Je káva zdravá? Hodně záleží na její přípravě. Kvalitní kávovar je základ. Automatické kávovary JURA umí uvařit zdravou kávu stiskem jednoho tlačítka.
I když se o zdravotní prospěšnosti kávy vedou dlouholeté spory, vychází z nich káva doposud vždy jako vítěz. Platí však u ní, že není káva jako káva, a to, kolik pozitivních vlastností z kávy dokážeme zužitkovat, se odvíjí od způsobu její přípravy. Kvalitní kávovar je pro přípravu zdravé kávy základ. Rovněž ale záleží na kávě samotné. Například u té bez kofeinu se prospěšné vlastnosti, zjednodušeně řečeno, vyextrahovaly spolu s kofeinem. Možná vás překvapí i to, že více pražená káva je považována za zdravější než ta pražená světle. Což ale naopak neupírá pozitiva nepražené zelené kávě.
Káva je zajímavým zdrojem antioxidantů
Důležitých vitamínů a minerálů je v kávě na první pohled málo. Jenomže je to o úhlu pohledu a zejména o tom, kolikrát si denně na kávě pochutnáme. Zatímco třeba jeden běžný šálek kávy (250 ml) obsahuje zhruba 11 % doporučené denní dávky riboflavinu (vitamínu B2), při třech až čtyřech šálcích se naše denní dávka kávy stává již téměř polovičním zdrojem tohoto důležitého vitamínu. Riboflavin je považován za silný antioxidant. Přitom jako vitamin B je rozpustný ve vodě a nedochází k jeho ukládání v těle. Z tohoto důvodu je jej nutné neustále doplňovat. A v šálku kávy je to rozhodně příjemnější, než ve formě polykání vitamínů jako pilulek, jejichž účinnost je podle řady studií velice sporná. S nadsázkou by se dalo říct, že je káva lékem na mastící se vlasy, suchou a hrubou kůži, rozpraskané rty, koutky, afty, záněty spojivek, pálení očí, světloplachost i bolesti v krku. Protože právě to jsou projevy nedostatku riboflavinu v organismu.
♥ TIP
Abychom z kávy dostali všechny účinné látky, je důležité kávu připravovat správným způsobem. Současně musíme být schopni „uvařit“ si kávu tak chutnou, abychom ji měli zájem „užívat“ v cca čtyřech šálcích denně. K tomu pomáhají moderní domácí automaty na kávu, jakými jsou švýcarské kávovary JURA, s řadou funkcí a s možnostmi snadno si připravit různé typy kávových nápojů.
Kofein – král psychoaktivních látek
I když budete hledat v kávě kde co, to nejdůležitější, co nám dává, je stimulancium kofein. Umí totiž v mozku blokovat neurotransmiter adenosin a díky tomu stimulovat jiné neurotransmitery – noradrenalin a dopamin. Tedy látky, díky kterým dochází k zvýšení aktivity a současně ke snížení únavy. O stimulačních účincích kofeinu není pochyb. Káva je schopna dokonce zvyšovat sportovní výkon, a to až o 12 %. Stejně tak zrychlovat metabolismus. Tady jsou sice účinky kávy velice kolísavé – různé studie uvádí zrychlení spalování kalorií od 3 do 11 %. Přesto se káva považuje za dobrého pomocníka při hubnutí.
♥ TIP
Domácí kávovar JURA dokáže snadno připravit kvalitní kávu pro celou rodinu a poskytuje tak nejen požitek z pití kávy, ale i zdravotní benefity, které nám pití tohoto nápoje nabízí.
Proč ještě pít kvalitní kávu?
- Kofein v přehnané míře sice narušuje spánkový režim a vede k úzkosti, ale toho, kdo pije kávu ve správném množství, naopak chrání před depresemi. Káva dokonce zmenšuje riziko sebevražd a výskyt deprese snižuje až o 20 %.
- Už když budete pít jeden šálek kávy denně, sníží se u vás riziko výskytu diabetu o 7 %. Kávičkáři, kteří si dají denně šálků více, toto riziko sníží podle různých studií dokonce o 23 až 67 %.
- Káva se přátelí i s našimi játry. Čtyři šálky denně umí snížit riziko výskytu cirhózy až o 84 %. Podle jiných studií snižuje káva výskyt rakoviny jater, a to až o 40 %.
- Na konec výčtu, kde jsem chtěla shrnout zdravotní benefity kávy, jsem si nechala snad to nejdůležitější. Svět se (ne)chystá doslova na pandemii neurogenerativních nemocí, jakými je Alzheimerova či Parkinsonova nemoc. Souvisí se stárnutím populace a nejspíš i s dalšími nerovnováhami v našem životním stylu. Jestliže věříme studiím na toto téma, tak káva umí více než výdobytky moderní medicíny. Podle provedených studií mají konzumenti kávy až o 65 % nižší výskyt Alzheimera a mezi 32 až 60 % nižší výskyt Parkinsona. Není se čemu divit, vždyť třeba Parkinsonova nemoc souvisí se zánikem neuronů, které produkují dopamin. A káva pomáhá dopamin v těle uvolňovat.
Nový kávovar JURA šetří čas a z pití kávy dělají zážitek
Švýcarské kávovary JURA patří mezi nejkvalitnější a technologicky nejpropracovanější spotřebiče na výrobu kávy a dalších nápojů. Platí to jak v třídě domácích kávovarů, tak samozřejmě těch profesionálních. Zůstaneme u těch pro domácí použití. Dlouhodobě nejprodávanějšími jsou kávovary JURA E8. Tento dokonalý „stroj“ prošel updatem a nově nabízí ještě snadnější ovládání a rovněž ještě více možností pro přípravu kávových specialit i dalších nápojů.
Koho doposud od pořízení kávovaru odrazovala náročnost přípravy kávy, zejména pokud šlo o některé typy kávy, tak ten už váhat nemusí. Funkce One Touch nabízí přípravu jakéhokoliv typu kávy stisknutím jediného tlačítka na přístroji. Odpadá i složitý proces čištění. Kávovar není nutné odvápňovat. Patentovaný proces pulsní extrakce, patentovaný vodní systém a intuitivní systém čištění přímo komunikují s filtry CLARIS Amart. Čištění je automatické a bez námahy.
JURA E8 umožňuje připravit až 15 druhů nápojů
Nechybí ristretto, espresso, cappuccino, latte macchiato a flat white. Novinkami u modelu JURA E8 je tryska na mléčkou pěnu G2 pro dokonalé cappuccino. Přibyly nápoje jako espresso doppio, espresso macchiato, ale i možnost horké vody ve správné teplotě na přípravu zeleného čaje.
Kávovary JURA nezaspaly ani moderní dobu chytrých telefonů. Už déle mají kávovary tzv. JURA Smart Connector, který umožňuje přes chytrý mobilní telefon upravovat nastavení kávovaru i sledovat statistiky související s jeho údržbou a provozem. Nově je tento konektor přímo součástí výbavy kávovaru JURA E8.
JURA E8 a JURA E8 Dark Inox – krasavci, kteří sklízí úspěchy i pokud jde o jejich design
Kávovary JURA E8 a JURA E8 Dark Inox nejsou jen modely „nadupané“ funkcemi a současně dokonalé automaty, ale ocenění se dostává i jejich designu. Tyto vzhledově unikátní kávovary s moderním čistým funkčním designem získaly prestižní ocenění Red dot design award.
Akrylamidové šílenství a káva – s kvalitním kávovarem je káva zdravá
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařadila akrylamid, látku, která vzniká například při pražení, mezi pravděpodobné karcinogeny. A tak vypuklo šílenství i kolem (pražené) kávy, a to přesto, že negativní účinky akrylamidů na lidské zdraví zatím žádnou klinickou studií potvrzeny nebyly (výzkum probíhal pouze v laboratorních podmínkách na myších a potkanech). Zajímavostí a důležitou informací však je, že káva z kvalitních moderních kávovarů obsah akrylamidů v kávě zásadně snižuje. To proto, že při přípravě espressa nedochází k dlouhému louhování a forma extrakce je jiná. Dobrý kávovar tak dokáže eliminovat výskyt této látky v kávovém nápoji a dává nám naopak možnost užívat si ostatní benefity, které nám pití kávy přináší.
V souvislosti s akrylamidy je zajímavý i fakt, že tmavě pražené kávy mají méně akrylamidů než světle pražené kávy. Což byste při laickém pohledu na problém rozhodně nečekali. Takže zůstaňte raději u té tmavě pražené a přejdete na kvalitní espresso z domácího automatického kávovaru.
Zdroj obrázků: Pixabay, Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu