Medvědí česnek je považován za lahůdku naší kuchyně i skvělého pomocníka pro zdraví. Podívejte se, kde a kdy roste, jak jej sbírat, na jeho využití pro zdraví, jak jej zpracovat a uchovat, i jak jej používat v kuchyni. Představujeme vám česnek medvědí doslova od A do Z!
[su_list icon=“https://www.zdraviakrasa.cz/wp-content/uploads/2016/05/14/160515-favicon-final-512×512.png“ class=“su-list-claim“]
- Čas medvědího česneku začíná už na přelomu února a března
- Je hitem v kuchyni i pro domácí lékárničku
- Připravte si z něj pesto na celý rok – a nejen to!
- Zkuste si jej vypěstovat rovněž na zahradě nebo v květináči
[/su_list]
Léčiva rostlina a miláček kuchyní, medvědí česnek (latinsky Allium ursinum patří do čeledi amarylkovité), je jednou z prvních bylinek, které se objevují na jaře. Své jméno prý tento divoký česnek získal díky své oblibě u medvědů, kteří ho po dlouhém zimním spánku vyhledávají. Podle jiných zdrojů vděčí za své jméno starým Germánům, kteří věřili, že jim listy tohoto druhu česneku dodají medvědí sílu.

Medvědí česnek – kdy roste? A kde se dá nasbírat?
Medvědí česnek se vyskytuje zejména ve střední a západní Evropě. Tuto bylinku s typickou vůní česneku najdeme od konce března do poloviny května na stinných místech v listnatých či smíšených lesích. Daří se mu v blízkosti potoků, v hlubších lesích i na vlhkých loukách. Pravdou je, že naleziště medvědího česneku ve volné přírodě neustále ubývají. Zejména kvůli komerčním sběračů. Ti si nesbírají pár lístků pro vlastní potřebu, ale ničí celé porosty medvědího česneku a pak jej prodávají například na různých trzích. I proto dříve existující mapy výskytu medvědího česneku z internetu zmizely a každý si to své tají. Řada nalezišť se navíc nachází v chráněných pásmech, nebo jsou chráněny samy o sobě. Je proto výhodnější zakoupit si cibulky a medvědí česnek si vypěstovat.

Kdy roste medvědí česnek
- od konce března do poloviny května
- nejlepší pro sběr jsou mladší listy sbírané dříve, než medvědí česnek vykvete
Nespleťte si medvědí česnek s konvalinkou!
Česnek medvědí je velice podobný jedovaté konvalince. Poznáme ho však podle jeho drobných bílých květů, které jsou na rozdíl od květů konvalinky složené do jednotlivých polokulovitých okolíků. Nejspolehlivějším důkazem je ale vůně listů. Pro medvědí česnek je totiž charakteristická štiplavá, česneková vůně jeho listů. Takže nezkušení sběrači pozor, sbírejte s rozvahou. Konvalinka je totiž prudce jedovatá rostlina.

Proč si oblíbit česnek medvědí?
Z medvědího česneku získáme nejen přírodní antibiotikum allicin
Medvědí česnek je podobně, jako další jarní bylinky, doslova nabitý vitamíny a minerály. Najdeme v něm vitamíny C, A, vitamíny skupiny B, zinek, hořčík, železo, vápník. Tajemství jeho léčivé síly však spočívá zejména v jeho vysokém obsahu allicinu. To z něho činí nesmírně účinné přírodní antibiotikum i antimykotikum. Allicin získáme z mixovaných nebo nasekaných lístků. Neporušené listy medvědího česneku totiž obsahují pouze allin, látku, která se změní na allicin až při porušení rostlinných buněk. Takže pesto z medvědího česneku není jen způsob jeho zpracování, ale i způsob, ak z něj dostat více užitku pro naše zdraví.
S medvědím česnekem získáváme silného bojovník proti bakteriím a plísním
Česnek medvědí dokáže zatočit s bakteriemi i s plísněmi a posílit imunitní systém. Rovněž ho lze použít jako detoxikační prostředek.
Pesto, pomazánka, špenát z medvědího česneku – to je jen základní výčet pochoutek do kuchyně
Medvědí česnek najde uplatnění i v kuchyni. Pokud ho chceme využít jako zdroj vitamínu C, je třeba ho používat pouze do studené kuchyně. Vysoké teploty totiž ničí tento cenný vitamín. Medvědí česnek se hodí k přípravě bylinkového másla, zeleninových salátů, pesta, polévek, pomazánek, nádivek i jako náhrada špenátu. A nejen to. Z medvědího česneku můžeme dokonce připravit víno. Stačí zalít hrst nasekaných listů 250 ml bílého vína a pomalu přivést k varu. Potom nápoj odstavíme z plotny, přidáme trochu medu a pijeme po doušcích.

♥ TIP
Znáte lidové názvy medvědího česneku?
Lidové názvy pro medvědí česnek (Allium ursinum): psí česnek, cikánský česnek, divoký česnek, hadík, lesní česnek, čarodějná cibule
Medvědí česnek – mocný přírodní lék
Medvědí česnek slouží především k likvidaci škodlivých mikroorganismů a k posílení imunity. Náš imunitní systém posiluje nejen díky svým antibakteriálním, antimykotickým účinkům, podporuje také tvorbu bílých krvinek, které jsou součástí našeho imunitního systému. Poslouží jako podpůrný prostředek při léčbě astma, zánětu průdušek i revma.

Lze ho použít i jako detoxikační prostředek, který pročistí celé tělo a díky tomu zvýší kvalitu naší pleti a zbaví nás případných kožních problémů. Rovněž pomáhá při různých trávicích potížích i jako prevence aterosklerózy. Ocení ho i lidé s vysokým krevním tlakem a křečovými žilami. Česnek medvědí si dokáže poradit také s bolestmi hlavy, včetně migrén. Dokonce nás může ochránit před trombózou i před obávanou rakovinou. Působí blahodárně i na naši psychiku. Uleví od úzkosti a podpoří náš kvalitní a klidný spánek.

Jarní detoxikace s medvědím česnekem
Jaro je jedním z nejvhodnějších období pro detoxikaci těla. Tinktura z medvědího česneku dokáže pročistit krev, játra, ledviny i střeva. Tinkturu si můžete koupit nebo si jí připravit doma. Není to nic složitého. Pro její přípravu budete potřebovat, láhev tvrdého alkoholu bez příchuti (ideální je vodka) a čerstvé listy medvědího česneku.
Listy nakrájíme, vložíme do nádoby a zalijeme alkoholem tak, aby na jeden díl lístků medvědího česneku připadlo pět dílů alkoholu. Dobře uzavřenou nádobu necháme na slunném místě dva až tři týdny louhovat. Potom tekutinu přecedíme přes sítko a uložíme do láhve. Užíváme denně deset až patnáct kapek tinktury s trochou vody. Tuto očistnou kúru si můžeme dopřát nejen na jaře.

Jak zpracovat a uchovat medvědí česnek?
Nejlepší je konzumace čerstvých nasekaných listů medvědího česneku. Hodí se také ke kuřecímu, vepřovému masu, polévkám, těstovinám. Čerstvé lístky nám však dlouho nevydrží. Jedním ze způsobů, jak uchovat medvědí česnek, je dát lístky i se stonky do sklenice s vodou a vložit do ledničky.
Pokud však chceme, aby nám medvědí česnek vydržel delší dobu, ke slovu přijde mrazení nebo sušení. Pokud ho zmrazíme, uchováme všechny jeho cenné látky a tím zachováme jeho léčivou sílu. Mrazení je totiž nejšetrnější způsob konzervace. Pokud ho usušíme, přijdeme o některé účinné látky. Dalším způsobem, jak uchovat na delší dobu medvědí česnek, je připravit z něho již zmíněnou tinkturu nebo pesto z medvědího česneku.

Medvědí česnek v kuchyni
Česnek medvědí má široké využití v kuchyni, hodí se na chléb s máslem, na vařené brambory, do polévek i do salátů. Medvědí česnek je skvělou ingrediencí pro mnoho receptů. Výborně si rozumí s vepřovým, jehněčím a kuřecím masem, díky tomu se přidává do nádivek.
Špenát z medvědího česneku
Lze ho použít i jako špenát. Stačí spařit jeho listy a ochutit je špetkou soli a trochou olivového oleje nebo másla. Na rozdíl od klasického špenátu bude špenát z česneku medvědího díky své pikantní chutí výraznější.

Pomazánka z medvědího česneku
Česnek medvědí smíchaný s tvarohem a lehce osolený nám poslouží jako chutná pomazánka. Lze jej míchat i s různými krémovými sýry, s bryndzou nebo s jogurtem, který smícháme se sladkou smetanou a necháme 24 hodin okapávat od nadbytečné tekutiny.

Pesto z medvědího česneku
Pesto nemusí být pouze z bazalky. Místo ní lze použít listy medvědího česneku. Postup přípravy je naprosto stejný. Do pesta z medvědího česneku lze přidat ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka i trochu parmezánu. Pesto z medvědího česneku se hodí na těstoviny, toasty i na chléb.

Medvědí česnek – pěstování je snadné, ale pozor! Tato pochoutka je v zahradě dost invazivní
Česnek medvědí můžeme nasbírat v lese, nebo si ho koupit mražený, sušený, případně si ho vypěstovat sami. Lze ho pěstovat ze semínek nebo z cibulek. Pokud máme zahrádku, zvolíme polo stinné místo v blízkosti opadavých keřů a stromů s dostatkem vlhkosti. Medvědímu česneku se daří v písčitohlinité nebo v jílovité půdě. Ideální je hnojit ho rašelinovým substrátem.
Cibulky můžeme vysazovat od května do listopadu, zatímco semínka sejeme na podzim od září do listopadu. Semínka sázíme po několika kusech. Pokud sázíme cibulky, je třeba je zarovnat na délku kolem 3 až 4 centimetrů. Potom je sázíme zhruba 5 centimetrů hluboko pod povrch zeminy, zatímco semínka sázíme pouze 1 centimetr hluboko do země.

Medvědí česnek si můžete vypěstovat i v květináči. Postup je stejný, pouze sejeme semínka nebo cibulky do zeminy v květináči, který umístíme do polo stínu. Medvědí česnek má rad vlhko, proto je třeba ho častěji zalévat.
Cibule medvědího česneku můžeme koupit v některých zahradnictvích nebo na internetu. (Medvědí česnek – prodej cibulek >>) Na internetu lze koupit i semena. Semena jsou k dostání také v prodejnách osiv. (Semena česneku medvědího >>)
Neberte cibulky z přírody a snažte se chránit přírodní porosty s medvědím česnekem. Z rostlinky vždy odebírejte pouze část lístků. Nikdy nešlapte po porostu medvědího česneku. Chceme přece, aby nám vyrostl i v dalších letech.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu