Foláty jsou pro většinu lidí naprosto neznámým pojmem. Ve skutečnosti jde o sloučeniny kyseliny listové, která patří do skupiny vitamínů B.
Foláty jsou pro většinu lidí naprosto neznámým pojmem. Ve skutečnosti jde o sloučeniny kyseliny listové, která patří do skupiny vitamínů B.

Foláty neboli vitamin B9 naše tělo potřebuje

Foláty jsou pro většinu lidí naprosto neznámým pojmem. Ve skutečnosti jde o sloučeniny kyseliny listové, která patří do skupiny vitamínů B.

Látky nazývané foláty jsou esenciální látky, které naše tělo nezbytně potřebuje. Doporučená dávka je 200 mg folátů za den, někdy dokonce 400 mg folátů denně. Vyskytují se především v tmavězelené listové zelenině, pomerančovém džusu, luštěninách, a významným zdrojem jsou rovněž ořechy. Spotřeba minimálně pět porcí ovoce a zeleniny za den zaručí dosažení optimální dávky příjmů folátů pro dospělého člověka. Je důležité tento fakt nepodceňovat, protože deficience folátů může vést mimo jiné k anémii. Ještě nebezpečnější v době otěhotnění nebo v prvním trimestru těhotenství.

Potraviny bohaté na foláty by měly být součástí našeho jídelníčku. Jde především o určité druhy ovoce a zeleniny.
Potraviny bohaté na foláty by měly být součástí našeho jídelníčku. Jde především o určité druhy ovoce a zeleniny.

♥ TIP

Folát bývá označován i řadou dalších názvů: folacin, kyselina listová, vitamin B9 nebo acidum folicum. Anglicky pak Folic acid.

Proč jsou foláty tak zásadní pro náš život?

Foláty hrají v organismu významnou úlohu. Účastní se syntézy a regenerace DNA a RNA. DNA neboli kyselina deoxyribonukleová je nositelem genetické informace, zatímco RNA čili kyselina ribonukleová zajišťuje realizaci genetické informace. Obě jsou tedy naprosto základní pro vznik a uchování buněk.

Společně s vitamínem B12, kobalaminem, ovlivňují produkci červených krvinek – erytrocytů. Nedostatek folátů může také negativně ovlivnit růst u dětí. A hlavně, foláty zodpovídají za zdravý růst a vývoj kojenců, jelikož příznivě působí na prokrvení placenty a tím na výživu dítěte. Rovněž bylo prokázáno, že užívání folátů v období početí významně redukuje riziko vrozených vad, jako je například rozštěp páteře.

Před početím a v těhotenství se doporučují foláty, přesněji kyselina listová, jako důležitá prevence před vznikem vrozeného rozštěpu páteře dítěte.
Před početím a v těhotenství se doporučují foláty, přesněji kyselina listová, jako důležitá prevence před vznikem vrozeného rozštěpu páteře dítěte.

Fortifikace potravin, aneb přísun kyseliny listové násilně-nenásilně

Aby náš organismus dostal dostatečnou dávku folátů, je poměrně často nutné významným způsobem upravit jídelníček. Proto se stává populární takzvaná fortifikace potravin.

Jde o to, že se uměle zvýší objem živin v potravinách nebo jsou běžné potraviny obohaceny o některou výživovou složku. V případě fortifikace potravin foláty se jedná o obohacení kyselinou listovou například u základních potravin, jako je třeba mouka nebo chléb. Cílem je dosáhnout toho, aby lidé při běžném způsobu stravování dodali do organismu potřebnou dávku esenciálních látek, čímž by se snížilo riziko například kardiovaskulárních onemocnění.

Státy se opět snaží přelstít přírodu a foláty nám chce do potravin dodávat uměle tzv. fortifikací, tedy jejich obohacováním o foláty.
Státy se opět snaží přelstít přírodu a foláty nám chce do potravin dodávat uměle tzv. fortifikací, tedy jejich obohacováním o foláty.

Foláty a jejich přísun bez nutnosti změny jídelníčku

V posledních letech je tomuto tématu věnována velká pozornost a cílovými skupinami jsou lidé, kteří mají problémy s pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny v dostatečném doporučeném množství.

Kromě již zmíněné mouky se jako vhodné potraviny pro fortifikaci foláty jeví být třeba mléko, které obsahuje proteiny vázající foláty. Také kysané mléčné výrobky jsou takřka ideálním prostředím díky silné bakteriální aktivitě. Mezi eventuální vehikuly, tedy tzv. prostředníky neboli látky, které jsou nositeli účinných látek, patří také čerstvá vejce.

Tématem současnosti je také biofortifikace, tedy šlechtění plodin za účelem zvýšení obsahu živin nebo obohacení o určité živiny. Správný způsob fortifikace umožňuje i dvacetinásobný nárůst obsahu folátů v daném produktu.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu