Pesto z medvědího česneku je alternativou k jiným bylinkovým pestům. Ano, pesto rozhodně nemusí být jen z bazalky. Navíc pesto je ideální způsob, jak uchovat medvědí česnek. Podívejte se, jak vyrobit pesto z česneku medvědího i na to, k čemu se hodí. Máme pro vás hned několik receptů na pesto z divokého česneku, který právě roste.
[su_list icon=“https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2016/05/14/160515-favicon-final-512×512.png“ class=“su-list-claim“]
- Hledáte recept na nejlepší pesto z medvědího česneku?
- Máme pro vás kvalitní základní recept na pesto z medvědího česneku
- A k němu hned několik variací, jak si jej vylepšit
- Spolu s tipy, k čemu pak pesto z česneku medvědího zužitkovat
[/su_list]
Dříve než se pustíme do samotného pesto z medvědího česneku, je dobré si říct, co to vlastně pesto je. Správný název pro pesto je Pesto alla genovese. Jde o italský kulinářský vynález, který má podobu zelené omáčky a jeho hlavní složkou je bazalka. Takže to naše pesto z lesního česneku není zrovna pravé, ale přesto je výtečné a mnozí z nás jej pokládají dokonce za chutnější.
Tradiční název pro pesto je odvozen od slova pestare. V italštině to znamená mlátit, tlouci. To naznačuje, jak má být rostlina pro pesto zpracována. Běžně se listy rostliny tloukly, třely a drtily v mramorovém hmoždíři pomocí paličky. Dnes si již pomáháme různými mixéry a takto postupujeme i u pesta z medvědího česneku. I originální pesto z bazalkových listů, za jehož původ se považuje oblast Ligurie v severní Itálii, se vylepšuje dalšími ingrediencemi: přidává se sůl, česnek (ten však v našem případě bude nutný), oříšky – především piniové, ovčí sýr, parmazán, sušená rajčata a samozřejmě olivový olej.
♥ TIP
Víte, že jedlé jsou všechny části medvědího česneku?
I když si tradičně pochutnáváme na listech medvědího česneku, jedlé a chutné jsou i jeho bílé květy nebo protáhlé cibulky.
Pesto z medvědího česneku – základní recept
Recept na pesto z medvědího česneku je skutečně jednoduchý a zvládne jej každý. U základního receptu zapomeňte za „zbytečné“ ingredience. Ty lze přidat kdykoliv dodatečně podle chuti. Navíc by jen zbytečně snižovali trvanlivost pesta. K přípravě budete potřebovat mixér. Nebo kdo si troufá jít na pesto tradičně, tak mramorový hmoždíř. Ale na rovinu, to si pak při výrobě většího množství máknete.
Ingredience
- Listy medvědího česneku (množství podle potřeby)
- Sůl
- Olivový olej
1 litr pesta vyrobíte z cca takového množství medvědího česneku, které zaplní cca 5 l mísu. K tomu potřebujete cca 0,5 až 0,7 l oleje (přidávejte raději postupně) a 15 g soli (opět raději solte postupně).
Nepovinné ingredience – ne každý je používá, doporučuji spíše vynechat
- Citronová šťáva
- Pepř
Poznámka
Vidíte, že v základním receptu chybí oříšky i sýr. Ty do základu nemusíte přidávat. Zejména pokud si pesto z medvědího česneku připravujete do zásoby a je pro vás způsobem, jak uchovat medvědí česnek pro různá použití.
Postup přípravy
- Nasbírané čerstvé listy medvědího česneku propereme ve studené vodě a necháme okapat.
- Odstopkujeme.
- Pokud nemáte možnost zpracovat medvědí česnek hned, dejte jej do sklenice s vodou jako květinu. Vydrží takto čerstvý cca 3 dny. Jinak brzy uvadá a aroma i účinné látky se ztrácí.
- Dáme je do mixéru a zalijeme olivovým olejem.
- Mixujeme do požadované konzistence, obvykle dohladka.
- Dáme do skleniček a vrch zalijeme malou vrstvičkou oleje.
- Uložíme v lednici.
Jak dlouho vydrží pesto z medvědího česneku a jak jej uchovávat?
Pesto z medvědího česneku je díky medvědímu česneku, oleji i použité soli velice trvanlivé. Na internetu se sice objevují rady, jak se musí spotřebovat i uchované v lednici do 3 dnů, to je ale čirý nesmysl. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že pesto z česneku medvědího vydrží v lednice i 2 roky. A to dokonce otevřené (pod víčkem, ale už několikrát otevřeným) a bez zalití povrchu olivovým olejem. Žádná plíseň, žádná degradace chuti ani konzistence.
Sterilizování medvědího česneku:
Přesto někdo preferuje zavařené pesto z medvědího česneku. Sterilizuje se cca 10 minut při 80 stupních Celsia. Ztrácí se tím však účinné látky, aroma i barva medvědího česneku.
Blanšírování medvědího česneku:
Proti ztrátě barvy medvědího česneku při sterilizaci slouží blanšírování. To se používá, i když chceme, aby mělo pesto z medvědího česneku přece jen trochu menší říz. Může se blanšírovat celý objem používaného česneku medvědího, nebo jen jeho část (obvykle 2/3 objemu).
- Listy medvědího česneku se umyjí a nechají okapat.
- Odstopkujeme.
- Nakrájíme na cca 1 cm proužky.
- Dáme do cedníku.
- Necháme v rychlovarné konvici vařit vodu.
- Medvědí česnek v cedníku prolijeme vařící vodou.
- Necháme okapat nebo vymačkáme.
Mražení pesta z medvědího česneku:
Pesto z divokého česneku; nazývaného i psí česnek, cikánský česnek, divoký česnek, hadík, lesní česnek nebo čarodějná cibule; lze rovněž zmrazit. Dejte jej do plastových mrazících krabiček a zmrazte, Rozmrazujte pomalu při pokojové teplotě. Po rozmrazení dobře rozmíchejte. Pravděpodobně totiž dojde k oddělení oleje od ostatních ingrediencí.
♥ TIP
Kdy je nejlepší sbírat medvědí česnek?
Nejaromatičtější je medvědí česnek na začátku jara dříve, než začne vytvářet květy. Avšak pro méně zkušené sběrače lze naopak doporučit sbírání medvědího česneku až poté, co začne kvést. Snáze se pak odliší od prudce jedovaté konvalinky, která má medvědímu česneku velice podobné listy. Výhodou medvědího česneku je, že jeho listy nejsou vláknité ani při pozdějším sběru. Sezóna pro sběr je od konce února – záleží však vždy na počasí v tom kterém roce a na lokalitě. Obvykle se medvědí česnek sbírá v březnu, dubnu a do poloviny května.
Pesto z medvědího česneku vylepší oříšky, sýr, sušená rajčata i různé druhy olejů
- Stejně jako originální bazalkové pesto, lze i pesto z česneku medvědího vylepšit různými ingrediencemi. Lze je dát hned do základu pesta, nebo dodatečně v potřebné konzistenci přimíchat k základnímu pestu.
- Obvykle se k medvědímu česneku přimíchávají oříšky a parmazán. Do mixéru se pak dá medvědí česnek, sůl, parmazán (naplátkovaný) a oříšky (celé) a vše se mixuje společně do potřebné konzistence.
- Pokud už máte hotový základ, přidejte parmazán mletý na jemno a nadrcené oříšky. Už nemixujte jenom zamíchejte.
- Chcete-li mít v pestu oříšky větší, přimíchejte je do pesta ručně v potřebné struktuře.
- Jestliže budete medvědí česnek ochucovat i sušenými rajčaty, přidejte je nakrájené na požadovanou velikost a ručně vmíchejte.
Čím vylepšit základní pesto z medvědího česneku?
Pesto z medvědího česneku s ořechy
Ořechy, ale i různá semínka, lze do medvědího česneku přidat hned, když začínáme mixovat listy česneku nebo až dodatečně podrcené na potřebnou konzistenci. Jaké oříšky se do pesta hodí? Nejoblíbenější je pesto z medvědího česneku s kešu oříšky nebo s piniovými oříšky. Chutné jsou i vlašské ořechy, pekany, para ořechy nebo pistácie. Nic nepokazí ani kvalitní arašídy či mandle. Optimální je přidávat ořechy nesolené. Pokud takové nemáte, dejte pozor na množství soli při solení celého pesta. Také je dobré preferovat oříšky nepražené, které jsou zdravější.
Další možností je přidat do pesta různé semínka. Přidat lze sezamové semínko, lněné semínko, nebo třeba loupané semínka z tykve. Aromatickou bombou je pak semínko černuchy seté.
Pesto z medvědího česneku s parmazánem a jinými sýry
Do pesta se obvykle přidává parmazán. Pravý, nebo jeho kvalitní neznačkové náhrady. Tento sýr je tvrdý a trvanlivý, takže v pestu nedegraduje a nekazí se. Do pesta však lze přidávat i jiné sýry. Například kvalitní ovčí sýr, kozí sýr, goudu, ementál – prostě tvrdé sýra dle chuti. Nepřidávejte je ale raději do základu, ale až dodatečně před konzumací. Vhodné jsou především tvrdé sýry bez různých příchutí a přísad. Ty jsou zbytečné, medvědí česnek by je i tak přebil.
Jaký olej použít do pesta z medvědího česneku?
Pesto z medvědího česneku s olivovým olejem je klasika. Chutě česneku a olivové oleje si navzájem lichotí, takže jím nic nezkazíte. Používejte kvalitní za studena lisovaný olivový olej. Panenský olej používejte vždy, i když zvolíte jiný typ oleje. Vybrat si totiž lze i z dalších drahých olejů Poslouží slunečnicový olej, dýňový olej, různé ořechové oleje, ale i za studena lisovaný olej z řepky olejné. Oleje jde však do pesta poměrně dost, takže cenovým kompromisem jsou poněkud levnější oleje, než speciály zdravých olejů. Pravdou samozřejmě je, že je to právě chuť oleje, která dokáže pesto z medvědího česneku chuťově „vytunit“ k dokonalosti. Řešením je také přidat dražší olej do pesta jen v menším množství a jinak použít olej méně aromatický a levnější.
A co další ingredience?
Kulinářskými perlami jsou pesta s dalšími ingrediencemi. Mohou to být sušená rajčátka (dbejte na to, aby byla příjemně sladká), černé olivy (obvykle nakrájené), ale i sušené cibulky medvědího česneku. Ty si ale budete muset nasušit samy, protože je jen stěží někde seženete. Vyzkoušejte tyto ingredience přidat do malého množství pesta těsně před konzumací. Uvidíte, jak vám budou chutnat.
Jak jíst pesto z medvědího česneku a do čeho jej použít?
- Pesto lze natírat na pečivo jako pomazánku.
- Jde jej využít i jako ingredienci do jiných základů pomazánek: sýrového, tvarohového, bryndzového apod. Stačí přimíchat množství podle chuti.
- Skvěle se hodí jako příchuť do dresingů.
- Perfektně ochutí těstoviny, ale i brambory, rýži, kroupy, bulgur, pohanku, proso apod.
- Lze jej přimíchat i do těsta domácích těstovin: nudlí, noků, knedlíčků, pirohů apod.
- Poslouží jako náplň do plněných těstovin, ale i do vařených vajíček apod.
- Ochutí nádivky. Hitem je velikonoční nádivka s medvědím česnekem.
- Lze jej přidávat do pečiva: upečte si chléb s medvědím česnekem nebo jím plňte plundové či listové těsto. Rovněž ale kynuté.
- Přidávejte jej do zeleninových nákypů: například do nákypu ze špagetové dýně.
- Zkuste jím ochutit zeleninové smoothie.
- Poslouží zejména mimo sezónu jako základ pro polévku z medvědího česneku.
- Hodí se k masu, včetně steaků.
- Skvěle chutná na pizze, ale zajímavé je i jako ingredience do pizzového těsta.
- Lze jej použít na máslo s medvědím česnekem. I když zde je lepší přidávat do másla čerstvý medvědí česnek.
Pokud máte nápad na vlastní recept na pesto z česneku medvědího, určitě nám jej neváhejte zaslat! Nejlépe i s fotkou. Rádi recept vypublikujeme. Pište nám do komentářů pod tímto článkem. Potěší nás i reakce či fotka na pesto podle našich doporučení.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu