Pokusů, jak smažit či obecně vařit zdravěji, tady bylo již mnoho. Nově se o to pokouší horkovzdušné fritézy. Umí to? Nebo je to jen další spotřebič do domácnosti, který nám bude zabírat místo a po pár pokusech v něm něco fritovat bude už jen lapačem prachu?
Stejně tak, jak se vědci snažili vynalézt perpetuum mobile, tak se již léta snaží vynalézt přístroj, který by uměl 100% zdravě vařit a zcela odstranit nedostatky klasického vaření. V obou případech se ukazuje, že je to nemožné. Pokud se tedy na věc nepodíváme z jiného úhlu, a hlavně se nesmíříme s tím, že hledáme něco, co nalézt nejde, budeme muset přistoupit na kompromis. Stejné je to s aktuálním hitem – s moderními horkovzdušnými fritézami, které slibují smažení bez tuku, nebo s jeho naprostým minimem, tedy třeba s jednou lžicí oleje namísto třech deci na porci hranolků pro čtyřčlennou rodinu. Důležité je si uvědomit, že prostě bez tuku bude jídlo chutnat vždy jinak. Ale pokud nejsme konzervativní a hned to neodsoudíme, jestliže jsme hledači nových chutí, bod pro nás! Máme šanci vyzkoušet jiné chutě a začít jídlo připravovat zdravěji. A přesně o tom jsou i horkovzdušné fritézy.

Pyramida zdravého vaření
Tak, jak existuje pyramida zdravých potravin, existuje i pyramida zdravého vaření. Gros by mělo tvořit vaření potravin s tím, že pro zachování co největšího množství živin dáváme zeleninu i maso do již vařící vody a v co největších kusech. Pravidlo porušíme pouze tehdy, pokud děláme vývary z masa.
Druhé místo patří dušení. Stejně jako u vaření, dusíme pod pokličkou, tedy při teplotě o malinko vyšší, než je 100°C. Pozor bychom si měli dát na několik věcí. Především nespálit cibuli před dušením. Též bychom maso, které před dušením pro uzavření pórů opékáme, neměli dopředu nasolit. Kombinací tuků a soli totiž vznikají karcinogenní látky známé jako 3-MPCD. Solíme tedy až po přidání vody.
Někde uprostřed pyramidy je pečení. U něj je nejdůležitější nepřehánět to s teplotou. Začít vyšší (do 220 °C), aby bílkoviny uzavřely póry a šťávu v masu, pak snížit dokonce na pouhých 130 °C, a až nakonec zase teplotu zvýšit pro dosažení křupavosti pokrmu.
S přidáváním oleje při přípravě pokrmů se nám kvalita úpravy jídla z hlediska zdraví zhoršuje. Jsme u fritování. A hned za ním, ještě hůř, vychází smažení. Už fritézy povýšily běžné smažení na zdravější. Kvalitní fritézy ubraly olej, potraviny dovedou do oleje močit jen po dobu nezbytně nutnou, takže dochází k menšímu napití potravin tuky. Horkovzdušné fritézy jdou ještě dál a množství tuku je nulové, nebo zcela minimální. Proč se ale fritování a smažení nevzdat úplně? Protože právě u něj vznikají ty výtečné chutě, které tak milujeme. Tak se to alespoň snažme dělat zdravěji.
Nakonec musím zmínit i zcela nejnezdravější formu přípravy jídla, kterou je grilování. Přestože se mnohdy prezentovalo jako zdravější než smažení, není tomu tak. Právě při grilování vzniká největší množství zdraví škodlivých karcinogenů.
Oplatí se investovat do horkovzdušné fritézy?
Rozhodně zapomeňte na to, že hranolky z horkovzdušné fritézy budou chutnat tak, jako z té klasické. Nemohou, protože jim chybí dostatek tuku, a srovnatelné jsou spíše s těmi pečenými v troubě. Srovnání horkovzdušných fritéz vám pomůže nejlépe pochopit, co vlastně horkovzdušné fritézy umí.

Možná vás napadne, že je to taková modernější multifunkční remoska. Nejste zas tak daleko od pravdy, ale jen když se podíváme na multifunkčnost tohoto zařízení. Pokud si jej tedy vyberete ve vybavenější variantě. Nepřipravíte zde sice tekuté pokrmy, ale upečete skvělé muffiny, připravíte hranolky, fritované kuře, též řízky, i když… Právě tady horkovzdušná fritéza nejvíce pokulhává. Jednak je to místem a řízky je nutné dávat pouze v jedné vrstvě, mnohým však vadí i chuťový výsledek. V recenzích se však názory různí, někdo kritizuje a odsuzuje, jiní si řízky z horkovzdušné fritézy chválí. Ať tak, nebo tak, vždy záleží nejen na využívané technologii, ale též na samotném zařízení. Proto je rozhodně dobré podívat se na srovnání horkovzdušných fritéz.
Takže, horkovzdušná fritéza – ano, nebo ne?
Jste pro své zdraví ochotni vzdát se některých chutí? Tak jděte do toho. Mé doporučení je vybrat si spíše dražší zařízení v podobě dynamické fritézy (jsou i halogenové a statické). Současně též investovat do multifunkčního modelu. Je to skvělý pomocník třeba na hůře vybavené chalupy, kde nemáte veškerý komfort se spotřebiči, lze ji využít i pro alternativní vaření třeba při studentském i prvním samostatném bydlení. Ale samozřejmě, horkovzdušné fritézy jsou tady s námi zejména proto, abychom začali vařit zdravěji, tedy především fritovat a smažit, což je jejich primární funkce. Takže pojďte zkusit své chuťové buňky naladit na zdravější mód.