Mražená aljašská treska od dodavatele MISIEK Krzysztof Misiolek obsahovala pouze 24,9 % masa.
Mražená aljašská treska od dodavatele MISIEK Krzysztof Misiolek obsahovala pouze 24,9 % masa.

Mražená aljašská treska obsahovala jenom 24,9 % masa

Rybí filety – mražená aljašská treska, která obsahuje jenom 24,9 % masa? Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje na falšování podílu masa ve výrobku s názvem „Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%“.

Mražená aljašská treska s názvem „Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%“ s datem použitelnosti do 14. 9. 2019 (země původu: Čína) mají podle na obalu avizované informace obsahovat 65 % masa. Už to je povážlivě malé množství. Výrobce deklaruje, že tzv. glazura, tedy ledová vrstva na povrchu ryby, tvoří 35 %. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) však při namátkovém šetření zjistila, že maso ve výrobku tvoří pouhých 24,9 %. Vzorek potraviny byl odebrán v provozovně Řeznictví H+H s.r.o. v Havlíčkově ulici v Novém Jičíně. Dodavatelem potraviny je společnost MISIEK Krzysztof Misiolek, Vysoká 58, Vysoká 79399.

Mražená aljašská treska od dodavatele MISIEK Krzysztof Misiolek obsahovala pouze 24,9 % masa.
Mražená aljašská treska od dodavatele MISIEK Krzysztof Misiolek obsahovala pouze 24,9 % masa.
Mražená aljašská treska od dodavatele MISIEK Krzysztof Misiolek obsahovala pouze 24,9 % masa.
Mražená aljašská treska od dodavatele MISIEK Krzysztof Misiolek obsahovala pouze 24,9 % masa.

SZPI zjistila u filetů Aljašské tresky falšování mimořádného rozsahu

Inspekce konstatovala, že „prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65% hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35% hmotnosti potraviny. Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9% hmotnosti potraviny a kontrolovaná osoba tak nepravdivým údajem na etiketě uváděla spotřebitele v omyl. Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu, který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100 % – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8%.“ Státní zemědělská a potravinářská inspekce nyní s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Problematická potravina: Mražená aljašská treska

  • Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%
  • Datum použitelnosti: do 14. 9. 2019
  • Země původu: Čína
  • Dodavatel: MISIEK Krzysztof Misiolek, Vysoká 58, Vysoká 79399
  • Prodejce: Řeznictví H+H s.r.o., Havlíčkova ulice, Nový Jičín

Problém s nadměrným množstvím vody v rybích výrobcích je dlouhodobým problém

Fakt, že mnohdy místo rybího masa nakupujeme led, je znám. Často jej zákazníci kvůli neprůhledným obalům nedokážou na první pohled při koupě výrobku vůbec rozeznat. Rybí výrobky nejsou levné a nižší než deklarované množství masa je ještě více prodražuje.

Rybí maso se potýká i s dalšími problémy. Rybí maso pěstované v rybích farmách velice často obsahuje antibiotika nebo pesticidy. Naopak mořský ryby, především lovené v Baltském moři, často obsahují rtuť nad povolený limit.

Zdroj informací a obrázků o problému s výrobkem „Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%“ s datem použitelnosti do 14. 9. 2019: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)