Kvasinková houba candida se v našem trávicím systému běžně vyskytuje, jakmile se ale přemnoží, umí nadělat v našem organismu spousty potíží.
Kvasinková houba candida se v našem trávicím systému běžně vyskytuje, jakmile se ale přemnoží, umí nadělat v našem organismu spousty potíží.

Candida – vše o nemoci, symptomech a léčbě

Kvasinková houba candida se v našem trávicím systému běžně vyskytuje, jakmile se ale přemnoží, umí nadělat v našem organismu spousty potíží.

Druh kvasinkové houby s názvem Candida albicans, stručně jen candida, se běžně vyskytuje v naší zdravé bakteriální flóře a nejvíce ve střevní flóře. Narušování rovnováhy ve střevech probíhá během léčby léky, konzumací nezdravých potravin, potravinovými alergiemi a přemnožením kvasinkových hub způsobujících potíže v celém organismu. Když se candida přemnoží, začnu problémy.

Vznik candida ovlivňuje nadužívání antibiotik, cukru i nezdravý životní styl. Projevy jsou skutečně pestré a nepříjemné.
Vznik candida ovlivňuje nadužívání antibiotik, cukru i nezdravý životní styl. Projevy jsou skutečně pestré a nepříjemné.

Onemocnění candida nás dokáže překvapit celou škálou projevů

Přemnožení kvasinkových hub candida nejvíce způsobuje užívání antibiotik, která ničí všechny, tedy škodlivé, ale i prospěšné bakterie, což naruší rovnováhu střevní flóry. Antibiotika musíme proto užívat s probiotiky nebo alespoň s kefíry, jogurty a dalšími mléčnými výrobky.

Projevovat se nemoc candida může podrážděností, změnami nálady, úzkostmi, depresemi, vaginálními infekcemi, infekcemi močových cest, rektálním svěděním a může se objevit i ekzém, lupénka, kopřivka i vyrážky. Dostavuje se i pocit únavy, chronická únava, trávicí problém, jako nadýmání, zácpa, průjem či plísňové infekce kůže a nehtů.

Kvasinková houba v na jazyku v ústní dutině.
Kvasinková houba v na jazyku v ústní dutině.

Candida miluje cukry, sacharidy a maso

Při přemnožení kvasinek candida nejde o infekci. Rovnováha je narušována nevyváženou a nezdravou stravou, tedy nadmírou cukru i masa, umělých dochucovadel, konzervantů a nedostatkem konzumace ovoce a zeleniny.

Candida potřebuje potravu a živí se nejvíce sacharidy. Konzumace velkého množství cukru a potravin z bílé mouky vede k jejímu přemnožení. Dále k přemnožení přispívá hodně masa a bílkovin živočišného původu. Následuje oslabení obranyschopnosti organismu a imunitního systému, který se nedokáže vypořádat s přemnoženými kvasinkovými houbami candida.

3D ukázka Candida albicans.
3D ukázka Candida albicans.

Léčba přemnožení houby Candida začíná úpravou stravy a dietou

Candida albicans se v organismu diagnostikuje stěrem z jazyka, sekretů v hrdle, poševního sekretu a ze stolice. Protože je candida přirozenou součástí střevní flóry, nejvíce průkazné jsou testy krevního séra při odběru krve. Důležitá je detoxikace a pročištění organismu.

Nejprve jde o úpravu stravy a dietu trvající až šest měsíců. Vyloučit z jídelníčku rafinované i ovocné cukry, omezit bílé pečivo, těstoviny, bílou rýži a nadmíru masa i uzenin – to je naprostá nutnost. V prvních týdnech je zcela zakázáno i ovoce. Dále je třeba vyloučit jídla obsahující kvasnice, škrob a vyráběná kvašením, tedy i alkoholické nápoje či ocet. Protože i plísně obsahují houby, musíme dbát na vyloučení potravin obsahujících i ušlechtilé plísně, tedy plísňové sýry.

Jakmile zařadíme do stravy více zeleniny a po čase i ovoce, a naše strava bude obsahovat více vlákniny a také probiotik z mléčných výrobků na ozdravění střevní flóry, dojde k navrácení rovnováhy pomocí samoregulace. Vyvážená strava a zdravý životní styl zamezují přemnožení bakterií a hub i k rovnováze.

Dodáním vitaminů a minerálních látek se imunitní systém posílí, zamezí infekci z kvasinkových hub candida a nepříjemným příznakům. Detoxikační kúra je účinná při příjmu dostatečného množství neperlivé minerálky nebo čisté vody a vysokém příjmu vlákniny. Jídelníček má obsahovat čerstvé suroviny a zdravou přípravu jídel bez smažení a přemíry tuku.

Co když nás trápí candida a máme chuť na sladké?

Ze sladkostí je třeba upřednostnit ovoce a sladit Stevií. Místo bílé mouky zařadit celozrnné produkty v pečivu i těstovinách, kukuřici, hnědou rýži, pohanku, quinou, správně připravené nenadýmavé luštěniny a podobně. Jakmile zařadíte i dostatek probiotik v podobě mléčných produktů, chutě na sladké nebudou tak silné.

Zdroj obrázků: Shutterstock