Možná pořád žijete s představou, že nejbohatším zdrojem vitamínu C jsou citrusy, zejména citrony. Tento názor je však již dávno překonán a více vitamínu C dostaneme z našeho černého rybízu či z plodů růže šipkové. Na piedestalu však stojí spolu se slivkou kakadu (Terminalia ferdinandiana) i acerola (Malpighia emarginata), nazývaná i třešeň acerolka neboli barbadoská třešeň. Acerola má navíc schopnost skvěle se vstřebávat díky obsaženým flavonoidům. Vitamín C z ní je tak velice efektivně využitelný lidským organismem.
Proč potřebujeme vitamín C?
O důležitosti vitamínu C pro zdraví a krásu se dnes již nepochybuje. Je nezbytným pro metabolismus aminokyselin, k syntéze kolagenu, podporuje pevnost cévních stěn, jeho nedostatek způsobuje kazivost zubů i jejich viklání, potřebujeme jej pro podporu tkáňového dýchání, vývoj kostí a chrupavek, vstřebávání železa, k regeneraci vitamínu E, pro tkáňové dýchání a je též silným antioxidantem. To však jen ve zkratce, protože o jeho důležitosti bychom mohli mluvit hodiny. Doporučenou denní dávkou vitamínu C je 80 mg (dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin). Avšak často se užívá ve zvýšené dávce, protože riziko akutní toxicity vitamínem C je zcela mizivé.
Vitamín C, céčko, je vlastně kyselina askorbová (E300). Koupit si však nějakou její levnou formu nemusí stačit. Je to jako s jinými vitamíny či minerály. Často nezáleží ani tak na množství účinné látky v dávce, jako na její vstřebatelnosti. Obecně platí, že nejlepšími formami jsou ty přírodní. Pokud však mluvíme o užívání vitamínu C z ovoce či zeleniny, může být omezené sezónní dostupností, ale i tím, že vitamínů a minerálů v ovoci a v zelenině ubývá. Často třeba kvůli tomu, že se sklízí nezralé, nebo se dlouhodobě skladuje při nízkých teplotách. Vitamín C je navíc citlivý na teplo, a tak se při tepelné úpravě potravin velice rychle snižuje jeho množství. Opět se tedy vraťme k vitamínu C v doplňku stravy, ale sáhněme po jeho přírodní formě z aceroly, která je vysokým obsahem dobře vstřebatelného céčka pověstná.
Acerola – superpotravina bohatá na vitamín C
Plody aceroly, tedy malpígie lysé, vypadají jako třešinky, a i proto dostala tato rostlina přezdívku barbadoská třešeň. Roste zejména v Karibiku, v Brazílii, v Mexiku a též v Indii. Její plody jsou tak extrémně měkké, že se nedají exportovat v podobě čerstvých plodů. Setkáte se s lyofilizovanými plody, se šťávou, nebo s práškem z aceroly. Plody se sklízí až čtyřikrát ročně.
Acerola je považována za superpotravinu a její léčivé vlastnosti se využívají třeba k řešení střevních potíží. Moderní lékařská věda ji uznává jako silného pomocníka imunitního systému. Acerola je prospěšná i našemu nervovému systému a je též zdrojem energie. Známá je zejména díky vysokému obsahu vitamínu C. Díky tomu je schopna pomáhat při nachlazení, působí též proti zánětům a je antibakteriální. C vitamín však není jediným důležitým nutrientem. Obsahuje též fosfor, železo, vápník, vitamín A, bílkoviny, niacin, vitamíny B3 a B6, též thiamin (B1) a riboflavin (B2). Bioflavonoidy mají silné antioxidační vlastnosti. Chrání před srdečními nemocemi, prospívají elasticitě pokožky, ovlivňují hladinu cukru v krvi a díky nim budeme mít i zdravé zuby.
Ve své domovině je acerola stálezelený tropický či subtropický keř, někdy stromek, dosahující výšky 3 až 6 metrů. Z růžových či červených květů se vyvinou červené plody připomínající třešně. Mají v průměru od jednoho do třech centimetrů. V našich podmínkách se vypěstovat nedá. Někdy se s ní sice setkáme jako s pokojovkou nebo s bonsajem, ale kdo chce využít skutečné benefity této rostliny pro zdraví, bude si ji muset pořídit coby doplněk stravy. Obvykle se nabízí jako přírodní vitamín C.
Kvalitní acerolu jako vitamín C prodává Woldoshop.cz. Jde o 100% extrakt z aceroly, který nabízí v doporučené denní dávce dvou kapslí 840 mg aceroly, z čehož je 210 mg vitamínu C. Díky tomuto kvalitnímu produktu německého výrobce, společnosti WoldoHealth, lze využít veškeré benefity aceroly. C vitamín z doplňku stravy je výborně vstřebatelný a na rozdíl od syntetických forem céčka poskytuje skvělou biologickou dostupnost pro lidské tělo. Produkt obsahuje výhradně přírodní látky a je 100% rostlinného původu. Kapsle s acerolou jsou tedy veganské.
Kdy užívat acerolu?
- Při užívání antibiotik, antikoncepce i při kouření se snižuje hladina C vitamínu. Užijte výtažek z aceroly.
- Hodí se pro podporu imunity.
- Pomáhá při regeneraci těla po velké fyzické námaze, třeba po sportovním výkonu.
- Prospívá normální činnosti nervové soustavy. Chrání buňky před oxidativním stresem.
- Trpíte nedostatkem železa? C vitamín pomáhá jeho vstřebáváním a je pomocníkem proti anémii.
- Vitamín C z aceroly přispívá k regeneraci redukované formy vitamínu E.
- Považuje se za pomocníka pro zdravé a funkční kosti, cévy, kůži a dásně.
- Je důležitý pro tvorbu kolagenu.