Brambory pro zdraví aneb Skvělá potravina, která nám trochu zevšedněla
Brambory pro zdraví aneb Skvělá potravina, která nám trochu zevšedněla

Brambory pro zdraví aneb Skvělá potravina, která nám trochu zevšedněla

V našich podmínkách nebyly v dávné minulosti brambory přirozenou plodinou. Do Evropy se přivezly až v kolumbovské době. Zdomácněly ale natolik, že jsou dnes považovány za základní potravinu. Avšak jako každá potravina, i ony jsou občas na pranýři jako něco, co vlastně zas tak zdravé není. Jak je to s bramborami ve skutečnosti? Jsou brambory pro zdraví, nebo naopak?

Brambory si rozhodně žádnou špatnou pověst nezaslouží. Patří mezi ty nejzdravější potraviny vůbec. Jsme to jenom my, lidé, kteří v nich to zdraví dost ničíme. Problémem je, jak je upravujeme. Za přesmaženými hranolkami se už moc zdraví neskrývá. Stejně tak se jím nelze ohánět u smažených brambůrků. Pravda, tyto chuťovky mnozí z nás milují, ale zdravé brambory se musí připravovat jinak.

TIP: České brambory z letošní sklizně se již prodávají. Prodej brambor najdete na webových stránkách https://www.alarepniky.cz/.

Jezte brambory pro zdraví! Patří mezi nejzdravější potraviny vůbec.

Nejzdravější brambory jsou správně uvařené

Vařit bychom měli brambory zásadně ve slupce. Právě pod ní se totiž ukrývá nejvíce nutričních látek. Můžeme je pak jíst i se slupkou, nebo ji loupeme v co nejtenčí vrstvě, ideálně škrabkou na brambory, abychom se nepřipravili o to nejcennější z brambor. Při vaření brambor bychom měli šetřit i množstvím vody, ve které je vaříme. Čím méně vody, tím více prospěšných látek v bramborech zůstane.

Proč jsou vlastně brambory zdravé?

Brambory jsou potravinou bez tuku

Tedy pokud se je v něm nerozhodneme smažit či péct. I proto se preferují vařené brambory, ale nezdravé nejsou dokonce ani v bramborových knedlících, ať již těch na slano třeba k masu se špenátem, nebo jako ovocné, tedy obvykle bramborové švestkové knedlíky.

Vláknina na trávení

Žádný tuk, ale hodně vlákniny. Vláknina je zdravá pro náš trávicí systém, navíc nás rychle zasytí, protože podporuje pocit plnosti. Nejsme pak už půl hodinu po obědě hladoví, ani se nemusíme ničím tzv. „dorazit“. Nejvíce vlákniny si opět zachovají brambory vařené ve slupce. Jednou porcí brambor k obědu v podobě přílohy sníme 10 až 15 % doporučené denní dávky vlákniny.

Milujete brambory? Dobře děláte! Jsou zdravé.

Vitamíny a minerály, které byste nečekali

Brambory nepodceňujte, ani pokud jde o vitamíny. Málokdo ví, že jsou jedním z největších zdrojů vitaminu C. Pokud se vaří ve slupce po správnou dobu a v malém množství vody, vitamin C se v bramborách rovněž zachová. Ze 100 gramů brambor pak dostaneme celou třetinu doporučené denní dávky C-čka. Brambory jsou dále bohaté na vitaminy skupiny B (především B1 a B2), obsahují celou řadu antioxidantů, především flavonoidy a karotenoidy. Nechybí ani kyselina listová, což je však opět B vitamin (B9). Pokud jde o minerály, jsou brambory zdrojem železa, draslíku a hořčíku. Pohrdnout bychom neměli ani tmavými odrůdami brambor, červenými či fialovými. V nich se násobí především množství antioxidantů. Jen pravdou je, že fialová bramborová kaše není pro každého.

Brambory pro zdraví

Ať zlí jazykové tvrdí, co chtějí, po bramborách se netloustne. Kalorická bomba se z nich stává až jejich přípravou na tuku. Hodí se tedy i jako dietní potravina. Díky kyselině listové, ale i obsahu železa, jsou skvělé pro těhotné i malé děti. Rozhodně patří též do jídelníčku kojících žen. A věděli jste, že syrové plátky brambor přiložené na čelo zdolají i bolest hlavy? Stejně tak pomohou na váčky pod očima. Podle lidové medicíny pomáhají teplé obkladky z brambor od bolesti v krku, jsou vhodné na revmatické bolesti i na podrážděnou kůži. Konzumované zas pomáhají při zánětech močového měchýře a různých zažívacích potížích.

TIP: V e-shopu ALA, a.s., Řepníky si máte aktuálně možnost koupit konzumní brambory odrůdy Avanty (varný typ AB, přílohové) za pouhých 8 Kč/kg. Firma nabízí i další žlutoslupkaté i červenoslupkaté odrůdy brambor. K dispozici jsou brambory k uskladnění i k přímé spotřebě.

Sortiment odrůd brambor je čím dál tím pestřejší. Vyberete si nejen ze žlutoslupkatých, ale i červenoslupkatých odrůd. Atrakcí jsou fialové brambory.

Potravina tisíciletí

Indiáni v Andách pěstovali brambory již před 5000 lety. Na starý kontinent, tedy do Evropy, se dostaly v druhé polovině 16.století, ale ze začátku spíše jenom co by okrasná rostlina. Jako potravina, třeba na našem území, se uplatňují až od poloviny 18. století. Ale jejich éra je úspěšná a na piedestalu našeho jídelníčku se určitě udrží další tisíciletí. Jsou alternativou k rýži v Asii, či k úspěšnosti těstovin třeba v Itálii. Brambory jsou zdravou a současně levnou potravinou.