Taky jíte očima? Zkuste je vycvičit na zcela nové pochoutky a drinky. Tak, jak je servíruje molekulární kuchyně založena na znalostech vědy.
Taky jíte očima? Zkuste je vycvičit na zcela nové pochoutky a drinky. Tak, jak je servíruje molekulární kuchyně založena na znalostech vědy.

Molekulární kuchyně – chemie a fyzika v kuchyni, které se nemusíte bát

Taky jíte očima? Zkuste je vycvičit na zcela nové pochoutky a drinky. Tak, jak je servíruje molekulární kuchyně založena na znalostech vědy.

Jestliže vám dnes někdo řekne, že je vegetarián, stěží nad tím pohnete brvou. Tento alternativní způsob výživy je již v současnosti hodnocen jako úplně běžný. Co si však myslet, když se setkáte s vyznavačem molekulární kuchyně?

Molekulární kuchyně se není třeba obávat

Pojem molekulární kuchyně jistě nevypadá na první pohled příliš lákavě. Při jeho vyslovení má člověk pocit, že bude mít hodně společného s chemií a fyzikou, což samo o sobě stačí k tomu, aby byla vzbuzena představa, že takové jídlo nebude ničím lákavým pro gastronomické fajnšmekry. Takové odsouzení by ale bylo zásadní chybou! Rozhodně totiž nejde o žádné amarouny z Návštěvníků.

Taky jíte očima? Zkuste je vycvičit na zcela nové pochoutky a drinky. Tak, jak je servíruje molekulární kuchyně založena na znalostech vědy.

Vykouzlete třeba drinky v pevném skupenství!

Molekulární kuchyně připravuje pokrmy z naprosto běžných surovin. Její výjimečnost spočívá v tom, že tak činí specifickým způsobem, protože jim dává neobvyklou podobu. Charakteristickým znakem je především proměna skupenství konkrétních surovin a také vyváření gelů z již hotových pokrmů. Díky tomu si můžete pochutnat na svém oblíbeném jídle ve zcela nezvyklé konzistenci. Molekulární gastronomie plná znalostí chemie a fyziky však dokáže zázraky i s drinky! Dokážete si představit úžas svých přátel, až jim nabídnete mojito v pevném skupenství? Odnož tohoto „umění“ má dokonce i svůj název – molekulární mixologie.

Taky jíte očima? Zkuste je vycvičit na zcela nové pochoutky a drinky. Tak, jak je servíruje molekulární kuchyně založena na znalostech vědy.

Chemie a fyzika jako hit oslav a večírků

Těchto zázraků je možné docílit za využití injekčních stříkaček a tekutého dusíku. O své zdraví se rozhodně nemusíte obávat, protože molekulární kuchyně si zakládá na tom, že při přípravě pokrmů nedochází k jejich chemickému znehodnocení. Dostatečně pádným důkazem o zdravotní nezávadnosti těchto pokrmů je stoupající obliba molekulárního cateringu, jenž je stále běžnější součástí mnoha firemních akcí i narozeninových party.

Taky jíte očima? Zkuste je vycvičit na zcela nové pochoutky a drinky. Tak, jak je servíruje molekulární kuchyně založena na znalostech vědy.

Inspirujte se i vy a na příští oslavě, kterou budete pořádat, nechte servírovat svým známým třeba volská oka z kokosu a pomeranče! O popularitu i obdiv ostatních budete mít rázem postaráno!

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu