Dýně hokaido se rozšířila po celém světě a její popularita roste i u nás. Kde se vzala a proč je tolik oblíbená? A jak je na tom dýně hokaido a kalorie?
Dýně hokaido se rozšířila po celém světě a její popularita roste i u nás. Kde se vzala a proč je tolik oblíbená? A jak je na tom dýně hokaido a kalorie?

Dýně hokaido kaloriemi šetří – oceníte ji i při dietě

Dýně hokaido se rozšířila po celém světě a její popularita roste i u nás. Kde se vzala a proč je tolik oblíbená? A jak je na tom dýně hokaido a kalorie?

Kde se dýně hokaido (správně spíše dýně hokkaido) vzala? Hokaido je jednou z variant tykve velkoplodé, mezi její příbuzné patří třeba cuketa. Původ dýně bychom patrně mohli hledat v Peru a stáří této plodiny je opravdu úctyhodné, odhaduje se, že v těchto krajích se dýně hokaido pěstovala již zhruba v roce 1200 před naším letopočtem. Rostlina je jednoletá a plod bývá menší, kolem 0,5 kg, max do 1 kg. Nejznámější je sice oranžové hokaido, avšak mnohem chutnější je modré hokaido. Zelená odrůda, tzv. zelené hokaido je ze třech barevných variant této dýně největší.

Nejznámější varianta dýně hokaido – červené hokaido.
Nejznámější varianta dýně hokaido – červené hokaido.

Jak dýně hokaido prospívá našemu zdraví?

Z jedné jediné dýně hokaido můžete mít opravdu mnoho užitku. Jde doslova o zásobárnu mnoha tělu prospěšných látek. Hokkaido obsahuje řadu vitamínů a minerálů, mezi jinými třeba vitamín A, B, C, dále například vápník, hořčík či draslík. Dopřát si ji můžete i tehdy, jste-li diabetikem. Je ideální přísadou v kuchyni, pokud trpíte onemocněním jater, ale také ledvin, protože je močopudná. Svému zdraví konzumací dýně hokkaido prospějete i tehdy, pokud trpíte žaludečními obtížemi. Jde o potravinu nejen chutnou a zdravou, ale má ještě jeden bonus. A tou je je nízká kalorická hodnota dýně hokaido.

Nejtypičtějším pokrmem z dýně hokaido je krémová polévka, nebo hustější pyré. Obojí se dělá snadno z pečeného základu dýně. Dýně hokaido patří mezi jednu zmála dýní, které lze konzumovat i s vyzrálou slupkou. Stačí nakrájet na měsíčky a upéct. Křupavá kůrka je nejlpší.
Nejtypičtějším pokrmem z dýně hokaido je krémová polévka, nebo hustější pyré. Obojí se dělá snadno z pečeného základu dýně. Dýně hokaido patří mezi jednu zmála dýní, které lze konzumovat i s vyzrálou slupkou. Stačí nakrájet na měsíčky a upéct. Křupavá kůrka je nejlpší.

Dýně hokaido: kalorie a hubnutí

Jestliže pečlivě počítáte kalorie, dýně hokaido je ideální rovněž z hlediska dietologického. Má sice vyšší glykemický index, nicméně 100 gramů obsahuje pouhých 37 kcal (tedy 155 kJ). To je z toho důvodu, že největší podíl složek u této zeleniny tvoří voda, může jí být až 90 %.

♥ TIP

Dýně hokaido kalorie: 37,05 kcal (energie 155 kj) / 100 g

Kalorie ovšem nejsou tím jediným atributem, díky němuž vám dýně hokaido pomůže bojovat s nadbytečnými kily. Díky již zmíněnému vysokému obsahu vody na sebe umí účinně vázat z organismu škodlivé látky. Když si tuhle zeleninu dopřejete, zároveň tak máte zajištěnou dávku vlákniny. Ta vás dokáže účinně zasytit a podpořit peristaltiku, čímž chrání proti zácpě. Navíc na sebe váže tuky. Zároveň umějí dýně díky tzv. lypotickému enzymu tuky přímo štěpit a účinně je z organismu odbourat. Mimo to je její použití v kuchyni nesmírně variabilní, takže se rozhodně nemusíte bát, že by váš redukční jídelníček zůstal o něco ochuzený, ani když svoji kuchyň proměníte na „dýňovou“.

Dýně hokaido najde v kuchyni mnoho způsobů upotřebení.
Dýně hokaido najde v kuchyni mnoho způsobů upotřebení.

Zdroj obrázků: Shutterstock