V poslední době je zvýšený zájem o kozí mléko a výrobky z něho. Kozí mléko je považováno za zdravější než kravské mléko. Je to pravda?

Účinky kozího mléka na náš organismus znali již staří Římané, kteří ho považovali za elixír krásy a dlouhověkosti. V současnosti je o kozí mléko a jeho výrobky velký zájem. O kozím mléku se tvrdí, že je zdravější než kravské mléko.

Pijete kozí mléko? Pokud ne, změňte to. Je zdravé!

Pijete kozí mléko? Pokud ne, změňte to. Je zdravé!

Proč je kozí mléko považováno za zdravější než kravské mléko?

Kozí mléko obsahuje více zdraví prospěšných látek než kravské mléko. Kozí mléko obsahuje nejen více vápníku, hořčíku, fosforu a železa než kravské mléko, ale má také vyváženější poměr těchto minerálů. Vliv kozího mléka na naše zdraví je podložen mnoha vědeckými studiemi. Mléko od kozy podporuje imunitní systém, zlepšuje kloubní onemocnění, zabraňuje anémii z nedostatku železa, podporuje výstavbu buněk, pomáhá při léčbě onemocnění kůže, astmatu, atopického ekzému, působí příznivě na žaludek a střeva, je doporučované také při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch.

Kozí mléko také zastavuje demineralizaci kostí, tj. měknutí kostí. Je prevencí proti civilizačním chorobám a je vhodné také pro problematickou pleť. Pokládá se za lehce stravitelné a obsahuje méně tuku než kravské mléko- To z něho dělá vhodnou potravinu pro ty, kteří chtějí zhubnout. Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena složením tukových částic, které se podobají mateřskému mléku. Kozí mléko je také pomocníkem při prevenci rakoviny. Koza je jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou, vděčí za to obranným látkám, které jsou obsaženy v jejím těle i v jejím mléce.

Kozí mléko obsahuje více zdraví prospěšných látek než kravské. Hodí se i pro děti.

Kozí mléko obsahuje více zdraví prospěšných látek než kravské. Hodí se i pro děti.

Kozí mléko není jen bohatý zdroj bílkovin a vápníku

Mléko kozy je nejen bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a vápníku, obsahuje též draslík, fosfor, měď, mangan, chrom, zinek, kobalt a hořčík. Díky vysokému hořčíku kozí mléko pomáhá při prevenci a léčbě nemocí srdce, včetně vysokého krevního tlaku. V kozím mléce najdeme též vitamíny A, B1, B2, B12, riboflavin, vitamíny C, D, E, vitamín D, a kyselinu listovou. Výhodou kozího mléka je vyšší obsah fosforu a vápníku a nižší obsah sodíku.

Kolik kozího mléka bychom měli denně pít?

Kozí mléko by mělo v optimálním případě nahradit kravské mléko. Batolata a děti v předškolním věku by měly vypít tři až čtyři porce mléka denně, tj. tři až čtyři sklenice. Dospělí lidé by měli denně konzumovat dvě až tři porce mléka nebo mléčných výrobků. Kromě mléka je vhodné jíst také jogurty a sýry. Jogurty osídlují trávicí trakt tzv. probiotickými mikroorganismy, které mají mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Přednost kozích sýrů a sýrů obecně spočívá mimo jiné ve vyšší koncentraci vápníku než je v jiných mléčných výrobcích.

Kde pořídit kozí mléko a výrobky z něho?

Možná jste si všimli fenoménu kozích farem, které jsou v celé naší republice, odkud si nadšení konzumenti odvážejí nejen mléko, ale i tvaroh, sýry. Kozí farmy většinou upřednostňují osobní odběr, zákazník zavolá, objedná si a dojede si pro zboží. To však není jediná možnost, kozí mléko i výrobky z kozího mléka lze také koupit na farmářských trzích, v obchodech se zdravou výživou, speciálních sýrařských obchodech a také je možné si je objednat prostřednictvím internetu.

Kozí mléko má svoji specifickou chuť, která nemusí být každému příjemná, v tom případě jsou vhodné výrobky z kozího mléka, tvaroh, jogurt nebo sýry. Kozí sýry jsou aromatičtější, přitom ale i jemnější, lahodnější a chuťově výraznější než sýry z kravského mléka.  Z kozích sýrů jsou nejznámější měkké sýry, které se často vyrábí různě okořeněné. Jedná se např. o kozí romadúr, camembert, goudu, eidam nebo parmazán.

Z kozího mléka se vyrábí celá řada výrobků, včetně sýrů, tvarohu nebo jogurtu.

Z kozího mléka se vyrábí celá řada výrobků, včetně sýrů, tvarohu nebo jogurtu.

Laktózová intolerance, alergie a kozí mléko

Laktózová intolerance je vrozená metabolická porucha štěpení laktózy. Při této poruše chybí ve střevě enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr laktózu. Pokud enzym laktáza nerozštěpí mléčný cukr, tělo reaguje na laktózu jako na cizorodou látku. Mezi projevy patří bolesti břicha, nadýmání, průjem, atopický ekzém. Při laktózové intoleranci nelze pít nejen kravské mléko, ale ani kozí nebo ovčí.

Všechna mléka živočišného původu obsahují laktózu téměř ve stejném množství. Mléko je třeba v tomto případě nahradit tzv. rostlinnými mléky. Nejvhodnější je sójové mléko, nápoj vyrobený ze sójových bobů. Sójové mléko obsahuje kromě mnoha minerálů i vitamínů také lecitin a kvalitní rostlinnou bílkovinu. Žádné rostlinné mléko nedodá našemu tělu dostatek vápníku. Důvodem není nízký obsah vápníku v potravinách rostlinného původu, ale jeho rozdílná využitelnost pro naše tělo.

Kdo netrpí laktózovou intolerancí, měl by určitě do svého jídelníčku zařadit kozí mléko a k němu přidat další výrobky z kozího mléka.

Kdo netrpí laktózovou intolerancí, měl by určitě do svého jídelníčku zařadit kozí mléko a k němu přidat další výrobky z kozího mléka.

Zatímco z mléka a mléčných výrobků naše tělo využije 30 % vápníku, z rostlinných zdrojů, kam patří mimo jiné rostlinná mléka, je naše tělo schopné využít pouze 5 až 10 % vápníku. Problémem je také složení bílkovin, pouze bílkoviny živočišného původu obsahují všechny aminokyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné a které si neumí samo vyrobit.  Vhodným řešením jsou v tomto případě kozí sýry, které zrají cca tři týdny. V těchto sýrech není obsažena žádná laktóza, v měkkých kozích sýrech je obsaženo stopové množství laktózy.

Alergie na mléko znamená alergickou reakci na bílkovinu mléka. Jedná se buď o alergii na specifické bílkoviny, ve většině případů se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka, tj. o alergii na alfa S1. Pro tyto alergiky je vhodné kozí nebo ovčí mléko. Pokud se jedná o alergii na veškeré mléčné bílkoviny, tj. na alfa S2, je bohužel nutné vyřadit ze svého jídelníčku jakékoli mléko živočišného původu, tedy i kozí a ovčí mléko.

Nevýhody kozího mléka

Kozí mléko má i přes velké množství svých předností své nevýhody. Kozy mají nižší produkční schopnosti než krávy, a díky tomu se kozí mléko produkuje výhradně pro domácí spotřebu nebo přímý prodej. Další nevýhodou je, že kvalita kozího mléka více závisí na kvalitě krmiva než kvalita kravského mléka. Koza má velkou schopnost převádět do svého mléka jedy a choroboplodné organismy, které se do ní dostanou. I přes tyto nevýhody by nemělo kozí mléko a výrobky z něho chybět na našem jídelníčku.

Zdroj obrázků: Shutterstock, Fotolia

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail