Léčivé účinky kozího mléka jsou známy již od starověku. Naši předkové používali kozí mléko jako lék, včetně kozích výrobků.
Současné vědecké výzkumy potvrzují dávnou moudrost našich předků o léčivých účincích kozího mléka. Kozí mléko je osvědčeným prostředkem proti mnoha nemocem, zejména proti plicním onemocněním. Kozí mléko se používalo i při léčbě tuberkulózy. Kozí mléko jako lék se využívá samozřejmě i v přírodním léčitelství.

Kozí mléko jako lék a prostředek pro lepší duševní i tělesné zdraví
Kozí mléko má jiné složení než kravské mléko. Kromě obsahu velmi kvalitních bílkovin, kaseinu, albuminu, globulinu, obsahuje hodnotné a lehce stravitelné tuky, vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor, železo, zinek, molybden, chrom, vitamín A, C, E, kyselinu listovou, vitamíny skupiny B a také enzymy.
Pravidelné pití kozího mléka vede k odstranění nervových poruch. Kozí mléko může odstranit důsledky stresu, úzkosti i poruch koncentrace. Kozí mléko jako lék pomáhá také při kožních nemocech, nemocech žaludku a střev. Kozí mléko může pomoci také při migrénách alergického původu.

Kozí mléko jako prevence proti rakovině? Výzkumy běží…
Vědci zkoumali účinky kozího mléka a došli k závěru, že v těle, a tedy i v mléce koz, musí být obsaženy ochranné látky proti rakovině. Kozy jsou jedny z mála zvířat, které nikdy neonemocní rakovinou. Analýzy čerstvého kozího mléka prokázaly přítomnost skupiny látek, které chrání buňky před rakovinou. Do této skupiny patří látka s názvem UBIOCHOM 50. Tato látka působí bezporuchovou látkovou výměnu v buňce a udržuje ji déle při životě, chrání ji před předčasným odumřením. Výzkumy sice zjistily zlepšení rakoviny po pravidelné konzumaci kozího mléka, zatím však z toho nevyvozují jednoznačné závěry. Avšak prokazatelné je působení kozího mléka na výstavbu a obnovu buněk, prokazatelné jsou rovněž ochranné účinky kozího mléka na naše buňky. Využít tedy kozí mléko jako lék proti rakovině zatím rozhodně nelze, jako prevence však má v našem jídelníčku rozhodně své místo.

Kozí máslo jako pomocník proti revmatismu a artrózám
Kozí máslo je známé od starověku, již Kleopatra znala účinky kozího másla na zdraví i krásu. Starověký řecký lékař Hipokrates věnoval kozímu máslu i kozímu mléku mnoho pojednání. Středověcí mniši ve švýcarských Alpách ošetřovali zesláblé údy a záda kozím máslem smíchaným s bylinkami, které zesilovaly účinek. Jednalo se o olej z tymiánu, jalovce, rozmarýnu, vavřínu a modřínu. Kozí máslo díky obsahu mastných kyselin, kyseliny kaprinové, kaprylové, laurinové, palmitové, stearinové, kefalinu a lecitinu příznivě ovlivňuje činnost jater. Kozí máslo obsahuje také kyselinu uhličitou, která je základem mnoha protirevmatických preparátů. Masáž kozím máslem pomáhá při revmatických potížích, dně, bolestí kloubů, vazů, páteře, kříže a také při namožení nohou nadměrným fyzickým výkonem.

„Kozí“ recept pro zlepšení kondice a udržení mladosti buněk
Pro zlepšení kondice, posílení imunitního systému i pro udržení mladosti buněk je vhodné provést v určitých časových odstupech 3-6 týdenní kúru kozím mlékem. Je vhodné vyhledat ve své blízkosti chovatele koz a pravidelně od něho kupovat mléko. V průběhu kúry pít denně 0,5 litru kozího mléka. Vhodné by bylo jíst denně po dobu 14 dnů 0,5 litru kozího jogurtu nebo syrovátky. Jestliže nic z toho neseženete, obstarejte si kozí sýry. Jako kúra je vhodné po dobu osmi týdnů jíst obden 100 g kozího sýra s bylinkami nebo bez bylinek, nejlépe s celozrnným chlebem nebo celozrnným pečivem.
Zdroj obrázků: Shutterstock