Češi patří mezi národ proslulý houbařskou vášní. Víte ale, že si na houbách můžete nejen pochutnat ve formě smaženice, ale také s nimi udělat něco pro své zdraví?
Příznivý vliv takzvaných medicinálních hub tradičně využívá zejména čínská medicína. V Číně se medicinální houby využívají již 2000 let, a to především pro posílení imunity. Ovšem léčivé houby mohou mít i efekt přesně opačný, což lze také využít pro příznivé ovlivnění zdravotního stavu. Pokud imunitní systém naopak omezíme, zabrzdíme tak nepřiměřenou reakci ve formě alergií. Bez rizika je navíc mohou užívat dokonce i děti.
Prozatím ve fázi klinických studií jsou mechanismy působení, kterými pomáhají medicinální houby bojovat s nádorovým bujením, nicméně již dnes se využívají jako doplnění klasické léčby. Léčivé houby lze jako doplněk stravy kombinovat nejen s léčivy, jež využívá klasická západní medicína, ale také mezi sebou navzájem. Docílíte tak zvýšení jejich působení. Lze je užívat rovněž preventivně. Žádné negativní vedlejší účinky pro zdraví nebyly u osvědčených medicinálních hub potvrzeny.
Nejznámější medicinální houby – znáte je všechny?
Hlíva ústřičná
Přestože medicinální houby znají především na východě, pro hlívu ústřičnou můžete vyrazit i do českého lesa. Tato dřevokazná houba je celosvětově velmi rozšířená a s úspěchem se dá pěstovat i v domácích podmínkách. Pro své účinky se hlíva ústřičná (lat. Pleurotus ostreatus) stala poměrně vyhledávaným sortimentem také v lékárnách či bylinkářstvích. Obsahuje totiž značné množství vitamínů skupiny B, dále vitamíny C, D a K. Díky tomu, že obsahuje beta glukan, jde o perfektního pomocníka pro naši imunitu. Účinná je rovněž v boji s ekzémy, již zmíněnými alergiemi nebo astmatem.
Jidášovo ucho
Jidášovo ucho (lat. Auris media) možná znáte spíše z čínské restaurace než z lékárny. Díky své křupavosti a překvapivě poměrně nevýrazné chuti našlo uplatnění v mnoha pokrmech. Ovšem i ono patří do kategorie léčivých. Tato medicinální houba dokáže pomoci se zažívacími obtížemi a má protizánětlivé účinky.
Shiitake
Český název Shiitake – houževnatec jedlý – napovídá, že ho znají především gurmáni, kteří si oblíbili asijskou kuchyni. Dnes už je ale rovněž respektovaným přírodním prostředkem, který dokáže být účinným prostředkem v bojí s řadou onemocnění. Jde o bohatý zdroj proteinů (až 18 %), vitamínů skupiny B a také je bohatý na glukan nazývaný lentinan. Podobně jako další medicinální houby má prý i shiitake (lat. Lentinus edodes) příznivý vliv na nádorová onemocnění.
Zdroj obrázků: Shutterstock