Trápí vás problémy se žaludkem a trávícím traktem? Namíchejte si žaludeční čaj, jehož základ tvoří hořká bylina puškvorec obecný.
Trápí vás problémy se žaludkem a trávícím traktem? Namíchejte si žaludeční čaj, jehož základ tvoří hořká bylina puškvorec obecný.

Žaludeční čaj z puškvorce

Trápí vás problémy se žaludkem a trávícím traktem? Namíchejte si žaludeční čaj, jehož základ tvoří hořká bylina puškvorec obecný.

Základem pro žaludeční čaj je kořen puškvorce. Obvykle jej koupíte v lékárně. Nikdy si nekupujte zásoby na dlouho dopředu. Již po roce totiž kořen puškvorce ztrácí své léčební vlastnosti. Puškvorec obecný (též puškvorec rotanovitý, lat. Acorus calamus, slovensky puškvorec obyčajný) patří mezi tzv. hořké byliny, což jej předurčuje pro použití pro žaludeční problémy a problémy s trávícím traktem. Puškvorec podporuje chuť k jídlu a podněcuje tvorbu žaludeční kyseliny. Má schopnost odstranit koliku, funguje proti průjmu a navrch má očistnou funkci vůči organismu obecně.

Puškvorec obecný (též puškvorec rotanovitý, lat. Acorus calamus, slovensky puškvorec obyčajný) je hořká bylina vhodná pro žaludeční čaje a bylinkové čaje pro podporu trávícího traktu.
Puškvorec obecný (též puškvorec rotanovitý, lat. Acorus calamus, slovensky puškvorec obyčajný) je hořká bylina vhodná pro žaludeční čaje a bylinkové čaje pro podporu trávícího traktu.

Bylina puškvorec je předurčena při delším užívání výrazně zlepšit nebo zcela vyléčit téměř jakoukoliv poruchu trávícího traktu. Podporuje látkovou výměnu, stejně tak jako ji lze užívat při onemocnění jater a žlučníku. Puškvorec lze užívat jako žaludeční čaj, ale i v podobě sušené mletého kořene 3x denně vždy na špičce nože před jídlem, rozpuštěného v 1 dcl vody. Puškvorec ani žaludeční čaj z puškvorce není vhodný při nemocech souvisejících s nadměrnou tvorbou žaludečních šťáv.

Základem pro žaludeční čaj je sušený kořen puškvorce.
Základem pro žaludeční čaj je sušený kořen puškvorce.

♥ TIP

Drogu z kořene puškvorce nikdy nevaříme. Pouze macerujeme ve vlažné vodě. Obvyklou dávkou je zarovnaná polévková lžíce prášku z kořene puškvorce rozpuštěná v 1/4 litru vody. Drogu ve vodě macerujeme 8 hodin, třeba přes noc. Pak ji před použitím jenom mírně ohřejeme a pijeme min. 15 minut před jídlem po malých doušcích. Drogu nevaříme, ani když z ní připravujeme žaludeční čaj.

Puškvorec podporuje chuť k jídlu a podněcuje tvorbu žaludeční kyseliny.
Puškvorec podporuje chuť k jídlu a podněcuje tvorbu žaludeční kyseliny.

Žaludeční čaj z puškvorce

Ingredience

  • 5 dílů kořene Puškvorce obecného (Acorus calamus)
  • 4 díly listů z Vachty trojlisté (Menyanthes trifoliaty)
  • 4 díly natě Pelinku pravého (Artemisia absinthium)
  • 3 díly plodů Jalovce obecného (Juniperus communis)
  • 3 díly natě Zeměžluče okolíkaté (Centaurium erythraea)
  • 3 díly Máty peprné (Mentha piperita)

Postup přípravy žaludečního čaje

  1. Polévkovou lžíci bylinné směsi pro žaludeční čaj vysypeme do vlažné vody.
  2. Ve vodě necháme macerovat 8 hodin.
  3. Před použitím opět zahřejeme. Rozhodně však ne až k varu.
  4. Přikrytou zahřátou směs necháme vylouhovat dalších 20 minut.
  5. Žaludeční čaj přecedíme a pijeme.
  6. Užíváme po doušcích, vždy cca 20 až 25 minut před jídlem.

Zdroj obrázků: Shutterstock

Zdroj informací: DUGASOVÁ, Aurélia a Dionýz DUGAS. Babkine bylinky: sprievodca našimi liečivými rastlinami. Slovenské vyd. 3., V Ottovom nakl. 1. Praha: Cesty, 2002. ISBN 80-7181-756-2.