Říká se: „In vino veritas“ – „Ve víně je pravda“. Ale nejen to. Ve víně se prý ukrývá i zdraví. Jaká je ale reálná pravda o víně? Jde víno a zdraví dohromady? Je víno skutečně elixírem zdraví, jak se o něm říká?
Víno a zdraví je na přetřesu již po staletí, a nejspíš ještě déle. Starověký řecký historik filosof Plútarchos (46 až 127) o víně tvrdil, že „Víno je mezi nápoji ten nejprospěšnější, mezi léky nejchutnější a mezi potravinami nejpříjemnější.“ Možná, že u filozofa nabudete přesvědčení, že víno obhajoval i z jiných důvodů. Jenomže pozitivně se k němu vyjadřoval například i Louis Pasteur (1822 až 1895), známý mikrobiolog a chemik: „Víno je možno považovat za nejhygieničtější a nejzdravější nápoj.“ Jak to tedy s vínem a jeho vlivem na naše zdraví je? Které víno je ve skutečnosti zdravější – bílé nebo červené? A jaká je léčebná dávka vína?

Není víno jako víno
V první řadě je důležité říct, že zkoumáme-li víno a jeho vliv na zdraví, vždy bude záležet na kvalitě suroviny, ze které se víno vyrobí, na podmínkách pěstování vína, klimatických podmínkách, jeho zpracování i na skladování vína. Ano, i samotné skladování dokáže zcela zásadně ovlivnit kvalitu vína. Pokud si tedy chceme dopřát kvalitní víno se zdravotními benefiny, musíme jej správně skladovat. V našich běžných podmínkách nám nejlépe poslouží domácí vinotéka. Tento spotřebič se stává již běžným elektrospotřebičem v našich domácnostech.
Obsažené látky ve vínu, které pozitivně ovlivňují naše zdraví
Zdraví samotného nápoje, vína, vychází již z prospěšných látek obsažených v surovině, ze které se vyrábí, tedy z bobulí hroznového vína. To je extrémně bohaté na sacharidy (především jednoduché cukry, tedy monosacharidy – glukóza a fruktóza) , B vitaminy (zejména B1, B2 a B3 – niacin), vitamin C, E, provitamin A a celou škálu minerálních látek (především draslík, hořčík, železo a vápník). Hroznové víno je rovněž bohaté na tzv. fytochemikálie, organické kyseliny (paradoxně s pozitivním alkalickým účinkem), flavonoidy se známým antioxidačním účinkem i rostlinná barviva antokyanidiny s příznivými účinky na srdce a cévy. Jako ovoce je hroznové víno považováno za pomocníka i účinnou prevenci srdečních onemocnění. A to i proto, že neobsahuje sodík ani škodlivé nasycené tuky.
Obecně jsou nutriční látky v červeném a bílém vínu téměř identicky zastoupené, a pokud jde o červené víno a zdraví vs. bílé víno a zdraví, bude konečný výsledek ve prospěch některého typu vína ovlivněn především rozdílnou metodou výroby bílého a červeného vína.

♥ TIP: Jaká je skladba českých vinic?
Česká republika kraluje především v bílých vínech. Moštové bílé odrůdy se pěstují na naprosto dominantní ploše. Podle údajů z roku 2011 je to na ploše 11 365 ha. Modrá moštová vína pak již pouze na ploše 5751 ha. Zcela zanedbatelné jsou plochy, na kterých se pěstuje stolní víno (44 ha) a podnožové odrůdy (35 ha). Skladba vinic z hlediska produkce typu vína je 63 % bílá vína, 28 % červená vína a 9 % růžová vína. Ta jsou hitem posledních let.
Jak vzniká víno
Víno jako takové je nápoj, jenž se vyrábí zkvašením šťávy hroznového vína. Poté, co se zralé hrozny rozdrtí, umístí se do sudů nebo kádí a začne proces kvašení (fermentace). Při něm se obsažené cukry proměňují na alkohol.
Zbytky bobulí (pecky a slupky) se odstraňují lisováním. Rozdíl mezi červeným a bílým vínem je ten, že u bílého vína se hrozny lisují před samotným kvasným procesem. U červeného vína naopak až po něm. Díky tomu barva ze slupek obarví víno a současně se do něj dostanou i zdraví prospěšné látky obsažené ve slupkách a jadérkách. Jde především o třísloviny (taniny) a resveratrol, který je zkoumán jako potenciálně účinná látka při léčbě rakoviny a obsahují jej právě slupky vinných hroznů.
I díky tomu, bylo a mnoha odborníky doposud je, považováno červené víno za zdravější než bíle. Na druhou stranu to nové výzkumy vyvrací ve prospěch vína bílého.

