Dát si cvrčka k obědu? Od roku od roku 2018 se jedlý hmyz stává ze zákona stejnou potravinou, jako jiné maso. Stejně jako v celé EU. Cvrččí mouka místo pšeničné, místo müsli tyčinky hezky slisovaný broučci – máte chuť?

Jídelníček Čechů, ale i všech Evropanů, zažívá v letoším roce doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce zcela legální potravinou nového typu. Hmyz se totiž začíná považovat za standardní hospodářské zvíře. V České republice se bude smět chovat hmyz pro lidskou stravu.

Od letošního roku je náš jídelníček bohatší o červy, larvy nebo brouky. Jedlý hmyz přichází na naše talíře!

Od letošního roku je náš jídelníček bohatší o červy, larvy nebo brouky. Jedlý hmyz přichází na naše talíře!

Novelu veterinárního zákona reagující na novou evropskou legislativu, nyní připravuje Státní veterinární správa (SVS). Kdy by mohla nová úprava začít v Česku platit, ještě není známo. Nyní se čeká se na stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a vyhodnocení Evropskou komisí. Ve veterinárním zákoně má být hmyz stanoven jako hospodářské zvíře, k němuž se budou vztahovat podmínky pro chov, stejně jako na hospodářská zvířata. Podle nového evropského nařízení platného od letošního roku, je již hmyz považován za potravinu nového typu. A proto si podle evropských norem můžeme a něm již smlsnout!

Možná se již brzy dočkáme nových zdravějších fastfoodů – s cvrčky, můrami, šváby, včelami, sršněmi a kdoví s čím ještě. Jedlý hmyz je potravinou 21 století – a to už i oficiálně!

Možná se již brzy dočkáme nových zdravějších fastfoodů – s cvrčky, můrami, šváby, včelami, sršněmi a kdoví s čím ještě. Jedlý hmyz je potravinou 21 století – a to už i oficiálně!

Výroba potravin z hmyzu je od letošního roku oficiálně povolena

Doposud k výrobě potravin z hmyzu přistupoval každý stát EU odlišně. Komise má vydat na základě doporučení EFSA seznam potravin nového typu bez rizik pro lidské zdraví. Výroba potravin z hmyzu je tedy výrobou potravin živočišného původu, proto bude stanoveno v zákoně, že všichni výrobci potravin z hmyzu budou muset být vždy schváleni. Drobnochovatelé mohou očekávat určité výjimky, a to i v případě prováděné zážitkové degustace v restauracích.

Hmyz na talíři už nebude jen atrakcí asijské kuchyně.

Hmyz na talíři už nebude jen atrakcí asijské kuchyně.

Cvrčci se jako jedlý hmyz mohou používat po rozemletí jako mouka. Start-up Sens již nyní nabízí proteinové tyčinky s moukou ze cvrčků dováženou z Thajska. V současné době je u nás již sedm chovatelů, kteří své produkty vyvážejí mimo republiku do členských států EU.

Jedlý hmyz – víme, co si dát na zub!

Podle webu Brouk na talíři se na naší planetě registruje přes 1400 druhů jedlého hmyzu. Tvůrci webu konstatují, že až s podivem se kromě Evropské unie jí hmyz téměř všude na světě. Konečně tedy nastala změna i nás. I když prý ani u nás není hmyz zcela neznámým pojmem a polévka z ponrav chroustů patří do českých kuchařek.

Ne, tento cupcakes nenapadl nenažraný hmyz! Jde jenom o vizi našeho nového jídelníčku. Jedlý hmyz je bohatým zdrojem živin pro lidský organismus a nejspíš i způsobem, jak vyhrát boj s hladem na planetě.

Ne, tento cupcakes nenapadl nenažraný hmyz! Jde jenom o vizi našeho nového jídelníčku. Jedlý hmyz je bohatým zdrojem živin pro lidský organismus a nejspíš i způsobem, jak vyhrát boj s hladem na planetě.

Chov jedlého hmyzu – který hmyz je jedlý?

  • Motýli a můry – Lepidoptera: konzumují se jen larvy a kukly, zejména martináči (většina jsou chráněné druhy), velmi žádané jsou i housenky soumračníků
  • Brouci – Coleoptera: konzumují se larvy, nejčastěji potemníka moučného a brazilského.
  • Rovnokřídlí – Orthoptera: vhodné jsou zejména sarančata a cvrčci.
  • Blanokřídlí – Hymenoptera: do kuchyně patří zejména trubčí plod včely medonosné, tzv. včelí maso, ale i larvy a kukly vos a sršňů.
Hmyzí pochoutky nebudou jen pro otrlé. Nemusíte je konzumovat ani živé, ani nezpracované. V mouce a jiných polotovarech ani nepoznáte, že si zrovna pochutnáváte na něčem, co není zrovna oku milé.

Hmyzí pochoutky nebudou jen pro otrlé. Nemusíte je konzumovat ani živé, ani nezpracované. V mouce a jiných polotovarech ani nepoznáte, že si zrovna pochutnáváte na něčem, co není zrovna oku milé.

V České republice se podle webu Brouk na talíři v odchovech nejvíce chovají tyto skupiny hmyzu:

  • Brouci – potemník brazilský, moučný a stájový
  • Rovnokřídlí – cvrček domácí a stepní, saranče stěhovavá a pustinná
  • Šváby – argentiský a madagaskarský, pro účely entomofágie

Zajímavostí je že průkopníci jídla z hmyzu u nás, Radek Hušek a Daniel Vach, kteří mimo jiné stojí za značkou Sens tvrdí, že přestože mezi výživný hmyz patří i šváb, v Česku by šváby nejspíš nikdo nejedl. I proto se specializují na cvrčky.

Vybrané druhy jedlého hmyz a jeho odborné názvy

CvrčekAcheta domestica, Gryllus bimaculatus
Dřevokazní brouciCerambycidae sp. (tesaříci), Buprestidae sp. (krasci), Passalidae
JezinkaAscalapha odorata, Saturniidae (martináče)
KlešťankaCorisella edulis, C. mercenaria, Hesperocorixa interrupta
KněžiceBrochymena arborea, B. tenebrosa
KřísCeresa bubalus
Moučný červTenebrio molitor
MravenecAtta texana, A. cephalotes, Limetopum occidentale, L. apiculatum, Pogonomyrmex barbatus, Formica excestoides
PlošticeLethocerus americanus
PošvatkaPteronarcys sp.
PotápníkPteronarcys sp.
SarančeMelanoplus femur-rubrum, M. differentialis, M. atlantis, M mexicanus, Sphenarium histrio, S. purrpurascens, Schistocerca vaga, S. shoshone
SoumračníkAcentrocneme hesperiasis
VčelaApis mellifera
VosaVespula germanica, Brachygastra mellifica
VroubenkaThasus gigas, Sephina grayi, S. vinula
ZnakoplavkaThasus gigas, Sephina grayi, S. vinula

V tabulce nemusí být uvedeny u nás se vyskytující druhy. Zdroj tabulky uvádí, že lze u nás využít podobné druhy, avšak pouze na vlastní nebezpečí.)

Zdroj: Brouknataliri.cz

Nakrmí jedlý hmyz nejen nás Evropany, ale i svět?

V roce 2050 má být na světě 9 miliard lidí a ty bude obtížné uživit. Vědci proto hledají nové zdroje bílkovin. Výroba masa ze zkumavek je zatím nákladná. Hmyz obsahuje stejně kvalitní bílkovinu jako má hovězí nebo kuřecí maso.

Během přeměny v kuklu v sobě larva spálí 15 % tuku a nahradí jej bílkovinami s nejvzácnějšími esenciálními aminokyselinami. Jde o nejchutnější a nejhodnotnější stádium hmyzu.

Během přeměny v kuklu v sobě larva spálí 15 % tuku a nahradí jej bílkovinami s nejvzácnějšími esenciálními aminokyselinami. Jde o nejchutnější a nejhodnotnější stádium hmyzu.

Výživové hodnoty jedlého hmyzu (nutriční hodnoty na 100 g syrového hmyzu)

 KalorieBílkovinyTukyUhlovodíkyVápníkŽelezo
Chroust77,813,41,42,922,66,0
Ploštice (Lethocerus)62,319,88,32,134,513,6
Mravenec98,713,93,52,947,85,7
Mravenčí vajíčka82,87,03,26,58,44,1
Kukly bource m.98,09,65,62,341,71,8
Kukly bource m.108,317,24,30,23,97,7
Cvrček121,512,95,55,175,89,5
Potápník149,121,07,10,336,76,4
Saranče malá152,920,66,13,935,25,0
Saranče velká95,714,33,32,227,53,0

Zdroj: Brouknataliri.cz (podle hmyzí kuchařky od J.Ramos-Elorduy)

Kde koupit jedlý hmyz?

Míst, kde koupit jedlý hmyz, bude určitě postupně přibývat. Už dnes ale existuje pár míst se zajímavou nabídkou. V e-shopu Crickeaters koupíte koupíte jedlé kobylky, jedlé buffalo červi, v nabídce jsou i jedlí cvrčci domácí i pruhovaní, jedlí mouční červi a dále prášek z jedlého hmyzu, nebo chcete-li mouka z jedlého hmyzu: prášek z buffalo červů, prášek z kobylek, prášek z moučných červů, prášek ze cvrčků domácích nebo pruhovaných. Jaké jsou ceny? Vysoké! Zatím jde o skutečně luxusní zboží. Za 100 g prášku z jedlého hmyzu zaplatíte i přes 1000 korun.

Hmyz pro gastronomii dále nabízí firma Papek. V nabídce má potemníka brazilského (Zophobas morio), potemníka moučného, tedy moučného červa (Tenebrio molitor) i jeho kukly.

Sušený hmyz pro kuchyni najdete i v e-shopu Bushcaftshop. V nabídce jsou jedlí cvrčci, cvrččí mouka, pražení cvrčci, jedlé kobylky, jedlí červi nebo energetické tyčinky z jedlého hmyzu.

Proteinové tyčinky s cvrččí moukou pak prodává přímo výrobce Sens. Tyto tyčinky obsahují 10 nebo 20 % cvrččí mouky (Acheta Domestica) a pak další ingredience, díky kterým mají tyčinky různé atraktivní příchutě.

Smlsněte si na jedlém hmyzu v tyčinkách s cvrččí moukou od Sens. K dispozici je arašídové máslo se skořicí, ananas s kokosem, tmavá čokoláda se sezamem nebo tmavá čokoláda s pomerančem. 10% tyčinky stojí 46 Kč za kus, 20 % 63 Kč za kus.

Smlsněte si na jedlém hmyzu v tyčinkách s cvrččí moukou od Sens. K dispozici je arašídové máslo se skořicí, ananas s kokosem, tmavá čokoláda se sezamem nebo tmavá čokoláda s pomerančem. 10% tyčinky stojí 46 Kč za kus, 20 % 63 Kč za kus.

Takže vzhůru do objevování nových chutí i zdravých potravin! Nové gurmánské zážitky můžete zažít už dnes. A pokud jedlý hmyz ochutnáte, nezapomeňte nám o tom napsat. Prostor k tomu je v diskusi pod tímto článkem!

Zdroj obrázků: Sens, Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail