Už jste vyzkoušeli zázrak zvaný aquafaba? Tato potravina přináší překvapivé řešení, jak v kuchyni nahradit doposud nepostradatelné vaječné bílky. Nebo i celé vajíčko.
Živočišné produkty mizí stále častěji z našich jídelníčků. Jestli je to dobře nebo špatně necháme na vašem uvážení. Ukážu vám ale, jak snadno nahradit jeden ze zdánlivě nenahraditelných produktů, a to vaječný bílek. Poslouží nám k tomu aquafaba. Ať už jste vajíčka ze své tabule vyřadili z etických, ekologických nebo zdravotních důvodů, anebo je zkrátka jen zrovna nemáte po ruce, zázračnou aquafabu určitě oceníte. Vždyť se také stala hitem mezi českými i zahraničními foodblogery.
Bez bílků to v kuchyni prostě nejde! I když s aqafabou…
Kravské mléko snadno zaměníte za to rostlinné (například mandlové, sójové, oříškové, ovesné, pohankové a mnoho dalších). Vejce, jako pojivo, zase lžící nadrcených lněných semínek. Omeletu hravě usmažíte z cizrnové mouky a špetky černé soli. Z čeho ale udělat nadýchanou čokoládovou pěnu, křehké cukrem vonící pusinky, vláčný piškotový korpus nebo sněhovou peřinku na zapečené brambory či slaný koláč, nebo na žemlovku? Věřte nebo ne – lze to díky aquafabě.
Vyzkoušejte vyšlehaný cizrnový nálev neboli aquafabu
Opravdu vás nešálí zrak. Bílek v kuchyni bravurně zastoupí obyčejný nálev z konzervované cizrny. Pojďte to vyzkoušet! Potřebovat budete plechovku konzervované cizrny, pevné zápěstí a trpělivost. Vyšlehat nálev totiž trvá i čtvrt hodinky. Záleží, jaké konzistence potřebujete dosáhnout. Výsledek však stojí za to a bát se nemusíte ani nevábného pachu nebo pachuti luštěnin. Cizrnový sníh tak můžete použít jak na sladko, tak na slano.
Konzervované si však často spojujeme s nezdravým. Takže určitě přemýšlíte, proč musí jít o nálev právě z konzervované cizrny. Nemusí. Mnohem lepší a zdravější bude voda po vaření cizrny, tedy cizrnový vývar – klidně z tlakového hrnce. Aquafaba z něj bude skvělá a zdravá.
♥ TIP
Více co znamená aquafaba? Je to složenina anglického slova „aqua“ a latinského výrazu pro fazole „faba“.
Recept na aquafabu – aneb vaječný bílek z cizrnového nálevu krok za krokem
- Nálev z konzervované cizrny anebo z vývaru z cizrny slijeme do vysoké nádoby vhodné ke šlehání přes jemné sítko, aby v nálevu neplavaly žádné kousky ani slupičky z cizrny.
- Přidáme cukr nebo špetku soli a trpělivě šleháme. Bude to trvat několik minut a nejspíš nabudete dojmu, že se to nemůže nikdy podařit. Nevzdávejte to ale předčasně a šlehejte dál. Chcete-li opravdu pevný sníh, můžete nálev vyšlehat se špetkou fixátoru (například xantanové gumy, která je k dostání ve zdravých výživách). Šlehání trvá obvykle 15 minut.
- Má-li cizrnový sníh vámi požadovanou konzistenci, pokračujte v receptu, jako byste pracovali s vaječnými bílky.
Tento sníh – aqafaba, nebude po vyšlehání nikdy úplně kompaktní, i přestože působí pevně, misku nad hlavu bych jako test jeho konzistence neotáčela. V pokrmech to ale ve výsledku vůbec nepoznáte a jste-li zručným cukrářem, vyšvihnete z aquafaby na jedničku i takovou, na přípravu náročnou delikatesu, jako francouzské makronky. Troufnete si?
Víte, že…
- Aguafaba se dá vyrobit nejen z nálevu konzervované cizrny, ale i z nálevu konzervovaných bílých fazolí. Nebo z jejich vývaru.
- Lze ji použít všude tam, kde potřebujeme bílky, ale třeba i celé vejce, klidně v majonézách, dezertech apod.
- Je vhodná pro každého, kdo má problémy s metabolismem bílkovin – obsahuje jich totiž jen 1/10 toho, co klasické vejce.
Jak dávkovat aquafabu? ♥ TIP
Kde se vzala aquafaba?
Aquafaba, veganské bílky (též vegetariánské bílky), je skutečný kulinářský vynález. Přitom je velice mladý. Na počátku stál francouzský šéfkuchař Joëla Roessela, který v roce 2014 zjistil, že z vody konzervované zeleniny, konkrétně z fazolí, lze vytvořit pěnu. Do testování aquafaby, jak se tato pěna začala nazývat, se následně pustil Američan Goose Wohlta. Tento softwarový inženýr a milovník veganské stravy zjistil, že se tato pěna chová jako vaječný bílek. Na veganské facebookové skupině se pak pochlubil, jak z ní lze upéct naprosto dokonalé sněhové pusinky.
Aquafaba 2018 – letošní hity pro vaření s aquafabu
- Vegan pusinky z aquafaby nebo vegetariánské kokosky (meringue)
- Aquafaba majonéza
- Aquafaba piškoty
- Veganská mozzarela
- Mousse au chocolat
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu