Dát si cvrčka k obědu? Od roku od roku 2018 se jedlý hmyz stává ze zákona stejnou potravinou, jako jiné maso. Stejně jako v celé EU. Cvrččí mouka místo pšeničné, místo müsli tyčinky hezky slisovaný broučci – máte chuť?
Jídelníček Čechů, ale i všech Evropanů, zažívá v letoším roce doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce zcela legální potravinou nového typu. Hmyz se totiž začíná považovat za standardní hospodářské zvíře. V České republice se bude smět chovat hmyz pro lidskou stravu.
Novelu veterinárního zákona reagující na novou evropskou legislativu, nyní připravuje Státní veterinární správa (SVS). Kdy by mohla nová úprava začít v Česku platit, ještě není známo. Nyní se čeká se na stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a vyhodnocení Evropskou komisí. Ve veterinárním zákoně má být hmyz stanoven jako hospodářské zvíře, k němuž se budou vztahovat podmínky pro chov, stejně jako na hospodářská zvířata. Podle nového evropského nařízení platného od letošního roku, je již hmyz považován za potravinu nového typu. A proto si podle evropských norem můžeme a něm již smlsnout!
Výroba potravin z hmyzu je od letošního roku oficiálně povolena
Doposud k výrobě potravin z hmyzu přistupoval každý stát EU odlišně. Komise má vydat na základě doporučení EFSA seznam potravin nového typu bez rizik pro lidské zdraví. Výroba potravin z hmyzu je tedy výrobou potravin živočišného původu, proto bude stanoveno v zákoně, že všichni výrobci potravin z hmyzu budou muset být vždy schváleni. Drobnochovatelé mohou očekávat určité výjimky, a to i v případě prováděné zážitkové degustace v restauracích.
Cvrčci se jako jedlý hmyz mohou používat po rozemletí jako mouka. Start-up Sens již nyní nabízí proteinové tyčinky s moukou ze cvrčků dováženou z Thajska. V současné době je u nás již sedm chovatelů, kteří své produkty vyvážejí mimo republiku do členských států EU.
Jedlý hmyz – víme, co si dát na zub!
Podle webu Brouk na talíři se na naší planetě registruje přes 1400 druhů jedlého hmyzu. Tvůrci webu konstatují, že až s podivem se kromě Evropské unie jí hmyz téměř všude na světě. Konečně tedy nastala změna i nás. I když prý ani u nás není hmyz zcela neznámým pojmem a polévka z ponrav chroustů patří do českých kuchařek.
Chov jedlého hmyzu – který hmyz je jedlý?
- Motýli a můry – Lepidoptera: konzumují se jen larvy a kukly, zejména martináči (většina jsou chráněné druhy), velmi žádané jsou i housenky soumračníků
- Brouci – Coleoptera: konzumují se larvy, nejčastěji potemníka moučného a brazilského.
- Rovnokřídlí – Orthoptera: vhodné jsou zejména sarančata a cvrčci.
- Blanokřídlí – Hymenoptera: do kuchyně patří zejména trubčí plod včely medonosné, tzv. včelí maso, ale i larvy a kukly vos a sršňů.
V České republice se podle webu Brouk na talíři v odchovech nejvíce chovají tyto skupiny hmyzu:
- Brouci – potemník brazilský, moučný a stájový
- Rovnokřídlí – cvrček domácí a stepní, saranče stěhovavá a pustinná
- Šváby – argentiský a madagaskarský, pro účely entomofágie
Zajímavostí je že průkopníci jídla z hmyzu u nás, Radek Hušek a Daniel Vach, kteří mimo jiné stojí za značkou Sens tvrdí, že přestože mezi výživný hmyz patří i šváb, v Česku by šváby nejspíš nikdo nejedl. I proto se specializují na cvrčky.
Vybrané druhy jedlého hmyz a jeho odborné názvy
Cvrček | Acheta domestica, Gryllus bimaculatus |
Dřevokazní brouci | Cerambycidae sp. (tesaříci), Buprestidae sp. (krasci), Passalidae |
Jezinka | Ascalapha odorata, Saturniidae (martináče) |
Klešťanka | Corisella edulis, C. mercenaria, Hesperocorixa interrupta |
Kněžice | Brochymena arborea, B. tenebrosa |
Křís | Ceresa bubalus |
Moučný červ | Tenebrio molitor |
Mravenec | Atta texana, A. cephalotes, Limetopum occidentale, L. apiculatum, Pogonomyrmex barbatus, Formica excestoides |
Ploštice | Lethocerus americanus |
Pošvatka | Pteronarcys sp. |
Potápník | Pteronarcys sp. |
Saranče | Melanoplus femur-rubrum, M. differentialis, M. atlantis, M mexicanus, Sphenarium histrio, S. purrpurascens, Schistocerca vaga, S. shoshone |
Soumračník | Acentrocneme hesperiasis |
Včela | Apis mellifera |
Vosa | Vespula germanica, Brachygastra mellifica |
Vroubenka | Thasus gigas, Sephina grayi, S. vinula |
Znakoplavka | Thasus gigas, Sephina grayi, S. vinula |
V tabulce nemusí být uvedeny u nás se vyskytující druhy. Zdroj tabulky uvádí, že lze u nás využít podobné druhy, avšak pouze na vlastní nebezpečí.)
Zdroj: Brouknataliri.cz
Nakrmí jedlý hmyz nejen nás Evropany, ale i svět?
V roce 2050 má být na světě 9 miliard lidí a ty bude obtížné uživit. Vědci proto hledají nové zdroje bílkovin. Výroba masa ze zkumavek je zatím nákladná. Hmyz obsahuje stejně kvalitní bílkovinu jako má hovězí nebo kuřecí maso.
Výživové hodnoty jedlého hmyzu (nutriční hodnoty na 100 g syrového hmyzu)
Kalorie | Bílkoviny | Tuky | Uhlovodíky | Vápník | Železo | |
---|---|---|---|---|---|---|
Chroust | 77,8 | 13,4 | 1,4 | 2,9 | 22,6 | 6,0 |
Ploštice (Lethocerus) | 62,3 | 19,8 | 8,3 | 2,1 | 34,5 | 13,6 |
Mravenec | 98,7 | 13,9 | 3,5 | 2,9 | 47,8 | 5,7 |
Mravenčí vajíčka | 82,8 | 7,0 | 3,2 | 6,5 | 8,4 | 4,1 |
Kukly bource m. | 98,0 | 9,6 | 5,6 | 2,3 | 41,7 | 1,8 |
Kukly bource m. | 108,3 | 17,2 | 4,3 | 0,2 | 3,9 | 7,7 |
Cvrček | 121,5 | 12,9 | 5,5 | 5,1 | 75,8 | 9,5 |
Potápník | 149,1 | 21,0 | 7,1 | 0,3 | 36,7 | 6,4 |
Saranče malá | 152,9 | 20,6 | 6,1 | 3,9 | 35,2 | 5,0 |
Saranče velká | 95,7 | 14,3 | 3,3 | 2,2 | 27,5 | 3,0 |
Zdroj: Brouknataliri.cz (podle hmyzí kuchařky od J.Ramos-Elorduy)
Kde koupit jedlý hmyz?
Míst, kde koupit jedlý hmyz, bude určitě postupně přibývat. Už dnes ale existuje pár míst se zajímavou nabídkou. V e-shopu Crickeaters koupíte koupíte jedlé kobylky, jedlé buffalo červi, v nabídce jsou i jedlí cvrčci domácí i pruhovaní, jedlí mouční červi a dále prášek z jedlého hmyzu, nebo chcete-li mouka z jedlého hmyzu: prášek z buffalo červů, prášek z kobylek, prášek z moučných červů, prášek ze cvrčků domácích nebo pruhovaných. Jaké jsou ceny? Vysoké! Zatím jde o skutečně luxusní zboží. Za 100 g prášku z jedlého hmyzu zaplatíte i přes 1000 korun.
Hmyz pro gastronomii dále nabízí firma Papek. V nabídce má potemníka brazilského (Zophobas morio), potemníka moučného, tedy moučného červa (Tenebrio molitor) i jeho kukly.
Sušený hmyz pro kuchyni najdete i v e-shopu Bushcaftshop. V nabídce jsou jedlí cvrčci, cvrččí mouka, pražení cvrčci, jedlé kobylky, jedlí červi nebo energetické tyčinky z jedlého hmyzu.
Proteinové tyčinky s cvrččí moukou pak prodává přímo výrobce Sens. Tyto tyčinky obsahují 10 nebo 20 % cvrččí mouky (Acheta Domestica) a pak další ingredience, díky kterým mají tyčinky různé atraktivní příchutě.
Takže vzhůru do objevování nových chutí i zdravých potravin! Nové gurmánské zážitky můžete zažít už dnes. A pokud jedlý hmyz ochutnáte, nezapomeňte nám o tom napsat. Prostor k tomu je v diskusi pod tímto článkem!
Zdroj obrázků: Sens, Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu