Tradiční nádobí našich babiček, smaltované hrnce, nejsou jen retro vzpomínkou na minulost. Z některých domácností nevymizelo, do jiných se vrací. Představuje dnes totiž možnost nejzdravějšího vaření vůbec. A právě na zdravém vaření nám záleží.
Kdysi bylo smaltované nádobí standardem v každé domácnosti. Klasické smaltované hrnce postupně nahrazovaly celé luxusní sety s plastovými ručkami, které se nepřehřívaly, avšak ještě pořád šlo o hrnce ze smaltu. Pak přišla móda hliníku, litiny, nerezu, různých speciálních nepřilnavých povrchů, mezi nimi i teflonu. A přes všechny tyto moderní vychytávky v našich domácnostech často nějaký ten smaltovaný hrnec zůstal, nebo jsme si jej opět pořídili. Částečně kvůli nostalgii, ale i z důvodu unikátních vlastností těchto hrnců, třeba pokud jde o zachovávání vitamínu a minerálů při vaření, či zdravotní nezávadnosti smaltu jako takového. V tom je ve srovnání s většinou moderních materiálů hrnců bezkonkurenčním.

Nádobí českých chalupářů
Určitě je zapotřebí zmínit i to, že místo, kam smaltované nádobí patří, a ideálně to české, jaké dnes vyrábí firma Belis, jež je nástupcem tradičního českého výrobce smaltovaného nádobí Sfinx, jsou české chalupy. Sem se nehodí moderní hrnce, ale patří sem klasika, na jaké se vařilo i před léty. Krásný chalupářský litinový hmoždíř na koření mohou doplňovat nejen smaltované hrnce, ale i smaltované hrníčky, smaltované pekáče a samozřejmě smaltované mísy. Takové mísy jsou krásné na servírování, i praktické při sběru úrody na zahrádce. Od jahod, přes rybíz, až po maliny. Ale seberete do nich i úrodu rajčátek, okurek a ředkviček.

Smalt představuje skutečně zdravé nádobí
Biomatky po celém světě, ale též všichni, kdo si hlídají, co jí, dnes hledají co nejzdravější formu vaření. Nejde jen o to, jestli vařit ve vodě, v páře, péct, fritovat či grilovat. Hledáme materiály, které nevyloučí do jídla při vaření škodlivé látky, a dokonce dokážou i více – zachovat v něm co nejvíce vitaminů a minerálů. Na post nejzdravějších hrnců smaltované hrnce neaspirují – ony již jimi byly prohlášeny. A ne bez důkazů, ale na základě výzkumu italského specialisty a vědce, Prof. Dr. Franco Marculleho.
Abychom si vysvětlili, proč se jim dostalo tohoto uznání, hodí se podívat na to, co vlastně smalt je. Smalt, který se nazývá i email, je vlastně křemičitou taveninou a jde o úzkou příbuznou skla nebo porcelánu. Stejně jako tyto dva materiály je i smalt zdravotně zcela neškodným. Zahřátím křemičité taveniny umí smalt na povrchu kovu vytvořit celistvou ochranou vrstvu, která chrání kov, ale současně jej odděluje od vařených potravin.

Proč je některé nádobí nezdravé? Předně se u mnohých materiálů časem ukázalo, že i když jsou za studena neškodnými, jinak je tomu za tepla. Třeba teflon se nedoporučuje používat nad určitou teplotu, což dnes při booster technologiích urychlujících vaření dodržuje málokdo. Potravinám též vadí styk s kovem. Ten způsobuje rychlou degradaci zdraví prospěšných látek v potravinách. Smalt však umí zajistit i to, že potraviny do styku s kovem vůbec nepřijdou. Přitom má všechny vlastnosti, které při moderním vaření potřebujeme. Třeba bez problémů funguje na indukci, ale taktéž na plynu. A lze s ním jít i do myčky.
Smalt jako udržitelný materiál
Jak často vyhazujete teflonové či jiné nádobí? Reklama nás vždy naláká na nezničitelnou novinku, u které se však dno pokřiví při prvním použití a odolný povrch neodolá ani dřevěné vařečce. A tak nádobí měníme rok co rok, mnohdy i častěji. Smaltované nádobí je jiné. Možná doma používáte i to ještě po prababičce. Může jít klidně o nádobí z původní produkce Sfinx.

I moderní smaltované hrnce přežijí. Jsou odolné, s unikátními vlastnostmi, ideální pro zdravé vaření. Různé řady českého smaltovaného nádobí uspokojí náš vkus v moderní kuchyni i na naší chalupě. V málokteré domácnosti dnes chybí tradiční smaltované pekáče s víkem. Přešli jsme si módou těch skleněných i hliněných římských hrnců. Jsou malé, nebo nevydržely a praskly. Pokud jste se u toho neopařili, ani vám nezničili podlahu v kuchyni, patříte mezi ty šťastnější. Se smaltovaným pekáčem se vám nic podobného nepřihodí.

Smalt patří do moderní kuchyně. Ať již v podobě kusových smaltovaných pomocníků, jako jsou smaltované hrníčky či džezva, nebo smaltované hrnce v kompletních sadách. Nezapomeňte ani na další praktické doplňky ze smaltu. Třeba na cedníky, velké smaltované mísy na těsto, na smaltované konve i smaltované lavory.