Mnozí vitamin B17 považují za vitamin třetího tisíciletí. Někdo tvrdí, že mezi vitaminy řady B jej není správné řadit, ale to nic tomuto vitaminu, který je známý i pod názvem amygdalin, neubírá na jeho unikátnosti.

Co možná nevíte o vitaminu B17

Pokud se na amygdalin, tedy vitamin B17, podíváme z hlediska chemie, jde o přírodní glykosid. Běžně se vyskytuje v jádrech meruněk, švestek, broskví, jabloní, ale též v hořkých mandlích, ze kterých byl i poprvé izolován. Najdete jej i ve střemše pozdní či v bobkovišni lékařské. Jako amygdalin beta-glukosidáza je pak i jedním ze známých enzymů v lidském těle.

Velkou publicitu zajistil amygdalinu americký biochemik Ernst T. Krebs. Právě on jej zařadil mezi vitaminy a též poprvé uvedl označení vitamin B17. Ten rovněž prvně přišel s tvrzením, že je amygdalin schopen léčit rakovinu. Dnes je dokonce součástí léku proti rakovině s komerčním názvem Laetrile (L-mandelonitril). A jak už to bývá, někteří jej glorifikují, jiní zatracují. Takže amygdalin má nejspíš svůj boom ještě jen před sebou, ale jako doplněk stravy s vitaminem B17 za dobrou cenu jej koupíte již nyní. Zmíněný doplněk stravy obsahuje ještě jednu zajímavou složku, tou je resveratrol.

Resveratrol je přírodním antioxidantem vyskytujícím se v některých rostlinách

Antioxidant resveratrol je spojován s antioxidačními a antibakteriálními účinky. Nalezen byl v jadérkách vinné révy, ale obsahují jej též arašídy, borůvky, moruše, černý rybíz, kakao, slupky grapefruitu či kořen křídlatky kopijnaté. Pracuje se na studiích, které by mohly potvrdit účinek této látky v boji proti rakovině prostaty, schopnost upravovat krevní tlak, modulovat imunitní systém i energetický metabolismus.

Má rovněž inhibiční účinek na některé viry, což bylo v laboratorních podmínkách i potvrzeno. Jde třeba o herpesviry (HSV 1-1, HSV-2) či o chřipkové viry. I tento antioxidant je neustále podrobován dalším výzkumům – některé studie jeho účinek neprokazují, jiné ano. Určitě je však dobré, že existuje doplněk stravy s resveratrolem za dobrou cenu, který můžete užívat již nyní.

Seznamte se s antioxidanty

Když zmiňujeme antioxidant resveratrol, je důležité se o antioxidantech zmínit i obecně. Dnes jsou velkým zaklínadlem, ale jelikož jde o velice komplexní problematiku, jejich vliv na lidské tělo se zatím spíše zkoumá. Pravdou je, že oxidační procesy narušují zdravé tělesné procesy a vedou k stárnutí buněk. Právě proto se antioxidanty doporučují. Antioxidanty se nachází v přírodních zdrojích, jež lze užívat přímo v potravinách, nebo v doplňcích stravy s jejich výtažky. Pak existují uměle vyrobené „identické antioxidanty“. Těmto se podvědomě spíše bráníme.

Jako antixodanty se vyzvedávají například rostlinná barviva flavonoidy, mezi nimi vynikají například karotenoidy. Dále jde o třísloviny, vitaminy (A, E, C, B3), aminokyseliny (taurin, glutation), uhlovodíky (squalen) a další. Když se podíváme na přirozenou stravu, mezi antioxidanty vynikají borůvky, ostružiny, dýňová semínka – především za studena lisovaný dýňový olej, moruše, z cizokrajných plodů acai berry a další.

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail