Jaká je kvalita potravin? Ze statistických dat vyplývá, že až 15 % potravin nevyhovuje. Dobrou zprávou je, že české potraviny jsou lepší než ty z dovozu. Vyplývá to ze zprávy Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Podívejte se na podrobnosti…
Loňské kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) přinesly zjištění, že až 15 % hodnocených potravin nevyhovělo. Lépe jsou však na tom potraviny z tuzemska. Inspekce loni zjistila celkem 3 184 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků, což představuje cca 15 % hodnocených. Nejvíce nevyhovujících šarží inspektoři odebrali v maloobchodní síti – celkem 2 583.
Je alarmující, že nejvíce pochybení se objevuje mezi tzv. zdravými potravinami, jakými jsou například med, ryby nebo čerstvé ovoce. Další problematickou komoditou jsou doplňky stravy.
![Díky kontrolám SZPI dokážeme statisticky posoudit, jaká je kvalita potravin v České republice.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/08/01-kontrola-kvality-potravin.jpg)
Jaké je kvalita potravin? Napoví nám to výsledky kontrol SZPI v loňském roce
To, jaká je kvalita potravin prodávaných v České republice, zjišťovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě namátkových šetření. Inspekce SZPI provedla v loňském roce 45 530 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Z tohoto počtu inspektoři vykonali 27 077 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 11 522 vstupů do provozoven společného stravování, 9 653 vstupů ve výrobě potravin, 2 081 kontrol ve velkoskladech, 840 v prvovýrobě, 443 v celních skladech a 792 v ostatních místech (např. při přepravě apod.).
Potraviny raději z Česka
Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, u kterých nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů 27,6 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 17% kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 9,9%.
Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřil med. U medu nevyhovovalo až 51% hodnocených šarží. Další problémové skupiny potravin jsou masné výrobky – nevyhovovalo 18 % hodnocených šarží, ryby – 18 %, víno – 18 %, čerstvé ovoce – 17 %, mléčné výrobky – 14 % a doplňky stravy – 12 %.
![České potraviny jsou kvalitnější a bezpečnější než ty evropské. Ty pak v kvalitě a bezpečnosti značně převyšují potraviny z třetích zemí.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/08/02-kvalita-potravin-cesko.jpg)
Kvalita potravin podle země původu – procento nevyhovujících potravin
- Česká republika: 9,9 %
- Země Evropské unie: 17 %
- Třetí země: 27,6 %
Nejproblematičtější komodity potravin – procento nevyhovujících potravin
- Med: 51 %
- Ryby: 18 %
- Víno: 18 %
- Masné výrobky: 18 %
- Čerstvé ovoce: 17 %
- Mléčné výrobky: 14 %
- Doplňky stravy: 12 %
![Nejproblematičtější potravinou je med. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila pochybení až u 51 % hodnocených šarží medu. Lze nekvalitní med ještě považovat za zdravou potravinu?](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/08/03-kvalita-potravin-med.jpg)
Jaká je kvalita potravinářských provozoven, restaurací a výroben potravin?
Státní zemědělské a potravinářské inspekce nehodnotí pouze potraviny, ale i provozovny – tedy obchdy, restaurace nebo výrony potravin. Nejproblematičtějším typem provozoven v roce 2017, stejně jako předchozích dvou letech, byl segment společného stravování. Inspekce provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 11 522 kontrol a zjistila zde 2 973 pochybení, z čehož 2 072 pochybení se týkalo nedodržení správné hygienické praxe.
K uzavření provozovny na místě při kontrole došlo v celkem 59 případech. Porušení právních předpisů inspektoři konstatovali u každé čtvrté kontroly v segmentu.
Loni bylo pravomocně skončeno 2 172 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty v celkové výši 111 450 300 Kč. Inspekce zároveň vloni uložila 11 837 zákazů uvádět potraviny do oběhu a celková hodnota takto zakázaných potravin představovala 28 133 593 Kč.
SZPI se zaměřila i na kontroly internetového prodeje potraviny
Inspektoři SZPI provedli celkem 650 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin. Kontroly SZPI se v rostoucí míře zaměřují i na kontrolu potravin nabízených či propagovaných na sociálních sítích jako je například Facebook a Twitter.
Zdroj informací: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
Zdroj obrázků: Shutterstock – ilustrační obrázky, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu