Už jste vyzkoušeli zázrak zvaný aquafaba? Tato potravina přináší překvapivé řešení, jak v kuchyni nahradit doposud nepostradatelné vaječné bílky. Nebo i celé vajíčko.

Živočišné produkty mizí stále častěji z našich jídelníčků. Jestli je to dobře nebo špatně necháme na vašem uvážení. Ukážu vám ale, jak snadno nahradit jeden ze zdánlivě nenahraditelných produktů, a to vaječný bílek. Poslouží nám k tomu aquafaba. Ať už jste vajíčka ze své tabule vyřadili z etických, ekologických nebo zdravotních důvodů, anebo je zkrátka jen zrovna nemáte po ruce, zázračnou aquafabu určitě oceníte. Vždyť se také stala hitem mezi českými i zahraničními foodblogery.

Vyšlehaný nálev nebo vývar z cizrny či bílých fazolí je skvělý vynález, který nahradí vaječný bílek i celé vajíčko.

Vyšlehaný nálev nebo vývar z cizrny či bílých fazolí je skvělý vynález, který nahradí vaječný bílek i celé vajíčko.

Bez bílků to v kuchyni prostě nejde! I když s aqafabou…

Kravské mléko snadno zaměníte za to rostlinné (například mandlové, sójové, oříškové, ovesné, pohankové a mnoho dalších). Vejce, jako pojivo, zase lžící nadrcených lněných semínek. Omeletu hravě usmažíte z cizrnové mouky a špetky černé soli. Z čeho ale udělat nadýchanou čokoládovou pěnu, křehké cukrem vonící pusinky, vláčný piškotový korpus nebo sněhovou peřinku na zapečené brambory či slaný koláč, nebo na žemlovku? Věřte nebo ne – lze to díky aquafabě.

I když aquafabu nevyšleháte tak do tuha jako skutečné bílky, při vaření a pečení to zas tolik nevadí.

I když aquafabu nevyšleháte tak do tuha jako skutečné bílky, při vaření a pečení to zas tolik nevadí.

Vyzkoušejte vyšlehaný cizrnový nálev neboli aquafabu

Opravdu vás nešálí zrak. Bílek v kuchyni bravurně zastoupí obyčejný nálev z konzervované cizrny. Pojďte to vyzkoušet! Potřebovat budete plechovku konzervované cizrny, pevné zápěstí a trpělivost. Vyšlehat nálev totiž trvá i čtvrt hodinky. Záleží, jaké konzistence potřebujete dosáhnout. Výsledek však stojí za to a bát se nemusíte ani nevábného pachu nebo pachuti luštěnin. Cizrnový sníh tak můžete použít jak na sladko, tak na slano.

Konzervované si však často spojujeme s nezdravým. Takže určitě přemýšlíte, proč musí jít o nálev právě z konzervované cizrny. Nemusí. Mnohem lepší a zdravější bude voda po vaření cizrny, tedy cizrnový vývar – klidně z tlakového hrnce. Aquafaba z něj bude skvělá a zdravá.

Vývar či nálev z cizrny rozhodně nevylévejte. Je užitečnější, než si myslíte! Dá se použít v kuchyni místo bílků nebo vajíčka.

Vývar či nálev z cizrny rozhodně nevylévejte. Je užitečnější, než si myslíte! Dá se použít v kuchyni místo bílků nebo vajíčka.

♥ TIP

Více co znamená aquafaba? Je to složenina anglického slova „aqua“ a latinského výrazu pro fazole „faba“.

Recept na aquafabu – aneb vaječný bílek z cizrnového nálevu krok za krokem

  1. Nálev z konzervované cizrny anebo z vývaru z cizrny slijeme do vysoké nádoby vhodné ke šlehání přes jemné sítko, aby v nálevu neplavaly žádné kousky ani slupičky z cizrny.
  2. Přidáme cukr nebo špetku soli a trpělivě šleháme. Bude to trvat několik minut a nejspíš nabudete dojmu, že se to nemůže nikdy podařit. Nevzdávejte to ale předčasně a šlehejte dál. Chcete-li opravdu pevný sníh, můžete nálev vyšlehat se špetkou fixátoru (například xantanové gumy, která je k dostání ve zdravých výživách). Šlehání trvá obvykle 15 minut.
  3. Má-li cizrnový sníh vámi požadovanou konzistenci, pokračujte v receptu, jako byste pracovali s vaječnými bílky.

Tento sníh – aqafaba, nebude po vyšlehání nikdy úplně kompaktní, i přestože působí pevně, misku nad hlavu bych jako test jeho konzistence neotáčela. V pokrmech to ale ve výsledku vůbec nepoznáte a jste-li zručným cukrářem, vyšvihnete z aquafaby na jedničku i takovou, na přípravu náročnou delikatesu, jako francouzské makronky. Troufnete si?

Vyšlehat cizrnový nálev trvá i 15 minut. Buďte trpěliví.

Vyšlehat cizrnový nálev trvá i 15 minut. Buďte trpěliví.

Víte, že…

  • Aguafaba se dá vyrobit nejen z nálevu konzervované cizrny, ale i z nálevu konzervovaných bílých fazolí. Nebo z jejich vývaru.
  • Lze ji použít všude tam, kde potřebujeme bílky, ale třeba i celé vejce, klidně v majonézách, dezertech apod.
  • Je vhodná pro každého, kdo má problémy s metabolismem bílkovin – obsahuje jich totiž jen 1/10 toho, co klasické vejce.

♥ TIP

Jak dávkovat aquafabu?

  • 30 ml aguafaby (2 polévkové lžíce) nahradí jeden středně velký bílek
  • 45 ml aquafaby (3 lžíce) nahradí celé vejce

Kde se vzala aquafaba?

Aquafaba, veganské bílky (též vegetariánské bílky),  je skutečný kulinářský vynález. Přitom je velice mladý. Na počátku stál francouzský šéfkuchař Joëla Roessela, který v roce 2014 zjistil, že z vody konzervované zeleniny, konkrétně z fazolí, lze vytvořit pěnu. Do testování aquafaby, jak se tato pěna začala nazývat, se následně pustil Američan Goose Wohlta. Tento softwarový inženýr a milovník veganské stravy zjistil, že se tato pěna chová jako vaječný bílek. Na veganské facebookové skupině se pak pochlubil, jak z ní lze upéct naprosto dokonalé sněhové pusinky.

Hitem foodblogerů jsou veganské pusinky či kokosky z aquafaby.

Hitem foodblogerů jsou veganské pusinky či kokosky z aquafaby.

Zkusit lze i aquafaba piškoty nebo makronky.

Zkusit lze i aquafaba piškoty nebo makronky.

Aquafaba 2018 – letošní hity pro vaření s aquafabu

  • Vegan pusinky z aquafaby nebo vegetariánské kokosky (meringue)
  • Aquafaba majonéza
  • Aquafaba piškoty
  • Veganská mozzarela
  • Mousse au chocolat

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu

 

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail