Vařené kaštany jsou nejjednodušší formou přípravy jedlých kaštanů. Jsou skvělé nejen na mlsání, ale i jako základ pro další recepty s kaštany.
Oblíbené jedlé kaštany, plody kaštanovníku setého nebo taky kaštanovníku jedlého (lat. Castanea sativa Mill.,) se dají připravovat vařením i pečením. Přestože vaření je méně známy způsob přípravy, pro mnoho účelů nám poslouží mnohem lépe, než pečení. Vařené kaštany mají příjemnou chuť i pro prosté zdravé mlsání, jsou ale zejména skvělým základem pro další recepty s kaštany. Varem zpracované kaštany jsou totiž ideální na přípravu různých jídel z kaštanů. Známá je například krémová kaštanová polévka, různé dezerty z kaštanů nebo slané kaštanové nádivky. Vařené kaštany jsou rovněž základ pro kaštanové pyré.
NÁROČNOST RECEPTU
1 – nejsnadnější, 5 – nejnáročnějšíB
Jak se vaří kaštany? Podívejte se postup!
- Jedlé kaštany prohlédněte, jestli na sobě nemají znaky plísně.
- Probrané kaštany umyjte ve studené vodě.
- Každý plod nařízněte ostrým nožem na jeho špičce. Vždy dvěma řezy do kříže.
- K nařezání můžete použít i speciální kleště na kaštany.
- Kaštany zalijte vodou tak, aby byly kompletně ponořeny ve vodě.
- Jedlé katany vaříme pokličkou. Po dosažení bodu varu snížíme teplotu a vaříme 20 až 30 minut podle velikosti kaštanů.
- Jakmile kaštany odstavíme, začneme je ještě za horka loupat.
- Nikdy nevyndávám všechny kaštany z horké vody najednou. Vybíráme si vždy jen pár, které obratem čistíme. Zchladlé kaštany se totiž nedají čistit.
- Z vařených kaštanů odstraňujeme obě vrstvy slupky. Vrchní tvrdou slupku, i vnitřní přilnavou slupku. Ta se odstraňuje hůř a z vychladlých kaštanů téměř nejde sundat.
- Pokud k tomu dojde, vodu s kaštany opět ohřejeme.

Jak skladovat vařené kaštany?
Pokud vařené kaštany nespotřebujeme hned jako pochutinu nebo do dalšího vaření, můžeme je dva dny sladovat v lednici. Při delším skladování by však mohlo dojít k tvorbě plísně. Proto je lepší uvařené kaštany skladovat v mrazničce.
Jak mrazit vařené jedlé kaštany?
- Jedlé kaštany uvaříme a oloupeme dle návodu.
- Kaštany ještě za horka oloupeme z obou vrstev slupky.
- Uvařené a oloupané kaštany rozložíme na plech nebo na tácek a takto zmrazíme.
- Až následně jednotlivě zmrazené vařené kaštany sesypeme do krabičky nebo mikrotenového sáčku.
- Mrazit lze i pomleté nebo rozmačkané vařené jedlé kaštany v podobě neochuceného kaštanového pyré. Vyrobte si vlastní mražené kaštanové pyré!

Kleště na jedlé kaštany Tescoma – Presto
TIP: Víte, že kaštany se v dobré kvalitě dají koupit již jako vařené? Prodávají se vákuově balené a lze je koupit i v BIO kvalitě.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu.
Ceny u doporučených produktů jsou aktuální ke dni publikování článku.