Pokud chceme shodit přebytečné kilogramy, je třeba omezit tuky, ale nikoli je zcela vyřadit z jídelníčku. Zcela bez tuků to totiž nejde! Ptáte se proč?

Taky vás to už napadlo? Budu držet dietu a tuků se ani netknu! Správná cesta to ale rozhodně není! Mnozí lidí považují tuky za viníka své zvýšené tělesné hmotnosti či dokonce obezity. A mylně se domnívají, že vyloučením tuků ze svého jídelníčku budou štíhlejší. Naše tělo se ale zcela bez tuků neobejde! Potřebuje je ke své správné funkci. Takže zcela beztukové diety rozhodně nejsou vhodné! A jelikož nehubneme jen proto, abychom lépe vypadaly, ale také pro své zdraví, je nutné myslet na to, kolik tuků a zejména kterých, je vhodné z jídelníčků vypustit a kolik jich naopak pro správné fungování našeho těla ponechat. Dieta musí být nastavená správně!

Tuky jsou pro naše tělo důležité a zcela se jich vzdát nejde. Bez tuků to nejde ani při těch nejpřísnějších dietách. Úsloví „všeho s mírou“ platí u tuků dvojnásob, ale z obou stránek. Problém je velký příjem tuků stejně tak jako strava zcela bez tuků.

Tuky jsou pro naše tělo důležité a zcela se jich vzdát nejde. Bez tuků to nejde ani při těch nejpřísnějších dietách. Úsloví „všeho s mírou“ platí u tuků dvojnásob, ale z obou stránek. Problém je velký příjem tuků stejně tak jako strava zcela bez tuků.

Kolik tuků denně potřebuje naše tělo?

Naše tělo potřebuje denně přijmout určité množství tuků – nadbytek i nedostatek tuků našemu tělu škodí. Konzumujeme-li nadbytek tuků, naše tělo si ho ukládá do tukových zásob „na horší časy“. Při nedostatku tuků a pokusech stravovat se zcela bez tuků naše tělo nemůže správně fungovat a koledujeme si o zdravotní problémy.

Bez tuků to nejde, ale… Denní příjem tuků by neměl překročit 35 % z celkově přijaté energie, 2/3 množství tuků by měly tvořit tuky rostlinného původu a rybí tuk, zbylá 1/3 množství tuků by měla být tvořena tuky živočišného původu.

Zcela bez tuků to nejde, ale je na nás, abychom nezdravé tuky nahradili těmi zdravými. Těch se bát nemusíme. Samozřejmě opět je to také o množství. Takže tuků jezme méně a vybírejme si ty zdravější!

Bez tuků to nejde – seznamte se s funkcí tuků v našem těle!

Tuky nejsou pouze zásobní zdroj energie, jejíž nadbytek se ukládá ve formě tukových zásob. Zastávají v našem těle mnoho potřebných funkcí. Které to jsou a proč to bez tuků nejde?

Tuky jsou důležité pro náš mozek

Pro správnou funkci našeho mozku jsou tuky nezbytné. Jsou součástí mozkových a nervových buněk.  Tuky se starají o pružnost nervových vláken a rychlý přenos nervových vzruchů. Bez tuk by náš mozek neuřídil chod našeho těla a taky by nám to příliš nemyslelo!

Bez tuků se neobejde ani naše srdce                                

Dostatek tuků potřebuje také naše srdce. Důležité jsou pro něj zejména polynenasycené mastné kyseliny, jejichž zdrojem jsou tuky rostlinného původu a rybí tuk. Tyto tuky nejen pomáhají udržet zdravé srdce, ale také udržují fyziologickou hladinu cholesterolu v krvi. Živočišné tuky jsou též potřebné, ale v menším množství než tuky rostlinného původu. Nadbytek tuků živočišného původu způsobuje naopak onemocnění srdce a cév.

Tuky potřebujeme i pro naše buňky                    

Důležitá součást buněčných membrán je tvořena právě tuky. Při nedostatku tuků nemohou naše buňky správně fungovat, což s sebou přináší řadu zdravotních problémů.

Tuky jsou důležité pro produkci hormonů            

Bez tuků by naše tělo netvořilo některé důležité hormony! Tuky jsou totiž součástí steroidních hormonů. Při nedostatků tuků dochází k nedostatečné tvorbě těchto hormonů. Mezi steroidní hormony patří glukokortikoidy (kortizol), mineralokortikoidy (aldosteron), androgeny (testosteron), estrogeny, progesteron či kalcitriol. Jsou to hormony lipofilní povahy, které vznikají z cholesterolu procesem takzvané steroidogeneze. Neukládají se do zásoby a jejich syntéza se zvyšuje vždy jen v případě, že je tělo potřebuje.

Tuky jsou důležitým zásobním zdrojem energie                           

Tuky jsou zásobním zdrojem energie. Jako zdroj energie slouží tělu kromě tuků také sacharidy. Zdrojem energie mohou být i bílkoviny, je to však nežádoucí stav. Pokud tělo využívá jako zdroj energie bílkoviny, dochází k úbytku svalové hmoty. Svaly jsou totiž tvořeny bílkovinami. Proto jako zdroj energie mají tělu správně sloužit sacharidy a tuky. Sacharidy jako okamžitý zdroj energie, tuky jako zásobní zdroj energie. Jeden gram tuku dodá tělu 9 kalorií, zatímco sacharidy a bílkoviny pouze 4 kalorie.

Tuky potřebujeme pro ochranu vnitřních orgánů a pro udržení tělesné teploty

Tuky slouží jako mechanická ochrana trávicího ústrojí, srdce, ledvin a dalších vnitřních orgánů. Tuky jsou také regulátorem teploty našeho těla.

Bez tuků by nám chyběly vitamíny rozpustné v tucích

Rozeznáváme dvě skupiny vitamínů. Vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Mezi vitamíny rozpustné v tucích patří vitamín A, D, E, K. Bez tuků naše tělo tyto vitamíny nevstřebá a tedy ani nevyužije. Při nedostatku tuků nám hrozí nedostatek těchto vitamínů.

Tuky pro potěšení z chuti                        

Tuky dodávají jídlu chuť a vůni. Jídlo bez tuků je v mnoha případech nepoživatelné. Naše dieta často skončí právě na tom – že nám nechutná a „honí nás mlsná“ po jiných chuťovkách. Často je to právě proto, že si neadekvátně potřebám těla snížíme příjem tuků na naprosté minimum. Zcela bez tuků to tedy opět nejde.

Zdroj obrázků: FL

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail