Dát si cvrčka k obědu? Od roku od roku 2018 se jedlý hmyz stává ze zákona stejnou potravinou, jako jiné maso. Stejně jako v celé EU. Cvrččí mouka místo pšeničné, místo müsli tyčinky hezky slisovaný broučci – máte chuť?
Jídelníček Čechů, ale i všech Evropanů, zažívá v letoším roce doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce zcela legální potravinou nového typu. Hmyz se totiž začíná považovat za standardní hospodářské zvíře. V České republice se bude smět chovat hmyz pro lidskou stravu.
![Od letošního roku je náš jídelníček bohatší o červy, larvy nebo brouky. Jedlý hmyz přichází na naše talíře!](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/01-jedly-hmyz.jpg)
Novelu veterinárního zákona reagující na novou evropskou legislativu, nyní připravuje Státní veterinární správa (SVS). Kdy by mohla nová úprava začít v Česku platit, ještě není známo. Nyní se čeká se na stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a vyhodnocení Evropskou komisí. Ve veterinárním zákoně má být hmyz stanoven jako hospodářské zvíře, k němuž se budou vztahovat podmínky pro chov, stejně jako na hospodářská zvířata. Podle nového evropského nařízení platného od letošního roku, je již hmyz považován za potravinu nového typu. A proto si podle evropských norem můžeme a něm již smlsnout!
![Možná se již brzy dočkáme nových zdravějších fastfoodů – s cvrčky, můrami, šváby, včelami, sršněmi a kdoví s čím ještě. Jedlý hmyz je potravinou 21 století – a to už i oficiálně!](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/02-jedly-hmyz-fastfood.jpg)
Výroba potravin z hmyzu je od letošního roku oficiálně povolena
Doposud k výrobě potravin z hmyzu přistupoval každý stát EU odlišně. Komise má vydat na základě doporučení EFSA seznam potravin nového typu bez rizik pro lidské zdraví. Výroba potravin z hmyzu je tedy výrobou potravin živočišného původu, proto bude stanoveno v zákoně, že všichni výrobci potravin z hmyzu budou muset být vždy schváleni. Drobnochovatelé mohou očekávat určité výjimky, a to i v případě prováděné zážitkové degustace v restauracích.
![Hmyz na talíři už nebude jen atrakcí asijské kuchyně.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/03-jedly-hmyz-na-taliri.jpg)
Cvrčci se jako jedlý hmyz mohou používat po rozemletí jako mouka. Start-up Sens již nyní nabízí proteinové tyčinky s moukou ze cvrčků dováženou z Thajska. V současné době je u nás již sedm chovatelů, kteří své produkty vyvážejí mimo republiku do členských států EU.
Jedlý hmyz – víme, co si dát na zub!
Podle webu Brouk na talíři se na naší planetě registruje přes 1400 druhů jedlého hmyzu. Tvůrci webu konstatují, že až s podivem se kromě Evropské unie jí hmyz téměř všude na světě. Konečně tedy nastala změna i nás. I když prý ani u nás není hmyz zcela neznámým pojmem a polévka z ponrav chroustů patří do českých kuchařek.
![Ne, tento cupcakes nenapadl nenažraný hmyz! Jde jenom o vizi našeho nového jídelníčku. Jedlý hmyz je bohatým zdrojem živin pro lidský organismus a nejspíš i způsobem, jak vyhrát boj s hladem na planetě.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/04-jedly-hmyz-cupcakes.jpg)
Chov jedlého hmyzu – který hmyz je jedlý?
- Motýli a můry – Lepidoptera: konzumují se jen larvy a kukly, zejména martináči (většina jsou chráněné druhy), velmi žádané jsou i housenky soumračníků
- Brouci – Coleoptera: konzumují se larvy, nejčastěji potemníka moučného a brazilského.
- Rovnokřídlí – Orthoptera: vhodné jsou zejména sarančata a cvrčci.
- Blanokřídlí – Hymenoptera: do kuchyně patří zejména trubčí plod včely medonosné, tzv. včelí maso, ale i larvy a kukly vos a sršňů.
![Hmyzí pochoutky nebudou jen pro otrlé. Nemusíte je konzumovat ani živé, ani nezpracované. V mouce a jiných polotovarech ani nepoznáte, že si zrovna pochutnáváte na něčem, co není zrovna oku milé.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/05-jedly-hmyz-hmyzi-pochoutky.jpg)
V České republice se podle webu Brouk na talíři v odchovech nejvíce chovají tyto skupiny hmyzu:
- Brouci – potemník brazilský, moučný a stájový
- Rovnokřídlí – cvrček domácí a stepní, saranče stěhovavá a pustinná
- Šváby – argentiský a madagaskarský, pro účely entomofágie
Zajímavostí je že průkopníci jídla z hmyzu u nás, Radek Hušek a Daniel Vach, kteří mimo jiné stojí za značkou Sens tvrdí, že přestože mezi výživný hmyz patří i šváb, v Česku by šváby nejspíš nikdo nejedl. I proto se specializují na cvrčky.
Vybrané druhy jedlého hmyz a jeho odborné názvy
Cvrček | Acheta domestica, Gryllus bimaculatus |
Dřevokazní brouci | Cerambycidae sp. (tesaříci), Buprestidae sp. (krasci), Passalidae |
Jezinka | Ascalapha odorata, Saturniidae (martináče) |
Klešťanka | Corisella edulis, C. mercenaria, Hesperocorixa interrupta |
Kněžice | Brochymena arborea, B. tenebrosa |
Křís | Ceresa bubalus |
Moučný červ | Tenebrio molitor |
Mravenec | Atta texana, A. cephalotes, Limetopum occidentale, L. apiculatum, Pogonomyrmex barbatus, Formica excestoides |
Ploštice | Lethocerus americanus |
Pošvatka | Pteronarcys sp. |
Potápník | Pteronarcys sp. |
Saranče | Melanoplus femur-rubrum, M. differentialis, M. atlantis, M mexicanus, Sphenarium histrio, S. purrpurascens, Schistocerca vaga, S. shoshone |
Soumračník | Acentrocneme hesperiasis |
Včela | Apis mellifera |
Vosa | Vespula germanica, Brachygastra mellifica |
Vroubenka | Thasus gigas, Sephina grayi, S. vinula |
Znakoplavka | Thasus gigas, Sephina grayi, S. vinula |
V tabulce nemusí být uvedeny u nás se vyskytující druhy. Zdroj tabulky uvádí, že lze u nás využít podobné druhy, avšak pouze na vlastní nebezpečí.)
Zdroj: Brouknataliri.cz
Nakrmí jedlý hmyz nejen nás Evropany, ale i svět?
V roce 2050 má být na světě 9 miliard lidí a ty bude obtížné uživit. Vědci proto hledají nové zdroje bílkovin. Výroba masa ze zkumavek je zatím nákladná. Hmyz obsahuje stejně kvalitní bílkovinu jako má hovězí nebo kuřecí maso.
![Během přeměny v kuklu v sobě larva spálí 15 % tuku a nahradí jej bílkovinami s nejvzácnějšími esenciálními aminokyselinami. Jde o nejchutnější a nejhodnotnější stádium hmyzu.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/06-jedly-hmyz.jpg)
Výživové hodnoty jedlého hmyzu (nutriční hodnoty na 100 g syrového hmyzu)
Kalorie | Bílkoviny | Tuky | Uhlovodíky | Vápník | Železo | |
---|---|---|---|---|---|---|
Chroust | 77,8 | 13,4 | 1,4 | 2,9 | 22,6 | 6,0 |
Ploštice (Lethocerus) | 62,3 | 19,8 | 8,3 | 2,1 | 34,5 | 13,6 |
Mravenec | 98,7 | 13,9 | 3,5 | 2,9 | 47,8 | 5,7 |
Mravenčí vajíčka | 82,8 | 7,0 | 3,2 | 6,5 | 8,4 | 4,1 |
Kukly bource m. | 98,0 | 9,6 | 5,6 | 2,3 | 41,7 | 1,8 |
Kukly bource m. | 108,3 | 17,2 | 4,3 | 0,2 | 3,9 | 7,7 |
Cvrček | 121,5 | 12,9 | 5,5 | 5,1 | 75,8 | 9,5 |
Potápník | 149,1 | 21,0 | 7,1 | 0,3 | 36,7 | 6,4 |
Saranče malá | 152,9 | 20,6 | 6,1 | 3,9 | 35,2 | 5,0 |
Saranče velká | 95,7 | 14,3 | 3,3 | 2,2 | 27,5 | 3,0 |
Zdroj: Brouknataliri.cz (podle hmyzí kuchařky od J.Ramos-Elorduy)
Kde koupit jedlý hmyz?
Míst, kde koupit jedlý hmyz, bude určitě postupně přibývat. Už dnes ale existuje pár míst se zajímavou nabídkou. V e-shopu Crickeaters koupíte koupíte jedlé kobylky, jedlé buffalo červi, v nabídce jsou i jedlí cvrčci domácí i pruhovaní, jedlí mouční červi a dále prášek z jedlého hmyzu, nebo chcete-li mouka z jedlého hmyzu: prášek z buffalo červů, prášek z kobylek, prášek z moučných červů, prášek ze cvrčků domácích nebo pruhovaných. Jaké jsou ceny? Vysoké! Zatím jde o skutečně luxusní zboží. Za 100 g prášku z jedlého hmyzu zaplatíte i přes 1000 korun.
Hmyz pro gastronomii dále nabízí firma Papek. V nabídce má potemníka brazilského (Zophobas morio), potemníka moučného, tedy moučného červa (Tenebrio molitor) i jeho kukly.
Sušený hmyz pro kuchyni najdete i v e-shopu Bushcaftshop. V nabídce jsou jedlí cvrčci, cvrččí mouka, pražení cvrčci, jedlé kobylky, jedlí červi nebo energetické tyčinky z jedlého hmyzu.
Proteinové tyčinky s cvrččí moukou pak prodává přímo výrobce Sens. Tyto tyčinky obsahují 10 nebo 20 % cvrččí mouky (Acheta Domestica) a pak další ingredience, díky kterým mají tyčinky různé atraktivní příchutě.
![Smlsněte si na jedlém hmyzu v tyčinkách s cvrččí moukou od Sens. K dispozici je arašídové máslo se skořicí, ananas s kokosem, tmavá čokoláda se sezamem nebo tmavá čokoláda s pomerančem. 10% tyčinky stojí 46 Kč za kus, 20 % 63 Kč za kus.](https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2018/03/14/07-jedly-hmyz-proteinove-tycinky-sens.jpg)
Takže vzhůru do objevování nových chutí i zdravých potravin! Nové gurmánské zážitky můžete zažít už dnes. A pokud jedlý hmyz ochutnáte, nezapomeňte nám o tom napsat. Prostor k tomu je v diskusi pod tímto článkem!
Zdroj obrázků: Sens, Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu