Pojďme si spolu upéct úžasné banketky s mladou kopřivou. Vaření s kopřivou je zábavné a zdravé a můžete ji využít i při pečení.
Bankety jsou kynuté pečivo podobné rohlíkům nebo houskám. Nakrájené banketky mohou také plnit funkci slaných sušenek. A banketky s mladými listy kopřiv mohou být chutným bylinkovým pečivem nebo slanými bylinkovými sušenkami. Banketky s mladou kopřivou jsou relativně nenáročné. Zvládne je každý, kdo se nebojí kynutého těsta. Kynuté těsto sice nepatří mezi hity zdravé výživy, ale občas a s mírou – proč ne. Když se do nich navíc přimíchá zdravá kopřiva, lehčeji si je obhájíme. Jídla z kopřivy jsou na jaře mezi bioženkami velice oblíbené. Jedlé plevele se staly téměř větším hitem, než vlastnoručně vypěstované jídlo. Jídlo s přírody a jedlé kytky mají nádech tajemna a to i když jde o jídla z obyčejné a obecně spíše nenáviděné kopřivy. Vaření s kopřivou a také pečení s kopřivou baví i nás v redakci! Teď jsme zkusili právě tyto kopřivové banketky! Je to skutečně povedené slané pečivo s nádechem exotiky.

NÁROČNOST RECEPTU
1 – nejsnadnější, 5 – nejnáročnější
D
Banketky s mladou kopřivou – ingredience
- 500 g hladká mouka
- 250 ml mléko
- 125 g máslo
- 1 ks žloutek
- špetka cukru
- 10 g sůl (2 čajové lžičky)
- 20 g droždí
- 2 g máslo (na vymazání)
- 1 mísa listů mladé kopřivy
Banketky s mladou kopřivou – postup
- Ohřejeme mléko (musí být pouze vlažné), sundáme ho z plotny, přidáme špetku cukru, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě asi 15 minut kynout.
- Mladé listy kopřiv spaříme 1 minutu vroucí vodou (nebo v sítku přelijeme plným obsahem vařící vody z rychlovarné konvice), necháme okapat a na jemno nasekáme.
- Smícháme mouku, máslo, sůl, přidáme kvásek, jemně nasekané listy kopřiv a vypracujeme tužší těsto tak, aby se dalo válet.
- Těsto přikryjeme čistou těrkou a necháme 30 až 45 minut v teple kynout. Případně déle podle teploty v místnosti.
- Po vykynutí vyválíme z kousku těsta kruh. Rozkrájíme ho na trojúhelníčky, které potom stáčíme od širšího konce.
- Bankety poklademe na vymaštěný plech a potřeme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Je možné použít také celé vajíčko zředěné kouskem vlažné vody.
- Pečeme ve předehřáté troubě na 175 °C asi 20 minut.
Zdroj obrázků: FL