Čočka patří mezi luštěniny a ty by neměly v jídelníčku chybět. Víte ale, že není čočka jako čočka, a že různé druhy chutnají odlišně?

Když se řekne čočka, spousta z nás si vybaví školní jídelnu, ve které si ke svému stolečku nese talíř s čočkou, párkem a volským okem. Někteří toto zdravé jídlo dostávali tak často, že si čočku znechutili. V dnešní době ale najdeme v obchodech mnohem více druhů čočky. Každý druh chutná jinak, má jinou barvu a jinou nutriční hodnotu. Pojďme si společně představit alespoň některé druhy čočky a znechucené tváře přesvědčit o lahodnosti a prospěšnosti této luštěniny.

Druhy čočky na první pohled odlišíte jejich barvou. Stejná však není ani jejich chuť. Každá chutná trochu jinak a i jinak s ní lze pracovat v kuchyni.

Druhy čočky na první pohled odlišíte jejich barvou. Stejná však není ani jejich chuť. Každá chutná trochu jinak a i jinak s ní lze pracovat v kuchyni.

Jaké druhy čočky existují? Podívejte se na nejzajímavější čočky 2017!

  • Klasická zelená čočka
  • Červená čočka
  • Černá čočka Beluga
  • Francouzská zelená čočka Puy
  • Žlutá čočka
  • Španělská hnědá čočka Pardina

Zelená čočka je zmíněna již v Bibli

O čočce se říká například to, že je kaviárem chudých anebo že jí Ezau vyměnil za své prvorozenství se svým bratrem Jákobem. Obě tyto věty mají jistě svůj význam. Čočka jedlá totiž obsahuje malé množství vody (cca 11 %) a tím se řadí mezi potraviny s vysokým zdrojem energie. Pouhých 100 g zelené čočky obsahuje 309 kcal. Kromě toho obsahuje velké množství železa a vlákniny a neobsahuje prakticky žádné tuky. Tento druh čočky, zelená čočka, která je v Čechách doposud nejoblíbenější a nejznámější, bychom měli do svého jídelníčku zařadit alespoň třikrát týdně. A pokud nejste fanoušky zmíněné čočky s párkem, nezoufejte. Receptů, jak připravit čočku, najdete celou řadu. Zelenou čočku, ale ani jiné druhy čočky, nemusíte používat jako přílohu, ale také jako doplnění zeleninových salátů.

Zelená čočka patří v Česku mezi nejznámější druhy čočky.

Zelená čočka patří v Česku mezi nejznámější druhy čočky.

Věděli jste, že červená čočka nenadýmá?

Nemusíte chodit do obchodů se zdravou výživou, abyste si pořídili červenou čočku. Ta, stejně jako ostatní druhy čočky, nalezla ve většině obchodních domů své místo. Pokud budeme upřímní, čočku mnoho lidí nepoužívá také z důvodu nadýmání. To je asi nejzásadnější výhoda, kterou nabízí červená čočka. Na rozdíl od jiných druhů čočky neobsahuje síru. Proto se nemusíme bát ji používat jako příkrmy pro naše nejmenší. Další výhodu ocení jistě kuchařky a kuchaři. Červená čočka se nemusí namáčet a po přivedení k varu je do 15 minut měkká. Pokud se nechá vařit déle, rozpadá se na kaši. Požívat jí můžete jako přílohu, do polévek, do salátů. Výborné jsou také karbanátky z červené řepy. Příprava červené čočky je velice rychlá.

Červená čočka se nenamáčí, nenamáčí a rychle se připravuje.

Červená čočka se nenamáčí, nenamáčí a rychle se připravuje.

Čočka Beluga aneb ochutnejte luštěninový kaviár

Mezi další druhy čočky řadíme v Čechách méně známou čočku Beluga. Nejen díky své černé barvě a drobným plodům je přirovnávána ke kaviáru, ale také svou jedinečnou a jemnou chutí. Ani čočka Beluga se rovněž nemusí před vařením namáčet a co víc, na rozdíl od výše zmíněných dvou druhů drží po uvaření svůj tvar. Právě z tohoto důvodu se s ní dekorují talíře, pečivo nebo saláty. Pro zdraví je černá čočka prospěšná především díky vysokému obsahu vlákniny. Pokud máte nedostatek vlákniny, připravte si z Beluga čočky k obědu plněný batát anebo salát. Čočku nemusíte odstraňovat ze svého jídelníčku ani v případě, že držíte redukční dietu. Beluga čočka má totiž nízký glykemický index a zároveň vás opravdu zasytí. I tento druh čočky je již dostupný v České republice.

Mezi barevně atraktivní druhy čočky patří černá čočka Beluga.

Mezi barevně atraktivní druhy čočky patří černá čočka Beluga.

Jaké další druhy čočky existují?

Francouzská čočka Puy

Vypsat v jednom článku všechny druhy čočky a jejich výhody je zkrátka nemožné. Podívejme se ale ještě na pár zajímavých druhů. Za zmínku stojí francouzská čočka puy (nebo taky le puy nebo berry). Ta je označována za nejkvalitnější druh čočky. Při vaření neztrácí svůj tvar a tak se nemůže stát, že by se rozvařila. Nevýhodou ale stále zůstává fakt, že se v českých obchodech nedá téměř vůbec sehnat.

Francouzská čočka Puy se považuje za nekvalitnější druh čočky vůbec.

Francouzská čočka Puy se považuje za nekvalitnější druh čočky vůbec.

Žlutá čočka

Pokud rádi připravujete indickou kuchyni, zařaďte do svého jídelníčku i žlutou čočku. Ta se výborně pojí právě se všemi druhy indického koření. Co se kvality týče, tak žlutá čočka obsahuje velké množství vitamínu B6, železa, selenu, zinku a vlákniny. Ať už si z nabízených druhů čočky vyberete jakoukoliv, určitě neprohloupíte a budete udiveni lahodnou chutí a snadnou přípravou pokrmů.

Žlutá čočka je ideální pro indickou kuchyni. Často se kombinuje s kari kořením.

Žlutá čočka je ideální pro indickou kuchyni. Často se kombinuje s kari kořením.

Hnědá španělská čočka Pardina

Dalším zajímavým druhem je hnědá čočka Pardina. Říká se jí také španělská čočka. Vyniká zejména svojí oříškovou chudí a perfektně se hodí do salátů. Jde o pevnější čočku, ale i tak má tendenci se rozvařovat. Povrch je hnědý, vnitřní přechází do světlejší barvy. Hnědá čočka má v průměru asi půl centimetru.

Španělská hnědá čočka Pardina chutná po oříšcích.

Španělská hnědá čočka Pardina chutná po oříšcích.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu

CHCI MAGAZÍN ZDRAVÍ A KRÁSA ZDARMA!

Nechte si posílat magazín Zdraví a krása do vaší e-mailové schránky! Staňte se členem největší komunity lidí, kteří si váží své zdraví a chtějí být krásnými.

Váš e-mail