Antioxidanty jsou prospěšné látky schopné v našem organismu kompenzovat škodlivé účinky probíhajících oxidačních procesů. Pořád nerozumíte? Čtěte dál!
Víte, co jsou antioxidanty a proč je naše tělo potřebuje? Antioxidanty jsou látky omezující aktivitu volných radikálů, snižují jejich vznik nebo je umí převádět do méně reaktivních a nereaktivních stavů. Omezují tak proces oxidace v organismu. Antioxidantem může být výživná látka ve formě vitaminu, minerální látky i enzymu. Antioxidanty hrají klíčovou preventivní roli před vznikem chronických onemocnění, rakoviny, onemocnění srdce, mrtvice, šedého zákalu anebo Alzheimerovi choroby. Svou činností ochrání imunitní systém. Řadíme sem zejména vitaminy A, B6, C, E, beta-karoten, selen, zinek, koenzym Q10, pyknogenol či alfa-lipoovou kyselinu.
Proč naše tělo vlastně antioxidanty potřebuje?
Jde o to regulovat oxidační stres, který nastává při prudkém překročení produkce škodlivých molekul ve formě volných radikálů. Neutralizační schopnosti našeho obranného systému lze pak zvládat právě pomocí antioxidantů. Při procesu neutralizace volného radikálu antioxidant dává svůj volný elektron kyslíkovému radikálu. Tím ochrání buňku před poškozením. Pak antioxidant chybějící elektron k sobě přitáhne z volného radikálu a tak dojde k jeho neutralizaci.
Oxidanty mohou vznikat i v důsledku vnitřních, endogenních procesů organismu, jakými jsou třeba narušený metabolismus nebo zánět. Vytvářejí se i mimo organizmus, jako následek znečištěného prostředí, slunečního záření, nadměrné fyzické námahy, pohybových aktivit, kouření a konzumace alkoholu. Vnějším procesům pak říkáme exogenní.
Antioxidanty a jejich účinky – podívejte se, proti čemu nás umí chránit!
Antioxidanty bojují proti stárnutí
Stárnutí je proces, který by určitě každý z nás rád zvrátil – když už ne zvrátil, tak alespoň zastavil. Naše buňky stárnou a za jejich stárnutí často odpovídají volné radikály, které se podílejí na poškození řetězce DNA. K neutralizaci volných radikálů a tím i k zpomalení procesu stárnutí buněk je nutný zejména retinol (vitamín A), tokoferol (vitamín E) a flavonoidy – zkrátka různorodé přírodní antioxidační látky.
Antioxidanty bojují proti rakovině
Rakovina je skutečný strašák doby a hledání prevence i léků na již vzniklou nemoc se stalo posedlostí nejen pro lékaře a vědce, ale i pro všechny, kdo se zabývají zdravou výživou. Řada věděckých studií prokázala snížení rizika vzniku rakoviny díky antioxidantům. Výskyt rakoviny podle některých studií významně snižuje kombinace beta-karotenu, vitamínu E a C a selenu.
Chrání naše srdce a cévy
Antioxidanty bojují proti tzv. špatnému LDL cholesterolu, který může způsobit selhání srdce. Zvýšené ukládání tuku v tepnách je způsobeno oxidací lipoproteinu s nízkou hustotou. Antioxidanty snižují riziko vývinu srdečně-cévních onemocnění.
Antioxidanty detoxikují a čistí organismus
Detoxikace a očista je pro někoho zaklínadlo vedoucí ke zdraví, pro jiné z nás třeba jen nic neříkající fráze. Když ale nyní mluvíme o očistě těla, máme na mysli skutečně tělu prospěšnou detoxikací jater a tlustého střeva. Ta se obvykle skládá ze dvou fází, kdy v první fázi dojde aktivací částí enzymů k oxidaci a až ve druhé k transformaci škodlivin na méně toxické látky. Antioxidanty do tohoto procesu vstupují jako jakýsi ochránci jater před bouřlivou reakcí organismu na vznikající oxidační stres spojený s detoxikací.
Kde se berou antioxidanty? Tělu je musíme podávat zvenčí v podobě na tyto látky bohaté potravy
Antioxidanty se v největším množství vyskytují v ovoci a zelenině – a to právě v těch, které jsou charakteristické výraznějšími barvami. Jsou to například pomeranče, červená paprika, rajčata, špenát, mrkev, dýně, anebo borůvky, hrozny, avokádo či jahody. V mnohem větší míře jsou zastoupeny v potravinách konzumovaných v syrovém stavu, než v tepelně upravované stravě. Existují však i syntetické antioxidanty.
Přírodní antioxidanty
Přírodními jsou především známé vitamíny – C, E a karotenoidy. Vitamin C, čili kyselina askorbová, je obsažen například v citrusových plodech, ale i v tuzemském ovoci. Bohatým zdrojem je například černý rybíz.
Dále jsou to takzvané tokoferoly, které patří do skupiny vitaminů E a tělu je dodáme, pokud jíme ořechy, slunečnicová semena, sójové nebo například kukuřičné výhonky.
Pokud jde o další z antioxidantů, karotenoidy, těch existuje dokonce přes 700 různých druhů. Nejznámějšími jsou beta karoten (ten se v těle mění na vitamin A), alfa karoten, kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxanthin. U nich nesmíme zapomínat na to, že jsou rozpustné v tucích a tak by potraviny bohaté na karotenoidy měly být vždy užívané s malým množstvím tuku. V čem se karotenoidy nachází? Škála ovoce a zeleniny je skutečně široká. Zajímavé je, že se jednotlivé typy karotenoidů nachází vždy v zelenině či ovoci určité barvy (nebo v několika barvách). Například lykopen se nachází v červených plodech, jako je červen rybíz, červený meloun, červený grep nebo v arónii. Téma karotenoidů je velice rozsáhlé a zaslouží si speciální pozornost.
Nakonec nesmíme zapomenout zmínit minerál selen. Obsažen je ve vnitřnostech, v mořských plodech a v rybách, do těla jej dostaneme konzumací mořských řas a některých druhů ořechů.
Nejdůležitější potraviny bohaté na antioxidanty
Existuje mnoho takzvaných superpotravin, které se chlubí bohatým obsahem antioxidantů. Žebříčku však často vévodí různé neznámé a exotické potraviny, jako je maqui berry (lat. Aristotelia chilensis, také známá jako Chile Wineberry) nebo açaí berry (psané jako acai berry, lat. Euterpe oleracea, též Euterpe brazilská nebo kapustoň brazilská). Ale nač sahat po exotických zdrojích, které nikdy nedokážeme do našeho jídelníčku dostat v čerstvém a dostatečném stavu, když nás obklopují potraviny domácí, nebo minimálně mnohem dostupnější? Třeba bobuloviny a mezi nimi například skvělé antioxidanty, jako je černý rybíz nebo borůvky. Podívejte se na přehled nejdůležitějších.
Ovoce, zelenina, nápoje a byliny obsahující antioxidanty
Ovoce | Zelenina | Nápoje | Byliny |
---|---|---|---|
borůvky | brokolice | fresh džusy | oregano |
černý rybíz | sladké brambory | smoothies | šalvěj |
brusinky | sladká paprika | zelený čaj | rozmarýn |
jahody | kapusta | káva | máta peprná |
maliny | listová zelenina | kakao a čokoláda | tymián |
avokádo | růžičková kapusta | kopr | |
blumy | špenát | ||
švestky | červená řepa | ||
broskve | česnek | ||
citrusy | cibule | ||
hroznové víno | řeřicha | ||
jablka | tykev | ||
kiwi | mrkev | ||
rajčata | hrášek | ||
třešně | žlutý meloun | ||
zelí |
Zdroj obrázků: Shutterstock