Kozí kolostrum patří mezi silné bojovníky proti antigenům. Je účinným prostředkem pro zvyšování imunity. Kupujte ale pouze to kvalitní.
Na kozí mléko řada lidí, ale i odborníků na zdravou stravu, doslova pěje ódy. Nedivím se a sama patřím mezi jeho příznivce. Ještě větším zázrakem je kozí kolostrum. Jde vlastně o první mléko, které koza má po narození kůzlat. Mají jej všichni savci a běžně je známé pod názvem mlezivo. Každé mlezivo je koktejlem unikátních látek. Koza je však navíc zvířetem, které jí velice rozmanitou rostlinnou stravu, a to se odráží na kvalitě kozího mléka i kozího kolostra.
Kolostrum produkuje mléčná žláza zhruba tři až pět dnů po porodu. Svoji největší sílu však má pouhých prvních 24 hodin. Tehdy obsahuje ty nejunikátnější látky v silné koncentraci, které mládě chrání před viry a bakteriemi. A tyto unikátní vlastnosti dovedou pozitivně ovlivnit i lidské zdraví.
Kozí kolostrum umí nastartovat imunitu
Obecně naše tělo více než všemožné léky, které řeší onemocnění až ex post, potřebuje spíše dobrou imunitu. A zrovna na její podporu je kozí kolostrum ideální. Kolostrum obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek – především imunoglobuliny, laktoferin, cytokiny, vitamíny, biominerály, růstové faktory, speciální antivirové a antibakteriální látky, interferon a další. Jejich účinek na lidský organismus se projevuje v podobě posílené imunity (tedy obranyschopnosti organismu).
Kolostrum nabízí pomoc při prevenci různých viróz, angín a dalších častých virových onemocnění. Optimální je jej užívat dříve než onemocníme, tedy jako prevenci. Ale i pokud již nemoc propukla je vynikajícím podpůrným prostředkem, který dokáže zkrátit rekonvalescenci. Umí zlepšovat stavy alergií a podpořit autoimunitu. Při pravidelném delším užívání snižuje četnost výskytu alergických reakcí a zmírňuje jejich projevy. Protiinfekční a protizánětlivý efekt pomáhá při onemocněních srdce a cévního systému. Umí podpořit regeneraci poškozených buněk cév a srdce i zabránit vzniku aterosklerózy nebo zmírnit její projevy a následky. V neposlední řadě se zkoumá i jeho protirakovinový účinek. Rozhodně ale už nyní projevuje blahodárné účinky pokud jde o rekonvalescenci po chemoterapii.
Účinky kozího kolostra na lidské zdraví od A do Z
- Kozí kolostrum má schopnost optimalizovat přirozený obranný systém v lidském těle. Pomáhá udržovat zdraví a normální funkci imunitního systému.
- Posiluje organismus při únavě a urychluje regeneraci při intenzivní fyzické námaze.
- Podílí se na zneškodňování škodlivých virů a bakterií.
- Posiluje imunitu a pomáhá jako prevence před onemocněním (obsahuje imunoglobuliny a aminokyseliny, které brání tělo před viry, bakteriemi, plísněmi a parazity).
- Udržuje v rovnováze imunitní systém – má velký význam při léčbě autoimunitních onemocnění jakou je alergie, astma, celiakie, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza a mnoha dalších.
- Výrazně zrychluje zotavení u mnoha nemocí – pomáhá při nachlazení, chřipce, chronické borelióze, kožních problémech a používá se také jako následná léčba po chemoterapii.
- Podporuje regeneraci a hojení ran – užívá se po chirurgických zákrocích.
- Pomáhá při únavě, přepracování a depresích. Napomáhá proti stresu.
- Urychluje regeneraci při intenzivní fyzické námaze.
- Kozí kolostrum je vhodné také pro lidi s alergií na laktózu.
Zdroj: Betula Pendula
Je získávání kolostra etické?
Kolostrum patří mláďatům. Bez něj mohou být ohrožena na životě nebo si nést následky z nedostatečné péče po narození po celý život. Je proto vždy důležité vědět, od koho kolostrum kupujete a zda tento dodejce dodržuje veškeré etické principy jeho získání. Kolostra je dost pro mládě i pro odebrání pro účel výroby kolostra jako unikátního doplňku stravy pro lidi. Avšak dodavatel musí dodržovat etické zásady při jeho odběru.
Při odběru kolostra je nutné dodržet dvě pravidla. V první řadě je důležité, aby dostatek této doslova životodárné tekutiny dostalo narozené mládě. Až když již mláďata vypijí potřebné množství mleziva může se odebírat pro potřeby výroby kolostra jako doplňku stravy. Současně je důležité kolostrum odebrat do 12 hodin po porodu kozy, kdy má nejvyšší účinek.
Doplňků stravy s obsahem kolostra je na trhu více, ale v Betula to dělají jinak
Kvalitním dodavatelem kolostra z české a slovenské produkce je firma Betula Pendula. Firma je v České republice doslova průkopníkem ve zpracování kozího kolostra. Trvalo dva roky, než společnost ve spolupráci s celou řadou odborníků a vědeckých pracovišť vyvinula metodu, jak kozí kolostrum zpracovávat tak, aby si udrželo bez ztrát své unikátní vlastnosti i v podobě, v jaké se pak dostává k nám zákazníkům. Vznikl unikátní postup, který je dokonce chráněn užitným vzorem.
Proč je kozí kolostrum Betula jiné?
Zpracovává se bez toho, aby došlo k pasterizaci
S odebraným mlezivem se nedělá nic, co by mohlo snižovat jeho účinky a množství či kvalitu obsažených látek. Nejenže se nepasterizuje, rovněž se nezbavuje tuku ani se jinak neupravuje. Aby se zachovala bezpečnost při užívání mléčného napasterizovaného produktu, je vzorek z každé odebrané dávky laboratorně vyšetřen a až pak je z něj vyroben doplněk stravy.
♥ TIP
Víte, že pasterizace snižuje účinek kolostra o více než 30 %? Nepasterizované kolostrum se prodává pod značkou Betula.
Kolostrum z českých a slovenských luk a hájů
Betula podporuje české a slovenské farmáře. Veškeré první mléko se získává z českých nebo slovenských kozích chovů. Dnes jej firma odebírá od zhruba 50 kozích farem. Ve všech musí být při odběru dodrženy výše zmíněné etické zásady odběru kozího mleziva. Tedy nikdy nesmí být komerční odběr upřednostněn před zdravím a právy mláďat.
V každé dávce kolostra navíc Betula namixuje vždy odběry z minimálně 40 různých farem. Jednotlivá stáda se pasou na různých loukách, v zimě jsou krmena krmivem jiného složení. Nakombinováním zdrojů kolostra se ještě více zvyšuje variabilita účinných látek v dodávaném doplňku stravy.
Lyofilizované kolostrum
Klasické sušení nebo sušení sprejové již dávno není pokládáno za nejšetrnější způsob zpracování sušených potravin či bylinek. Prokazatelně při něm totiž dochází k degradaci účinných složek. Mnohem lepší výsledky se dosahují tzv. lyofilizací. Metodě se zjednodušeně říká i sušení mrazem. Dochází k němu ve vakuu pod nízkým tlakem při -60 °C. Voda, kterou mlezivo obsahuje, rovnou sublimuje a mění se tedy v páru. Ještě před zahájením procesu lyofilizace je mlezivo šokově zmrazeno na -30 °C. U mražení však k žádné degradaci účinných látek nedochází.
Kozí kolostrum nebo kravské kolostrum – které si vybrat?
V lékárnách mnohdy původ kolostra nepoznáte. Betula nabízí jako top produkt právě čisté kozí kolostrum ze 100% kozího mleziva. Druhým doplňkem stravy v nabídce je levnější alternativa, která obsahuje 70 % kravského kolostra a 30 % kozího. Hodí se zejména jako prevence a při méně závažných potížích.
Proč je kozí kolostrum kvalitnější a lepší?
- Obsahuje méně mléčné bílkoviny – kaseinu. Právě kasein je častou příčinou alergií (v kravském mléku tvoří až 80 % všech mléčných bílkovin). Až 7 % novorozenců trpí alergií na mléčnou bílkovinu a až 60 % lidí není mléčnou bílkovinu schopných strávit. Kozí mléko však bývá tolerováno i alergiky na kravské mléko.
- Oproti kravskému kolostru obsahuje kozí kolostrum více vitamínu D, vápníku (až o 30 %), fosforu, Omega 3 nenasycených mastných kyselin a Omega 6 nenasycených mastných kyselin.
- Kozí kolostrum pomáhá proti stresu. Tělu totiž dodává serotonin a dopamin.
- Kozy jsou v chovech chovány zdravějším způsobem. Pasou se na volné pastvě, nejsou „dopovány“ preventivně antibiotiky. Jejich strava je výrazně pestřejší a bez jakéhokoliv průmyslového zpracování.
- Kolostrum obsahuje látku Ubichom 50, která patří mezi látky chránící tělo před rakovinou.
Pro koho je kolostrum určeno?
Určitě pro každého, kdo chce nebo potřebuje podpořit svoji imunitu. Hodí se i pro děti, i když z legislativních důvodů jej výrobce doporučuje jen od 3 let. Kozí kolostrum je díky svému složení navíc mnohem vhodnější než kravské. Podívejte se na zkušenosti zákazníků s kozím kolostrem Betula.
Zdroj obrázků: Betula, Pixabay, Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu