Stravujte se ekologicky i ekonomicky: Zero waste znamená i menší plýtvání potravinami

Stravujte se ekologicky i ekonomicky: Zero waste znamená i menší plýtvání potravinami

Filozofie či životní styl – je jedno, jak zero waste nazveme. Podstatné je, že má stále větší význam. Nejenže díky němu dokážeme být šetrní k životnímu prostředí a chovat se v souladu s trvale udržitelným rozvojem. Současně šetříme i své výdaje, což v dnešní době není nic, za co bychom se měli stydět. Právě naopak. Extrémní zdražování a inflace nás musí naučit nakupovat i stravovat se chytře. Menší plýtvání potravin by mělo být součástí naší ekologické i finanční gramotnosti. Stravujte se ekologicky i ekonomicky! Jde to s kouskem přemýšlení a s pár vhodnými pomůckami.

Co potřebujete, abyste neplýtvali potravinami?

Rozhodně se neobejdete bez několika dobrých elektrospotřebičů a pomůcek. Lednice je dnes základním vybavením každé domácnosti. Měla by být v úsporné třídě, ale taktéž dobře připravena pro dlouhodobější skladování některých potravin. Neplýtvat potravinami znamená též umět je dobře skladovat tak, aby se nepokazili. Ať již v podobě syrové zeleniny a ovoce, polotovarů, nebo hotových jídel, které si dokážeme šetrně připravit na delší období, či uskladnit zbytky jídel jako porce třeba do práce a pro rychlé večeře.

Určitě by nám neměla chybět mraznička. Kdo má zahradu a rodinný dům, ten ocení pultovou. Pro ostatní se hodí zejména zásuvkové mrazničky. Díky nim dokážeme vařit úsporněji a nespotřebované ovoce a zeleninu snadno uskladnit. Navařit si více porcí jde snadno z polévek, ale i jakýchkoliv dalších jídel. Šetříme potraviny jako suroviny, čas i energii. Samozřejmě mraznička se nesmí stát pouhým odkladištěm jídla. Vše musíme taktéž spotřebovávat.

Abychom dokázali potraviny zajímavě a úsporně zpracovávat, potřebujeme též kvalitní mixér. Nemusíte si kupovat předražené roboty, které se vám pak i tak nechce vytahovat. Ideálním pomocníkem je kvalitní multifunkční tyčový mixér, který zvládne udělat koktejl, salát, smoothie, našlehat bílky i šlehačku, umlet oříšky a mnoho dalších užitečných věcí.

Zero waste nejen pokud jde o obaly

O zero waste obvykle mluvíme v souvislosti s odstraněním nadužívání obalů. Jenomže není to pouze o tom. Napadlo vás třeba, že byste zpracovali doma bezodpadově nakoupené potraviny, především zeleninu a ovoce? Ředkvičkové lístky vás překvapí perfektní chutí. Zatímco bulvy ředkvičky dáte na namazaný chleba, z listů uděláte snadno salát, nebo ještě lépe špenát. A přidat můžete i byliny ze zahrady. Aktuálně třeba pampeliškové listy či mladou kopřivu.

Stravujte se ekonomicky a ekologicky díky tomu, že budete každou potravinu využívat dle možností 100%. A když už není vhodná k jídlu, vyrábějte si doma domácí kompost. Nebojte se, nesmrdí ani v bytě. A klidně můžete ten žížalový. Vermikompostování je skvělá metoda, jak kompletně zužitkovat zbytky ovoce a zeleniny, a ještě si vyrobit ekologické hnojivo.

Zero waste filosofii učte i své děti, a to již od útlého mládí. Děti milují jedlé bylinky a květiny z přírody, rádi experimentují například s kompostováním a taktéž si mohou chovat třeba morčátko, které spořádá skutečně veškeré zeleninové a většinu ovocných zbytků z kuchyně. Podobně jako zakrslý králíček. Tato zvířátka lze odchovat v podstatě beznákladově. Kdo má zahradu, nachystá si pro ně i seno na zimu.

Stravujte se méně exoticky a vsaďte na sezónní potraviny

Věřte, že ve vašem jídelníčku nemusí být pravidelně zařazeno avokádo ani mango. Různé exotické módní potraviny zanechávají za sebou až neuvěřitelnou uhlíkovou stopu. Stravujte se lokálními a současně sezónními potravinami. Jsou zdravější, ekologičtější, snadno si vyberete i ovoce a zeleninu od místních farmářů.

Kupte si třeba jablka od souseda na chalupě, nebo ještě lépe – zasaďte si vlastní jabloně, hrušně, švestky či třešně. Nesnažte se ale pěstovat ovoce, které je náchylné k nemocím, nebo není vhodné do konkrétních klimatických podmínek. Na šumavské chalupě prostě meruňky nevypěstujete. Všude se však dá pěstovat drobné ovoce. Velkou úrodu jahod i třeba již zdomácněných kanadských borůvek si snadno vypěstujete i na balkóně a terase v městském bytě. Díky tyčovému mixéru si pak můžete dělat vlastní džemy a smoothie. Sezónní potraviny nám umožňují stravovat se naprosto přirozeně, zdravě, ekonomicky a ekologicky. Jejich vlastním pěstováním podpoříme biodiverzitu. Nákupem sezónních potravin pak též české farmáře.