Ať už preferujete příjem vitaminů a minerálů z přirozené stravy nebo z doplňků, je nutné znát doporučené denní dávky vitamínů a minerálů.
Vitamíny a minerály jsou pro každého z nás životně důležité. Potřeba vitamínů je však v podstatě pro každého z nás jiná. Děti a dospívající mají výrazně vyšší spotřebu vitamínů i minerálů, jelikož ještě rostou, stejně tak sportovci a těhotné či kojící ženy potřebují více vitamínů. Vzhledem k tomu, že je dnešní doba velmi uspěchaná až hektická, a spousta z nás má zvýšenou zejména psychickou zátěž, stres v práci, nebo v osobním životě, je pro každého z nás dostatečný přísun vitamínů nezbytností. Díky nim můžeme aktivně fungovat a předcházet nemocem, nebo je léčit. Znáte doporučené denní dávky vitamínů a minerálů?

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů (DDD)
Vitamin nebo minerální látka | Jednotka | Doporučená denní dávka |
---|---|---|
Vitamin A | mikrog | 800 |
Thiamin (vitamin B1) | mg | 1,1 |
Riboflavin (vitamin B2) | mg | 1,4 |
Vitamin B6 | mg | 1,4 |
Vitamin B12 | mikrog | 2,5 |
Kyselina pantothenová | mg | 6 |
Vitamin C | mg | 80 |
Vitamin D | mikrog | 5 |
Vitamin E | mg | 12 |
Vitamin K | mikrog | 75 |
Biotin | mikrog | 50 |
Kyselina listová | mikrog | 200 |
Niacin | mg | 16 |
Draslík | mg | 2000 |
Fosfor | mg | 700 |
Fluoridy | mg | 3,5 |
Hořčík | mg | 375 |
Chloridy | mg | 800 |
Chrom | mikrog | 40 |
Jód | mikrog | 150 |
Mangan | mg | 2 |
Měď | mg | 1 |
Molybden | mikrog | 50 |
Selen | mikrog | 55 |
Vápník | mg | 800 |
Zinek | mg | 10 |
Železo | mg | 14 |
Zdroj: Odstavec předpisu 225/2008 / Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, příl. 5 (Zdroj: eagri.cz)
V dnešní stravě množství vitamínů a minerálů klesá. Proč tomu tak je?
Nejenže dnešní strava není schopna dodat dostatečné množství vitamínů a minerálů do našeho organismu, ale obsahuje i nadbytek chemických látek. Vědci zjišťovaly v dlouhém časovém horizontu několika dekád, jak se liší množství vitamínů a minerálů v ovoci, zelenině a dalších potravinách. Jejich úbytek je skutečně markantní. Přitom pokud tělu nedodáváme vitamíny v dostatečném množství, nemůže náš organismus pracovat nikdy naplno a správně. Proto je důležité znát doporučené denní dávky vitamínů a minerálů podle potřeby je doplňovat vitamínovými preparáty a doplňky stravy.
Zemědělské půdy jsou vyčerpány
Půda na polích je vyčerpána. A to zejména proto, že se neustále aplikují průmyslová hnojiva s důrazem jen na určité růstové vlastnosti plodin. Potraviny pak neobsahují dostatečné a vyvážené množství živin, takže kupujeme vypěstované potraviny, ve kterých chybí důležité látky.
Zemědělství se čím dál tím více pseudomodernizuje. Stále více převládá snaha pěstitelů, aby vytvořili „produkty”, které vypadají krásně – lahodí oku, tudíž se samozřejmě lépe prodávají. Důraz je kladen na výrobu takových potravin, které jsou odolné vůči chorobám, a především – lze je dlouhodobě skladovat. Často to jde na úkor obsahu zdraví prospěšných látek v těchto potravinách. Což platí pro rostlinnou i živočišní výrobu.

Průmyslové zpracování a konzervace potravin
Konzervace a zpracování potravin běžnými technologiemi způsobují, že se potraviny znehodnocují. Ve stravě je tedy méně a méně vitamínů a minerálů. Tím vším rostou nároky našeho organismu na jejich přísun z jiných zdrojů.
Žijeme v době polotovarů a hotových jídel. Když vejdeme do supermarketu, málem se nám zatočí hlava z tak obrovského množství lákavých obalů. Většina lidí nemá mnoho času na přípravu jídla, a tak kupují zmražené hotové pokrmy a instantní polévky. Jenže, čím více je potravina zpracovávána (rozmělnění, rafinace, konzervování, atd.), tím více ztrácí vitamíny a minerály, které náš organismus nutně potřebuje k životu. Do potravin jsou navíc přidávány chemické přísady jakou jsou barviva, konzervační látky, umělá sladidla, sůl, cukr a mnoho dalšího. A co si představit pod pojmem „mnoho dalšího“? Je to velice často chemie, kterou nazýváme „éčka“. (Samozřejmě ne každé E-čko je hned samo o sobě špatné a škodlivé.)
Špatná vstřebatelnost doplňků stravy vede k tomu, že vitamíny a minerály užíváme často zbytečně
Pozor si musíme dát i na to, jak se daný vitamín či minerál správně užívá. Pokud některé vitamíny užíváme zároveň s jídlem, usnadňujeme tak obvykle vstřebávání účinných látek. Pokud však užíváme například vitamín B a C zároveň s jídlem, může být jejich vstřebávání částečně nebo úplně zablokováno. Tedy, efekt bude nulový.
Mnohé doplňky stravy sice nabízí různé minerály a vitamíny, ale ty mají často jen velice špatně vstřebatelnou formu, se kterou si tělo neumí poradit. Je to například případ kyseliny listové. Ta je důležitá především pro těhotné ženy – před početím a v prvním trimestru. Avšak velké množství žen neumí kyselinu listovou v běžné formě vůbec metabolizovat. Řešením pak je užívat kyselinu listovou s patentovaným metafolínem.

Důležité je rovněž vědět, že některé potraviny ovlivňují vstřebávání určitých látek. Víte například, že vstřebávání železa brání pití kávy a čaje? Či už přijímáte železo v jeho přirozené formě (jako tmavou listovou zeleninu – např. špenát, nebo v podobě živočišní – např. játra), anebo jako doplněk stravy se železem, vždy je důležité zachovat si odstup mezi pitím kávy a čaje a to alespoň dvě hodiny před a dvě hodiny po.
Jednotlivé vitamíny ovlivňují vstřebávání jiných vitamínů
Víte, že například vitamín C přispívá ke vstřebávání železa? Vždy je dobré se poradit s lékárníkem, který vám řekne, jak se jednotlivé vitamíny vzájemně ovlivňují. Nebo si tyto informace dohledat z odborných zdrojů. Některé vitamíny rozpustné ve vodě (B, C) bychom měli brát každé 2-3 hodiny, což může být velmi náročné. Jiné přípravky jsou vybaveny technologií postupného uvolňování. To jsou další dva příklady toho, jak důležité je umět vitamíny a minerály správně užívat.
Problematické multivitamíny
Čím dále tím více se jeví jako problematické užívání multivitaminových přípravků. To proto, že jednotlivé složky v těchto přípravcích se vzájemně ovlivňují co do vstřebatelnosti a to nejen pozitivně, ale mnohdy právě negativně. Takže je sice velice pohodlné spolknou jednou za den multivitamínový přípravek, ale to, že do sebe dostaneme doporučené denní dávky vitamínů a minerálů, nám to bohužel nezaručí.
Pokud vitamíny a minerály neužíváme správně, stane se z nich jen „drahý koníček“ bez znatelných výsledků. Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů (DDD) se překračovat nedoporučuje. Důležité je však hlídat správné užívání doplňků stravy s jejich obsahem a vybírat si jen ty, jenž mají dobře vstřebatelnou formu.
Malý obsah účinných látek v doplňcích stravy bývá dalším problémem
Vždy by nás při koupi jakéhokoliv vitamínu, minerálu či jiného doplňku stravy s účinnou látkou mělo zajímat, jaké množství látky, kterou potřebujeme, je obsaženo v jedné tabletě. A rozhodně i to, kolik dalších přídavných látek obsahuje. My přece nepotřebujeme další barviva, konzervanty, nebo cukr!
Pokud jde o obsah účinných látek, je dobré vždy dohledat, jestli obsah splňuje doporučené denní dávky vitamínů a minerálů. Když hledáme třeba léčební dávku určité látky, například pokud jde o betaglukany, je důležité vědět, jaká dávka se denně doporučuje a podle toho si najít produkt s nejlepší cenou při stejném množství. To bohužel standardní tabulka DDD (označováno i jako RDA)neobsahuje. A k tomu dohledat ještě informace o tom, v jaké formě je daná látka nejlépe vstřebatelná a jak ji správně užívat, abychom vstřebatelnost neneutralizovali nesprávným užíváním.
Zdroj obrázků: Shutterstock