tuk. Některé tuky nám prospívají, jiné nám naopak škodí. Je třeba proto vědět, které tuky nám prospívají, které tuky nám prospívají pouze v menším množství a kterým tukům bychom se raději měli zcela vyhnout. Umíte rozlišit špatné tuky od těch dobrých?

K čemu naše tělo potřebuje tuky?

Naše tělo potřebuje denně dostatečný příjem tuků pro správnou funkci mozku. Samozřejmě zejména těch zdravých – špatné tuky je dobré ze stravy vynechat, nebo je co nejvíce omezit. Tuky jsou základními stavebními kameny mozkových a nervových buněk, zajišťují pružnost nervových vláken a rychlost nervových vzruchů. Bez tuků naše tělo nedokáže vstřebat vitamíny A, D, E, K, tj. vitamíny rozpustné v tucích. Můžeme přijímat nadbytek těchto vitamínů, bude-li v naší stravě nedostatek tuků, bude naše tělo trpět nedostatkem těchto vitamínů. Tuky jsou součástí buněčných membrán, dodávají našemu tělu energii, plní funkci termoregulační i ochrannou, chrání životně důležité orgány před zraněním. Některé hormony jsou tvořeny mimo jiné tvořeny tuky. Tuky s obsahem více nenasycených mastných kyselin jsou prevence proti nemocem srdce. Tuky také dodávají jídlu chuť a vůni.

Mnoho potravin ve zdravé výživě odsuzujeme zejména kvůli obsahu cukru. Pozor si ale musíme dát i na špatné tuky, které se lépe maskují a často se nám tak nenápadně vplíží do našeho jídelníčku.
Mnoho potravin ve zdravé výživě odsuzujeme zejména kvůli obsahu cukru. Pozor si ale musíme dát i na špatné tuky, které se lépe maskují a často se nám tak nenápadně vplíží do našeho jídelníčku.

♥ TIP

Denní příjem tuků by neměl překročit 35 % z celkově přijaté energie. 2/3 množství tuku by měly tvořit tuky rostlinného původu a rybí tuk, zbylá 1/3 množství tuků by měla být tvořena tuky živočišného původu.

Naučte se rozlišovat zdravé tuky a nezdravé tuky – aneb jaké druhy tuku vlastně známe

Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami, které jsou tvořeny řetězci atomů uhlíku a vodíku. Podle obsazení dvojných vazeb je dělíme na nasycené a nenasycené. Nenasycené kyseliny mají volnou jednu nebo více dvojných vazeb.

Nasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tucích živočišného původu. Nazývají se sice špatné tuky, naše tělo je však v malém množství  přesto potřebuje. Nasycené mastné kyseliny, nazývané i nasycené tuky, jsou nezbytné při tvorbě steroidních hormonů a dodávají tělu cholesterol – a cholesterol je pro naše tělo potřebný, nelze jej jednoznačně považovat za škodlivý, jak se to po delší dobu dělalo. Jsou také zdrojem esenciálních mastných kyselin, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit. Ve větším množství jsou rizikovým faktorem vzniku obezity a nemocí srdce a cév. Tuky z mléka jsou považovány za nejrizikovější. Palmový a kokosový tuk jsou sice tuky rostlinného původu, obsahují však nasycené mastné kyseliny a působí v našem těle stejně jako živočišné tuky.

Nenasycené mastné kyseliny jsou tzv. dobré tuky. Jedná se o tuky rostlinného původu a o rybí tuk.

Špatné tuky se skrývají mnohdy i tam, kdybychom je nečekali. A bohužel i v jídle, které nám skutečně chutná.
Špatné tuky se skrývají mnohdy i tam, kdybychom je nečekali. A bohužel i v jídle, které nám skutečně chutná.

Kde najdeme tzv. dobré a špatné tuky?

Dobré tuky obsahují mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky by měly převažovat v naší stravě, měly by tvořit 2/3 přijatých tuků. Zdroji těchto tuků jsou ryby a plody moře, rostlinné oleje kromě kokosového a palmového oleje, ořechy, semínka, avokádo.

Špatné tuky, kterých bychom měli jíst méně, jsou tuky obsahující nasycené mastné kyseliny. S výjimkou rybího tuky se jedná o tuky živočišného původu. Nejvíce jich najdeme v sádle, tučném mase, slanině, másle, uzeninách, polevách, dortech, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu, tučném mléku a v tučných mléčných výrobcích.

Nezdravé tuky, kterým bychom se měli raději vyhnout, jsou trans mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy v levných tucích, které se přidávají např. do cukrovinek, do běžného sladkého pečiva, např. koblih, aj.

Špatné tuky vs. dobré tuky. Tuky ze stravy nevylučujte, ale vyhněte se nezdravým tukům
Špatné tuky vs. dobré tuky. Tuky ze stravy nevylučujte, ale vyhněte se nezdravým tukům

Vyhněte se nezdravým tukům a mějte přehled o tom, ve kterých potravinách se vyskytují

Zkuste ze své stravy vyloučit špatné tuky. Měli bychom se raději vyhnout potravinám, které obsahují vyšší množství tuků s nasycenými mastnými kyselinami a také potravinám, které obsahují tuky s trans mastnými kyselinami. Kakaové pochoutky, tj. výrobky napodobující čokoládu bychom měli raději nechat v regálech obchodů. Tyto napodobeniny čokolády vypadají jako čokoláda, ale na rozdíl od skutečné čokolády obsahují nepatrné množství kakaového másla, zato obsahují hojné množství jiných tuků. Mezi potraviny, kterým bychom se měli raději vyhnout, patří také trvanlivé pečivo s náplní, polevou nebo obojím, sušené sójové nápoje, polevy na mražených krémech, müsli tyčinkách, dortech, cukroví, instantní náhrady mléka, smetana v prášku, smetana do kávy, cukrářské výrobky, např. koblihy, některé mražené krémy a zmrzliny.

Zdroj obrázků: Shutterstock