♥ TIP: Tipy na správné skladování vína?
Ideální podmínky na skladování vína vytváří vinné sklepy. Ty vínu poskytují chlad, tmu a vlhkost. Tyto vhodné podmínky umí nabídnout domácí vinotéky. Dovedou zajistit, že teplota nebude kolísat a víno se neznehodnotí. Současně je vždy připraveno ke konzumaci. Vinotéky jsou vlastně chladničky, které umožňují nastavit pro víno vhodnou teplotu. Současně je důležitá i správná vlhkost. Ta má být mezi 65 až 85 %. Jinak se víno odpařuje a je náchylné ke vzniku plísní. Optimální vlhkost pomáhají v domácích vinotékách udržet dřevěné police. Jednou z nejuznávanějších značek je vinotéka je Dunavox. Firma je považována za specialistu v tomto segmentu.
Základní zásady správného skladování vína
- Správná teplota (jiná pro červené a jiná pro bílé víno): zkuste vlastnosti dvouzónové vinotéky, jaké nabízí vinotéka LIEBHER,
- správná vlhkost (65 až 80 %),
- absence vzduchu (po otevření víno spotřebovat, nebo odsát vzduch),
- víno skladovat samostatně (nevhodná je i běžná lednice s jinými potravinami) – víno nasává pachy,
- skladování ve vodorovné poloze (nevyschne korek a do lahve nepronikne vzduch či pachy, nezkazí se),
- omezení pohybu s vínem (hýbáním s vínem se připravíme o jeho charakteristický buket).
Červené víno a zdraví
Červené víno bývá považováno za zdravější zejména proto, že se kvasného procesu „účastní“ i slupky a jadérka z hroznů, jež jsou zdrojem zdraví prospěšných látek, které se v jiných částech bobulí nenachází. Různé průzkumy na téma červené víno a zdraví tvrdí, že červené víno je prevencí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu HDL, je prevencí a zpomalovačem degenerativního stárnutí a zhoršování funkcí mozku. Velkým „pro“ červené víno je obsah resveratrolu. Ten je potenciálním pomocníkem při léčbě rakoviny, umí prý aktivovat geny proti stárnutí, brání poškozování chrupavek, zmírňuje bolesti kloubů a napomáhá v prevenci proti diabetu (protože zvyšuje citlivost buněk na inzulín). Ne všechna tato tvrzení jsou potvrzena klinickými studii na lidech. Mnohdy proběhly pouze na zvířatech, nebo jsou výsledky studií ne zcela jednoznačné.
Bílé víno a zdraví
Češi se jako producenti především bílého vína samozřejmě velice rádi a rychle chytí každé studie, které vyvrací benefity pití červeného vína ve prospěch toho bílého. A proto tiskem a rovněž firemními stránkami producentů proběhly odkazy na studii KJ Mukamal, at al. Roles of drinking pattern and type of alcohol consumed in coronary heart disease in men. N Engl J Med 2003; 348:109 18, která naopak vyzvedává bílé víno jako prevenci proti infarktu. Podle výzkumu kleslo riziko infarktu při pití přibližně 1 dl bílého vína denně o 20 % a při pití 1,5 dl dokonce o 40 %. U červeného vína se pokles ukázal statisticky nevýznamným. Průzkum zkoumal vliv pití malého množství alkoholu na vznik srdečního infarktu obecně.

Víno a zdraví
Obecně lze shrnout, že víno, ať již bílé nebo červené, má pozitivní vliv na zdraví. Samozřejmě při pití s mírou.
- Víno snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění i rizika úmrtí na srdeční onemocnění a mrtvici.
- Víno snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Některé studie naznačují protirakovinové účinky (pouze pozorovací studie – zejména nižší výskyt rakoviny plic).
- Pití vína snižuje rizika onemocnění artrózou.
- Konzumace vína příznivě ovlivňuje prevenci před neurodegenerativními onemocněními, jako jsou Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova nemoc.
Kolik vína je zdravé pít?
„Na zdraví“ – ano či ne? Nadměrné pití alkoholu a s ním spojené zdravotní i sociální problémy jsou tím, co vínu snižuje reputaci. Kolik tedy pít vína pro zdraví? WHO doporučuje maximálně 150 ml vína s 12% obsahem alkoholu denně. Čeští lékaři doporučují maximálně 150 ml denně mužům a 100 ml denně ženám.
♥ TIP: Kolik pijeme vína?
V ČR se na hlavu vypije ročně 20,1 l vína. Za Evropou ale docela pokulháváme. Protože evropská spotřeba na hlavu je 36 litrů.
A proč nepít více? Alkoholismus je nemoc na celý život a rovněž celospolečenský problém. Nadměrné pití alkoholu prokazatelně zvyšuje některé druhy rakoviny, ničí játra, slinivku, žaludek apod. A víno je alkoholický nápoj, nejen elixír zdraví. Takže víno a zdraví – rozhodně, ale s mírou!
Zdroj obrázků: Depositphotos, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu